Jump to content
Onus Abit

Raspodjela Novca Prodajom Nekretnine sa različitim suvlasničkim udjelima

Preporučene objave

Poštovani,

dvije osobe su naslijedile više nekretnina koje skupa čine posjed. posjed se sastoji od zgrade s pripadajućim vrtom. 

Dok je zgrada u cjelini vlasništvo (oporučno nasljedstvo) jedne osobe, pripadajući vrt se vodi na tog i još jednog suvlasnika (nasljedstvo po zakonu).

Obe osobe žele prodati nekretninu, samo nije jasno kako procijeniti pripadajuće dijelove budući su različiti suvlasnički udjeli.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nekretnina u smislu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, jest zemljište i sve ono što je s njim razmjerno trajno spojeno (kuće, drveće, nasadi i sl.) i vrijedi zakonska pretpostavka da onaj tko je vlasnik zemljišta, je vlasnik nekretnine. Dakle, suvlasnički omjeri, koji su za navedenu nekretninu upisani u zemljišnoj knjizi, vrijede, neovisno o tome koliko zgrada, nasada, vrtova se na toj nekretnini nalazi.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru Ruby_Danderfluff. Suvlasnički odnosi su jasni. Posjed se sastoji od zgrade i okolnoga vrta, a suvlasnički udjeli idu ovako:

posjed:

kuca

osoba a 1/1

okolni vrt

osoba a 6/10 ; osoba b 4/10. 

Također, postoji procjena od vještaka za cijeli posjed, preračunato po površini cijelog posjeda, dakle tlocrtne površine zgrade i okolnoga vrta. U principu se traži modus razvrgnuća.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako se možete dogovoriti oko toga koja je vrijednost vrta, onda ćete u kupoprodajnom ugovoru s kupcem ugovoriti da se osobi a plaća cjelokupna kupoprodajna cijena za česticu na kojoj je kuća i 6/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt, a osobi b 4/10 kupoprodajne cijene za česticu na kojoj je vrt. 

Ako se ne možete dogovoriti, napravite novu procjenu u kojoj će biti zasebno iskazana vrijednost kuće i vrijednost vrta. 

Dakle, isplata kupoprodajne cijene nije nikakav problem i lako se definira u ugovoru, ako se osoba a i osoba b uspiju dogovoriti oko toga koji iznos pripada osobi b za njezine 4/10 vrta. 

 

 

 

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×