Jump to content
htnet

Pitanje u vezi naknade štete

Preporučene objave

Poštovani, radi se o slijedećem: putnica u vozilu osiguranom kod Euroherc osiguranja, prilikom prometne nesreće, zadobila je teške tjelesne ozljede. Drugi automobil bio je osiguran kod Croatia osiguranja. Nakon 2 tjedna od posljedica prometne nesreće preminula je i putnica.

Moje pitanje je: koga u ovoj situaciji nasljednici mogu tužiti, odnosno podnosi li se tužba protiv oba osiguratelja, i odgovaraju li oni tada solidarno?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Osiguratelj kod kojega je sklopljena dodatna AN polica (auto-nezgoda, do maksimalno 60.000,00 kn ili 80.000,00 kn, ovisno kako je sklopljeno u polici, bi to trebao isplatiti - Euroherc), međutim, po autoodgovornosti štetu plaća onaj osiguratelj čiji je osiguranik prouzročio prometnu nezgodu. Je li to Croatia osiguranje?

U svakom slučaju, prije tužbe se ide odštetnim zahtjevom, prema oba osiguratelja, pa nakon što dobijete odgovor kojim Vas odbijaju, idete u tužbu, ne prije toga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 5 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

 

Da, Croatia je osiguratelj osiguranika koji je prouzročio štetu.

Mene zanima zašto se nasljednici ne bi obratili prvo svom osiguratelju (Eurohercu), pa da im Euroherc isplati osigurninu,

a da onda Euroherc s naslova subrogacije traži isplatu od Croatia osiguranja.

Nije mi jasno zašto se obratiti i Eurohercu i Croatia osiguranju i zašto bi oni odgovarali solidarno nasljednicima preminule putnice?

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje je potrebno razlučiti dvije osnove po koje se traži osigurnina:

- prvo, imate policu autoodgovornosti, ili AO, koju je svaki vozač dužan sklopiti za svoje vozilo, radi podmirenja štete po osnovi odgovornosti za štete koje on počini trećima u prometu (dakle, u ovom slučaju, osiguranik Croatia osiguranja je prouzročio štetu vozilima i putnicima u drugom vozilu) - po toj osnovi ide odšteta zbog smrti bliske osobe (inače, tko su nasljednici, i tko im je bila bliska osoba?), po orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda, isplaćuje se odšteta od minimalno 75.000,00 kn - 220.000,00 kn (vidite orijentacijske kriterije)

- drugo, svaka polica AO ima na sebi jednu rečenicu koja se zove AN (auto-nezgoda), kojom se dodatno osiguravaju vozač i putnici u vlastitom vozilu, gdje su određene maksimalne visine po osiguranom slučaju. To se može ostvarivati kod vlastitog osiguranja, Euroherc osiguranja.

Euroherc bi sasvim sigurno odbio naknadu štete po autoodgovornosti, jer njihov vozač nije prouzročio štetu, pa njihova odgovornost ne postoji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nasljednici su djeca i bračni drug.

Dakle, po polici AO nasljednici bi imali od Croatia osiguranja pravo na naknadu pune štete (za smrt, troškove pogreba itd.).

Po polici AN bi, ako sam dobro shvatio, od Euroherca imali pravo samo na određenu unaprijed ugovorenu naknadu, neovisno o stvarnoj šteti, koju mogu ostvarivati od Croatia osiguranja, a ne od Euroherca.

Prema tome, od svakoga osiguratelja bi mogli tražiti onaj dio koji je baš taj osiguratelj dužan, tako da u ovom slučaju ne bi bilo solidarne odgovornosti osiguratelja.

Ispravite me ako griješim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po polici AN, od svog osiguratelja, Euroherca.

Ovdje se ne može raditi ni o kakvoj solidarnoj odgovornosti, jer obveza na isplatu naknade štete proizlazi iz dvije različite osnove. Kao da kažete, s Perom sam sklopio ugovor o kupoprodaji za 100, a s Josipom ugovor o zajmu za 100. Sad mi Pero i Josip zajedno i solidarno odgovaraju za 200. Dakle, da, svaki duguje ono što je dužan po svojoj obvezi koja proizlazi iz svoje police.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×