Jump to content

Sporazumni razvod postupak


LanaZB

Preporučene objave

Poštovani. 

Suprug i ja ne živimo zajedno već tri godine. Oboje radimo na brodu i vrijeme kod kuće nam se ne poklapa. Da li je potrebno osobno ići na ročište za razvod ili mogu objasniti situaciju na zahtjevu za sporazumni razvod da izbjegnemo pojavljivanje na Sudu? Također da li taj zahtjev trebamo oboje potpisati ili je moguće da on potpiše i skeniras meni te papire? 

Da napomem da nemamo djecu, a ni nikakvu zajedničku imovinu. 

Unaprijed zahvaljujem na pomoći. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani, 

Moj suprug je prije godinu i 2 mj. Rekao da mu treba prostora. Spakirao je stvari i godinu dana se ne javlja i ne znam ništa o njemu. Na mupu se odjavio sa adrese 11. 12. 2017. Vise mi nisu htjeli reci iako sam mu na papiru još uvijek žena.

Naš brak nema više smisla. Samo me psihički opterečuje. Ne znam što da radim i od kud da krenem sa razvodom?

U trenutku ostavljanja bila sam bolesna, nezaposlena jer fizički nisam mogla raditi. Roditelji su mi pomagali. Na to se dodalo još dijagnoza zbog straha od egzistencije i stresa. Tranutno sam nezaposlena i tražim posao.

Zbog svega toga ne mogu vise, čekati jer se ne javlja i ne šalje zahtjev za razvod. Molim vas gdje da odem kako da to riješim? 

P. S. Stan sam kupila prije zaruka i braka. Jedino auto sam kupila nakon zaruka. U braku smo bili 4 g.

Sa poštovanjem,

Martina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, možete primjenom čl. 51. st. 2. (ozbiljno i trajno poremećeni bračni odnosi) i st. 3. (od prestanka bračne zajednice, zajedničkog života, proteklo godinu dana ili više) Obiteljskog zakona, pokrenuti brakorazvodni postupak, te, pošto nemate dostatnih sredstava za život i osobne potrebe, ići Zahtjevom za plaćanje uzdržavanja Vas od strane supruga (čl. 295. st.1. istog Zakona)...

Zahtijev za uzdržavanje trebate podnijeti do zaključenja glavne rasprave za razvod braka (čl. 297. st. 1.), te u iznimnim slučajevima, u roku od šest mjeseci od prestanka braka ako su pretpostavke za uzdržavanje iz članka 295. stavka 1. ovoga Zakona, postojale u trenutku zaključenja glavne rasprave u parnici za razvod ili poništaj braka i trajale bez prestanka do zaključenja glavne rasprave u parnici za uzdržavanje (čl. 297. st. 2.)..

Inače, moja Vam je sugestija da se obratite Državnom uredu Vaše županije sa zahtijevom za dodjelom besplatne sekundarne pravne pomoći, vjerujem da će Vam, sukladno opisu koji navodite, biti odobrena, a sekundarna besplatna pravna pomoć je pravna pomoć kod koje Vam dodjeljeni odvjetnik piše razno-razne podneske za sud, te Vas zastupa pred sudom (u parnici)...

Što se tiče stana, po Vašem navodu, stan bi bio Vaše osobno vlasništvo, naravno, ako možete dokazati da ste ga kupili prije zaključenja braka, tj. nebi predstavljao bračnu stečevinu, dok bi auto predstavljao bračnu stečevinu, ali to nije predmet postupka rastave braka, već zasebni postupak za utvrđenje i podjelu bračne stečevine, ali to će Vam sve razjasniti Vaš odvjetnik kojeg obvezno zatražite u Uredu državne uprave svoje Županije, kao što sam Vam naprijed naveo (zatražite besplatnu sekundarnu pravnu pomoć)..

Sretno i ako Vam nešto, nedaj Bože, zapne ili Vam nešto nije jasno, javite pa ćemo malo pojasniti.

Još jednom sretno i držite se..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija