Jump to content

Imovinskopravni zahtjev,registar nekretnina zabiljezba na nekretnine ,ovrha


antony100

Preporučene objave

Temeljem pravomocne presude zupanijskog suda ja kao ostecenik sam upucen u gradjansku parnicu glede mog imovinskopravnog zahtjeva koji je veoma visok.

Posto osudjenik ima puno nekretnina u cijeloj RH gdje mogu zatraziti i dobiti popis istih ,da li postoji neki centralni registar nekretnina,mogu li na temelju presude zatraziti ovrhu na osudjenikovoj imovini,i staviti zabiljezbu na tu imovinu,posto osudjenik ima dosta velik dug na poreznoj koje su mi sanse da naplatim moj zahtjev za stetom.

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne postoji jedinstvena evidencija o imovini osoba iz koje bi se mogli ishoditi takvi podaci. Pravomoćna presuda je ovršna isprava i temelju nje možete pokrenuti ovršni postupak, a pri tome Vi birate na kojem predmetu želite provesti ovrhu (nekretnine, pokretnine, auto...), te se na taj način stavlja zabilježba na predmetu ovrhe. O šansama naplate duga, ovisite o srazmjeru imovine dužnika i ovrhovoditelja koji su već prije Vas pokrenuli ovršne postupke, te su se na taj način zabilježili za namirenje iz te imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upit o nekretninama morate postaviti područnim uredima za katastar (praksa je kod nekih takva da ih možete nazvati telefonski, pitati ima li taj i taj nekretnine koje se vode u njihovom katastarskom operatu, ako ima, reći će Vam kako i gdje da dostavite biljege, pa će Vam na adresu poslati posjedovne listove za te čestice). Počnite od područnih ureda gdje isti ima prebivalište ili boravište, odnosno sjedište, jer je tamo najvjerojatnije da mu se nalaze i nekretnine.

Međutim, moguće da mu nekretnine glase na druge osobe, članove obitelji, pa onda nećete dobiti nikakve informacije.

Za motorna vozila, upit postavljate MUP-u.

Za plaću, upit postavljate HZMO-u.

Za dionice, upit postavljate Središnjem klirinškom depozitarnom društvu.

Treba Vam ime, prezime, ponekad adresa i obvezno OIB.

Šanse da se naplatite su Vam niske s obzirom da je isti porezni dužnik, pa pretpostavljam da su mu i računi blokirani i imovina, ako je ima, opterećena. Međutim, morate svakako pokrenuti parnicu za naknadu štete i ishoditi ovršnu ispravu, jer će u protivnom Vaša tražbina pasti u zastaru, mislim da nemate izbora u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Za motorna vozila, upit postavljate MUP-u.

Samo mala napomena, jer se u praksi o ovome ne vodi računa. Ljudi znaju imati skupocjena motorna vozila, i ovrha na motornim vozilima kao takva nije uopće loš izbor. Ali svakako provjeriti koji ste u redu naplate, jer kao i kod računa, tako i ovdje postoji red čekanja, pa ako niste prvi u redu naplate, ova ovrha nema učinka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija