Jump to content

Otplata stambenog kredita u ime roditelja


nikolina55

Preporučene objave

Postovani,

Svako dobro svima u novoj godini. 

Molila bih vas pomoc vezano za stambeni kredit koji glasi na moje roditelje. Ostalo je jos 40.000 eur za otplatu i oni vise ne mogu placati ratu. Ukoliko ja otplatim taj kredit u njihovo ime, moram li platiti neki porez? Da li ima smisla da ja direktno isplatim kredit (je li to uopce dozvoljeno) ili bih trebala novce prebaciti na njihov racun pa ga oni trebaju zatvoriti? Radi se o svoti koja prelazi 105.000 kn pa nisam sigurna mogu li imati nekih problema sa stanovista sprecavanja pranja novca ili dodatnih poreza ukoliko unutar jedne godine prebacim toliki iznos na njihov privatni racun. Takoder, ja trenutno ne zivim u Hrvatskoj i uplata bi bila iz inozemstva (EU). 

Unaprijed hvala na pomoci!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Banci je samo bitno da se kredit otplati. Hoće li uplata biti primljena neposredno od vas ili od roditelja, to je sasvim svejedno dok god je na uplati upisan točan poziv na broj i dok god je jasno koja obveza se otplaćuje. Dakle, što se toga tiče, možete neposredno uplatiti novac banci, a možete poslati novac roditeljima da oni otplate kredit. 

Nećete platiti nikakav porez jer vi takvom otplatom kredita vaših roditelja ništa ne stječete. Vaši roditelji također neće platiti nikakav dodatan porez jer se u biti radi o darovanju, na koje se između roditelja i djece ne plaća porez. 

S pozicije sprječavanja pranja novca također nemate nikakvih problema - vi kao fizička osoba niste ni na koji način obveznik provedbe mjera po tom zakonu, a dodatno ste i sami napisali da biste kredit platili ili neposredno ili biste roditeljima uplatili novac za otplatu tog kredita na račun. Dakle, vi nećete podići 40.000,00 EUR i predati ih roditeljima u gotovini, već će se sva plaćanja vršiti preko računa, pa je vrlo lako moguće dokazati podrijetlo sredstava i svrhu uplate (bilo banci bilo roditeljima na račun).

Kada u svojoj banci budete davali nalog za plaćanje tog iznosa na račun banke kod koje je kredit podignut ili na račun vaših roditelja, vrlo vjerojatno ćete od banke dobiti upitnik u vezi sprječavanja pranja novca koji morate ispuniti, ali vas to ne mora brinuti. Ne radite ništa pogrešno ili nedopušteno, već roditeljima darujete novac koji im je potreban u svrhu zatvaranja kredita koji ne mogu sami otplatiti. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru. Jos samo jedno pitanje. Trenutno stan glasi na roditelje, ali zbog situacije bi ga htjeli darovnim ugovorom prenijeti na djecu (ukljucujuci mene). Da li bi to nesto promijenilo? U tom slucaju bih ja pomogla otplatiti kredit za stan koji bi mi roditelji darovali. 

Jos jednom hvala na trudu i vasem vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji teoretska mogućnost da bi Porezna uprava ovakvu kombinaciju radnji (darovanje 40.000,00 EUR, pa darovanje dijela stana) mogla tumačiti kao prikrivanje kupoprodaje (na koju se plaća porez). 

Ja bih u toj situaciji možda rađe išao na opciju da se stan prvo daruje djeci, a da se nakon toga svi obratite banci koja je založni vjerovnik, kažete da je stan sada u vašem vlasništvu i da biste željeli zatvoriti kredit, potpišete ugovor o pristupanju dugu s bankom i isplatite kredit direktno banci. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija