Jump to content

Osobna invalidnina


Carped98@gmail.com

Preporučene objave

Pozdrav. Pokušat ću biti kratka. Pokojni otac je bio ratni invalid 100% bez noge. Te je imao samo invalidninu. Nakon njegove smrti mama je naslijedila obiteljsku opskrbnina u iznosu od 500 kuna te neki dodatak jer je bila narušenog zdravlja.  Budući da je mama završila na dijalizi i nije sposobna za samostalnu skrb pokrenuli smo vještačenje kojim je dokazano 100%invalidnosti. Te nema pravo na osobnu invalidninu. Zašto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobna invalidnina se priznaje osobi s teškim invaliditetom ili nekim drugim teškim i trajnim promjenama. A ne priznaje, osobi koja osobnu invalidninu ostvaruje po drugoj osnovi; ako osoba ima u vlasništvu drugi stan ili kuću, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje, a koji može otuđiti ili iznajmiti i time osigurati sredstva; zatim osobi koja ima u vlasništvu poslovni prostor koji ne koristi za obavljanje registrirane djelatnosti; pa se ne priznaje djetetu ili odrasloj osobi kojoj je priznata usluga smještaja ili organiziranog stanovanja sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ili drugim propisima i ne priznaje se osobi kojoj je priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu. Pronalazite li se u kojem od ovih razloga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navodno da ona prima dodatak za tuđu pomoć i njegu. Jer obiteljska opskrbnina joj je 500kuna a dodatak je 700 tako da ukupno ima 1200kn. Pa mi nije jasno šta i kako. Ona kao 100%invalid bi trebala imati pravo na osobnu invalidninu jer je žena bez bubrega i na dijalizi je. Te bi trebala imati pravo na 600kuna koje imaju svi terminali bolesnici. Neovisno o primanjima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Poštovani,

imam i ja jedno pitanje... osoba koja je invalid u mirovini, korisnik osobne invalidnine i živi u podstanarskom stanu, a u međuvremenu naslijeđuje stan u kojem ne može preseliti jer se nalazi u zgradi bez lifta na četvrtom katu, gubi li pravo na osobnu invalidninu zbog tog nasljedstva? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija