Jump to content

Zaplijena alata kao garancija završetka radova


zdravkec

Preporučene objave

Poštovani!

Dogovorio sam izmjenu krova s jednom tvrtkom. Nekoliko stvari nije odrađeno kako treba, ali sam ipak platio (bez računa) jer je obećano da će biti popravljeno. Nakon zvanja i moljenja ipak su se pojavili, ali opet nisu napravili posao do kraja pa sam im uzeo alat (polovan, novi je vrijednosti 1200,00 kn) kao garanciju da te doći završiti dogovoreno. Rekao sam da će ga dobiti kada završe radove te donesu račun za iste (jer ga nisu izdali). Sada vlasnik firme zove snimajući razgovor i prijeteći tužbom. Dakle, radovi nisu završeni, uz to je vlasnik firme bez moga znanja odvezao dio materijala koji je potreban da bi se radovi završili. On odbija izdati račun jer mu je moja supruga rekla da nam ne treba budući nije očekivala da bi se stvari mogle ovako zakomplicirati. Što mogu očekivati ukoliko dođe do tužbe?

Hvala!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovisi kakvu tužbu protiv Vas sprema vlasnik firme: radi povrata alata? Ako misli kaznenu prijavu policiji i državnom odvjetništvu, to je moguće: u tom slučaju će Vas vjerojatno policija obići radi obavijesnog razgovora, a potencijalno će se i voditi kazneni postupak protiv Vas radi neovlaštene uporabe tuđe stvari, utaje ili iznude, eventualno krađe, ovisno o okolnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost (provjerila sam!) samo izvođač ima pravo zadržanja na stvarima protivne strane do isplate cijene radova, Vi ne biste smjeli zadržati njegove stvari do izvršenja radova. Dakle, generalni savjet bi bio: u slučaju da Vas posjeti policija, vratite alat, to nije način kojim ćete postići dovršetak radova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Budući se izvođač hvali kako je snimio razgovor - i takva snimka može biti dokaz u eventualnom postupku.

Osobno, smatram da, u slučaju da se protiv vas podnese kaznena prijava, ista bi bila odbačena, jer se DORH ne voli baviti ovakvim stvarima, koji se trebaju rješavati u sklopu mehanizama građanskog prava, pri čemu smatram da se vi ne možete pozivati na pravo retencije alata, imajući u vidu način kojim ste do njega došli.

U interesu sviju je da se to riješi dogovorno, u protivnom, izvođač ima daleko više da izgubi od vas i to mu treba jasno naglasiti. Angažman odvjetnika ne bi bio na odmet, tek toliko da drugoj strrani dadete do znanja da ste ozbiljni u namjeri ostvarivanja neispunjenog dijela dogovora.

A inače, ovo je danas postalo klasika, budući ljudi masovno odlaze iz zemlje, domaći građevinci su "razapeti" i imaju otvoreno po nekoliko gradilišta istovremeno (nitko ne želi odbiti posao), koje jasno, s postojećim kadrom, ne stignu servisirati na vrijeme, pa se dešavaju ovakve situacije. Nije da ih pravdam, samo iznosim činjenice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija