Jump to content

obiteljsko pravo


Danijela74

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas za savjet kako možemo riješiti naš problem.

Suprug je prije 13 godina krenuo u izgradnju kuće. Njegova majka je tada živjela u stanu koji je naknadno prodala. Dio tih novaca je  poklonila suprugu za izgradnju kuće, prodala je svoju drugu kuću i taj novac je zadržala za sebe. Nakon što je suprug izgradio kuću u dogovoru sa sinom uselila je u njegovu novu kuću. On tad nije imao obitelj i bio je poslovno stalno na putu. Ja sam se uselila prije 10 godina sa sinom iz prvog braka i postala supruga.  Od prvog dana kako smo mi krenuli živjeti zajedno ona u kući nije platila ni jednu kunu režija niti uložila ništa. Živi s nama sve ove godine da ju mi ne tražimo ni lipe, koristi sve isto kao i mi , dapače da bi joj udovoljili kupili smo joj neke stvari. Da bi izgradio i dovršio kuću u kojoj ona živi s nama suprug je digao velik kredit i još uvijek vraća hipoteku.

Problem je u tome što ona svakodnevno maltretira svojim psihičkim ispadima sve nas. Uvjerena je da je kuća njezina i da joj moramo vratiti novac koji je ona nekad poklonila sinu, bez obzira što sve godine živi na naš teret. Sad je to prešlo sve granice jer se počela prijetiti kako će sve spaliti, prijatelji nam u strahu dolaze jer ona radi scene, izmišlja i laže, ukratko psihički je bolesnik.

Obzirom da je nama ta situacija stvarno postala nepodnošljiva jer ne možemo više trpjeti njezina maltretiranja molim Vas za pomoć. Nismo ljudi koji će ju izbaciti na cestu a nemamo novaca da kupimo stan u koji bi ju mogli preseliti.

Vlasnik kuće je moj suprug i ona nema udjela u vlasništvu. Nije napravljen ugovor o uzdržavanju ni ništa.

Molim Vas za pomoć, kako bi najbolje mogli riješiti naš problem da ju iselimo iz kuće, obzirom da ima i kćer kod koje može živjeti ali ne želi.

Zanima me da li zbog poklonjenih novaca ima kakvih prava u vlasništvu kuće i da li možemo sudski traziti da ju sud iseli iz naše kuće.

 

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 6 sati , Danijela74 je napisao:

Zanima me da li zbog poklonjenih novaca ima kakvih prava u vlasništvu kuće i da li možemo sudski traziti da ju sud iseli iz naše kuće.

Nema, kuća je suprugovo vlasništvo bez obzira što mu je majka poklonila dio novaca za izgradnju iste, jedino da je, prilikom darivanja novaca, sačinjen ugovor između njih dvoje i to stavljeno u isti....ne podrazumjeva se niti bračnom stečevinom, već suprugovom osobnom imovinom (vlasništvom)

Što se tiče sudskog iseljenja, suprug može tražiti isto, ali nebi bilo humano, pošto se, kako navodite, radi o psihički bolesnoj osobi, treba joj pomoći i na adekvatan način zbrinuti kao takvu, treba ipak razmišljati da mu je ona majka i da mu je, kao prava majka, poklonila novac za izgradnju kuće, a ne je, samo tako, izbaciti na ulicu..

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potvrđujem, nema nikakvog udjela u njezinom vlasništvu, međutim, teško ćete je moći prisilno iseliti ako ona ne želi sama otići, čini mi se da prisilna deložacija po policiji nije nikome u interesu, pa predlažem da suprug pokuša dogovoriti s majkom da joj plaća mjesečno bilo dom, bilo podstanarski stan, na ime tog njezinog ulaganja u Vašu nekretninu, tako da bi ona imala svoj mir, a i vi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, molio bih savjet. Moja supruga se odlucila razvest od mene.Nakon 10 god braka. Imamo dvoje malodobne djece. Zivjeli smo zajedno sve dok mi nije urucila poziv za czss. Situacija je ovakva. Upoznali smo se 3 god prije kupnje stana i zajedno zivjeli. Stan smo zajedno trazili i kad smo ga nasli kupili smo ga na kredit. Kako je supruga imala veca primanja tako je i stan na nju. Skupa smo radili u istoj firmi. Dobili smo ubrzo prvo sina pa nakon dvije godine kcer. Kada se kcer rodila, ona je bila prvih 6mj na porodiljnom ali zbog velike razlike u placi smo odlucili da ja idem drugu polovicu. Sto me izuzetno veselilo. I tako sam ja ostao kucanica. Kako je ona u poslu munjevito napredovala, tako smo se dogovorili da ja ostanem doma i brinem o djeci i stanu. I tako je vrijeme prolazilo. Ja sam prvo brinuo o djeci u pelenama, pa u vrticu tako i danas kad su skolarci. Sin ima 10 a kcer 8 god. U meduvremenu sam ja pokusavao sa njom razgovarati o tome da si nadem posao. Ona nije htjela ni cuti. Jel tko ce brinut o djeci. Bojala se da ce morat trcat doma i preuzet dio posla koji sam sve do sad ja radio. Tako da sam ja i dalje bio kucanica. Ne zelim omalovazit suprugu ali totalno je losa sa djecom i kucanstvom. Pravi karijerist. Da bi sad ona mene izbacila i trazi da se kao dogovorimo oko djece. Djeca njoj i sl. Ja posjecujem, placam alimentaciju i ostalo. Da situacija bude gora kad me izbacila ja nisam imao kud nego kod majke. Pitanje je. Imam li ja ikakva prava kao kucanica i osoba koja se skroz posvetila djeci i kucanstvu. Da bi ona lakse napredovala u poslu. Bilo mi je jako drago sve to. Iako me malo u pojam ubijalo to sto ne radim. Ona je sad direktorica. A djeca su porasla pa vise ne mora toliko brinuti. Mene znaju i tete u vrticu i uciteljice u skoli i doktori po bolnicama i sl. Nju ne zna nitko. Sto mi je raditi? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, kako nebi imali, primjenom odrednica Obiteljskog zakona, Vi imate pravo na polovicu bračne stečevine, jer se tretira da ste se Vi za vrijeme trajanja bračne zajednice, kao nezaposleni bračni drug (kako Vi navodite "kućanica"), brinuli o potrebama djece, kućanstva i svega ostalog, dok je ona financijski pridonosila bračnoj zajednici, pa po tome, a primjenom odrednica ObZ, sve stečeno za vrijeme trajanja Vaše bračne zajednice (bračna stečevina) se dijeli popola između Vas i supruge, samo mi nije jasno zašto ste izišli iz kuće, kako navodite, izbacila Vas je, a postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine nije proveden, temeljem čega Vas je mogla izbaciti.?

Moja sugestija Vam je da pokrenete postupak utvrđivanja i podjele bračne stečevine...

Što se tiče braka, ništa ne navodite da li je proveden postupak razvoda braka i da li je donesena kakva sudska odluka o skrbiništvu nad djecom?

Ako nije, temeljem čega plaćate uzdržavanje za djecu i kako znate koliko trebate plaćati?

Ako postupak razvoda nije proveden (brak formalno-pravno postoji), pokrenite postupak za razvod braka na način, pošto imate mld. djecu, da pred nadležnim CZSS pokrenete postupak provođenja obveznog savjetovanja prije razvoda braka i medijacije, a u kojem će Vas se upoznati na posljedice razvoda, te Vam se sugerirati da se dogovorite oko daljnje skrbi za zajedničku Vam djecu, tj. da sastavite Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (čl.106. ObZ), a ako se ne uspijete dogovoriti, provodi se postupak medijacije, inače dobrovoljni postupak, ali ste barem prvi put dužni prisustvovati istom kako bi imali osnov za podnošenjem Tužbe za razvod braka...

Ako se dogovorite o skrbi za zajedničku djecu, tj. potpišete Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, isti dostavljate sudu na provjeru i potvrđivanje kako bi dobio svojstvo ovršne isprave..

Ovo sa utvrđivanjem i podjelom bračne stečevine je zasebni postupak, nema veze sa postupkom razvoda braka, jedino ako se uspijete dogovoriti oko podjele iste, možete to navesti u postupku razvoda braka, tako da se u istom postupku riješi i to, no ako se ne možete dogovoriti, možete pokrenuti postupak za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine, a koji postupak možete pokrenuti prije, za vrijeme trajanja, kao i poslije (nema zastare) završetka postupka za razvod braka...

Sretno...!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija