Jump to content

Troškovi stranke koja se sama zastupa u sudskom postupku


WTTV

Preporučene objave

Trgovačko društvo je podnijelo tužbu nadležnom Upravnom sudu protiv drugostupanjskog rješenja Ministarstva financija, Samostalnog sektora za drugostupanjski upravni postupak. Zastupa se samo. Nadležni Upravni sud udaljen je 100 km  od sjedišta društva. Sud je zakazao usmenu raspravu na koju će pristupiti predstavnik trgovačkog društva, a ne odvjetnik ili osoba ovlaštena za zastupanje. U upravnoj tužbi trgovačko društvo je navelo da traži naknadu troškova, ali ih nije specificiralo.

Pitanja: 1. Naknadu kojih troškova i u kojem iznosu trgovačko društvo-tužitelj, može tražiti u ovom sudskom postupku? 2. Kada najkasnije i u kakvom obliku mora specificirati troškove?

 

          

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, valjalo bi podnijeti zahtjev za troškove po sljedećim stavkama: stvarni trošak putovanja za osobu koja će zastupati trgovačko društvo na tom ročištu, od sjedišta društva do sjedišta suda i natrag (dokazuje se putnom kartom ili potvrdom s kolodvora), trošak satnice osobe koja je zastupala trgovačko društvo, prema potvrdi poslodavca o bruto/neto satnici te osobe, i trošak sudske pristojbe na tužbu/presudu (ako se radi o neprocjenjivom predmetu, trošak je 500,00 + 500,00 kn, ako se ne varam).

Po mom mišljenju, zahtjev za trošak se mora podnijeti do zaključenja glavne rasprave, iako to ne piše u ZUS-u, ali se podredno primjenjuje ZPP koji traži da zahtjev za troškove bude podnesen do završetka raspravljanja.

Međutim, moram Vam reći i to da postoji velika kontroverza oko troškova upravnog sudovanja, s obzirom da upravni sudovi na čelu s Visokim upravnim sudom, unatoč tome što ih je Ustavni sud o tome već opomenuo, neprestano donose odluke o troškovima na način da svaka stranka snosi svoje troškove, čak i u slučaju uspjeha i upravnom sporu, pri čemu Vas pozivam da se o tome uputite iz članka u privitku.

931933.Trokovi_upravnog_spora_-_INFORMATOR_6511-2018.pdf

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija