Jump to content

Ovrha na novčanim primanjima i istovremeno osiguranje naplate založnim pravom na nekretnini


aaaaah

Preporučene objave

Radi poreznog duga koji iz opravdanih razloga nisam mogao otplaćivati ( nezaposlenost, dugotrajna bolest) 2010. godine Porezna uprava ovršila je  moja novčana potraživanja i istovremeno osigurala  svoja potraživanje zalogom na  1/2 mojeg vlasništva na stanu, na kojem je i hipoteka  radi kredita kojim je stan kupljen. Dobio sam obavijest od Porezne uprave  31.12.2018. da mi je provedbom Zakona o otpisu dugovanja fizičkim osobama otpisan dio duga. Da li taj otpisani iznos mojeg dugovanja, koji je otpisan zbog nemogućnosti naplate na mojim novčanim sredstvima,  jer nikakvih primanja nije ni bilo,  znači da mi se taj otpisani dio  potraživanja  treba otpisati i  na nekretnini na kojoj je zabilježeno osiguranje? U potvrdi o stanju mojih dugovanja na dan 31.12. 3018.  otpisani dio dugovanja nije proveden, pa mi nije jasno  što znači to otpisivanje duga ako nije otpisano u evidenciji Porezne uprave .

Da li  se temeljem otpisanog dijela dugovanja može smatrati da je preinačena ovršna isprava temeljem koje je zabilježena ovrha na  mojim novčanim sredstvima i osiguranje zabilježbom zaloga na nekretnini, odnosno mogu li ja tražiti od suda da po toj osnovi  utvrdi preinaku ovršne isprave i brisanje založnog prava u korist Porezne uprave zbog preinake ovršne isprave?

Postoji li ikakva zakonska odredba  o  iznosu dugovanja  za koji  se smatra da je neprimjereno  tražiti ovrhu ili osiguranje  na nekretnini zbog nesrazmjera  iznosa potraživanja vjerovnika i vrijednosti nekretnine.    Potraživanje Porezne uprave u mojem konkretnom slučaju je 33.000,00 kuna, vrijednost nekretnine na kojoj je zabilježeno osiguranje je 471.000,00 kuna.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kopirajte dopis koji ste dobili od Porezne uprave i dostavite ga sudu pozivom na poslovne brojeve spisa pod kojima Vam se vode predmeti. Dalje neka sud vodi evidenciju da ne dođe do pretplaćivanja dugovanja. Znači, nema prostora za preinaku ovršne isprave, eventualno se može rješenjem za otpisani dio obustaviti ovrha i to je to.

Nesrazmjer dugovanja za ovaj postupak ne vrijedi, jer je izmjenama i dopunama Ovršnog zakona (NN 73/17) uistinu i uveden ovaj termin, ali on vrijedi za postupke pokrenute od 3.8.2017.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija