Jump to content

student nositelj OPG


pravdica90

Preporučene objave

Poštovani,

iduće akademske godine planiram upisat studij, a paralelno tome trebao bih postati nositelj OPG. Kako Veleučilište ne nudi izvanrednu nastavu, zanima me koje su moje mogućnosti kao redovitog studenta i nositelja OPG?
U članku 28. i 29. Zakona o obiteljskom gospodarstvu stoji:
Članak 28.
(2) Članovi OPG-a koji obavljaju gospodarsku djelatnost poljoprivrede kao jedino ili glavno zanimanje obvezno se upisuju u Upisnik OPG-ova. 
(6) Iznimno od stavka 2. ovoga članka, član obiteljskog kućanstva koji je korisnik mirovine ili redoviti učenik ili student ili je obvezno osiguran po drugoj osnovi obvezno se upisuje u Upisnik OPG-ova samo ako se upisuje kao nositelj dopunske djelatnosti. 

Članak 29.

(1) Nositelj OPG-a je fizička osoba član OPG-a koja se u svojstvu odgovorne osobe vodi u Upisniku OPG-ova.

(2) Nositelj OPG-a mora biti punoljetna i poslovno sposobna osoba.

(3) Nositelj OPG-a može biti nositelj u samo jednom OPG-u.

(4) Nositelj OPG-a ne može biti član OPG-a u drugom OPG-u.

(5) Nositelj OPG-a ne može biti osoba koja ima registrirani obrt za djelatnost poljoprivrede i šumarstva prema posebnom zakonu.

 

Nadalje, u Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, članak 86. stavak 4. dalo bi se eventualno protumačiti da studiranje u punom radnom vremenu nije kompatibilno s radom u punom radnom vremenu, međutim, u istom Zakonu ne nalazi se izričita zabrana takve situacije, pa se stoga ovakva situacija ne može tretirati kao protuzakonita. U prilog tom stavu ide i činjenica da ne postoji sustav koji bi kontrolirao da li je redovni student istovremeno u radnom odnosu ili da li je osoba koja je stalno zaposlena u međuvremenu postala redovni student. Osim toga, samo dio redovnih studenata studiraju na trošak države, dok značajan dio redovnih studenata studira plaćajući svoj studij sami, tako da biti redovan student ne znači automatski i da se ta osoba školuje na trošak proračunskih sredstava. Na kraju, biti nositelj OPG-a ne znači da nositelj mora u razdoblju od 8 do 16 h biti na radnom mjestu, nego, baš naprotiv nositelj OPG-a sam definira svoje radno vrijeme. 

Molim vas konkretan odgovor/savjet

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Praktično govoreći, iako se govori da student ne može biti redoviti student i ostvarivati dohodak od samostalne ili nesamostalne djelatnosti, ne postoji takva informacijska povezanost između visokoškolskih ustanova i HZMO-a, kojom bi se to utvrdilo, koliko mi je poznato. Moje je mišljenje da državna tijela prešutno toleriraju takvu situaciju jer im je u interesu da studenti kao radno pasivni dio društva podnesu određeni društveni teret svog "besplatnog studiranja" pa da što prije počnu uplaćivati davanja kroz poreze i doprinose i time radnom aktivnošću doprinositi društvu. Dakle, zabranjeno je, ali nisam čula ni za koga da je podnosio sankcije zbog toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija