Jump to content
Vanky

Prava nasljednika koji je ujedno i skrbnik

Preporučene objave

Poštovani, dali netko možda zna kakva prava ima osoba koja je jedini nasljednik  nekome tko je lišen poslovne sposobnosti? Naime, otac mi je obolio prije punih 20 godina od ptsp-a. Pošto sam ja bio maloljetan za skrbnika mu je određena njegova sestra koja od prvog dana o njemu nije brinula. Centar i skrbnica su u samom početku napravili grešku i nikada nije napravljen kompletan popis imovine, novac s računa je nestao i prodana je zemlja bez opravdanja, nikada nikome za to nisu odgovarali, niti su meni kao jedinom nasljedniku ikada dali obrazloženje, a tražim ih to već godinama. Nakon što sam postao punoljetan nisu mi dali skrbništvo iz nepoznatih razloga. Tek kada se  tadašnja skrbnica razbolila nije bilo druge pa sam ja postao skrbnik, i naravno centar mi konstantno diše za vratom, ali ja i dalje ne dobivam nikakve odgovore od njih šta se tiče prošlih zbivanja s njegovom imovinom. Moja prava i zadaće kao njegovog skrbnika su jasna,  ali kakva prava imam kao njegov jedini nasljednik? Dali postoji zakon kojim bi centar trebao odgovarati meni za loše upravljanje njegovom imovinom ili sam u ovoj priči zapravo ja jedini nezaštićen i mogu očekivati da će mi pokušati uzeti i ovo malo što će ostati iza njega?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Poštovani, skrbnik može otuđiti (prodati, darovati) ili opteretiti štićenikove nekretnine, otuđiti njegove pokretnine ili raspolagati njegovim imovinskim pravima, međutim, skrbnik u pravilu ne može opteretiti ili otuđiti više od dvije trećine ukupne štićenikove imovine. Iznimke su moguće samo ukoliko doista ne postoje alternative i svakako uz prethodno odobrenje CZSS.

Dakle, Vi kao sadašnji skrbnik svog oca, imate pravo znati s čime raspolaže Vaš otac (Vaš štićenik) i s time su Vas bili dužni upoznati djelatnici CZSS prilikom donošenja rješenja s kojim ste Vi određeni kao (novi) skrbnik, a ako nisu, svakako ih pismenim putem zatražite da Vam to dostave...

Ako nešto primjetite da je rađeno van naprijed navedenog (neke nezakonite radnje na štetu skrbnika, tj. Vašeg oca), protivno njegovim interesima, imate pravo zatražiti očitovanje od CZSS, pa i podnijeti kaznenu prijavu protiv bivše skrbnice radi nezakonitog raspolaganja i upravljanja imovinom Vašeg oca, jer se, među svim skrbničkim odlukama, najviše donose odluke vezane uz raspolaganje imovinom štićenika, a koje često nisu u skladu sa interesima štićenika (zlouporabe se) i često pripadaju području kaznenog prava..

Što se tiče uzimanja, kako navodite, toga što je preostalo, niko to ne može uzeti bez Vas kao skrbnika, naravno, ako ste rješenjem imenovani skrbniikom..

Dakle, pismenim putem zatražite njihovo očitovanje (naravno preporučeno sa povratnicom), a ako ne postupe po vašem pisanom zahtjevu, obratite se nadležnom Ministarstvu...

Sretno..!

 

Uređeno od Željac047

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na informacijama, još pitanjce samo, otac je kupio novi auto neposredno prije pogoršanja bolesti, taj isti automobil je dan na korištenje njegovoj tadašnjoj skrbnici koja čak nije imala ni vozačku nikada. Njezina obitelj ga je koristila ali "održavala" njegovim novcem punih 12 godina, znači automobil je imao tek nekoliko mjeseci kada je predan njima. Nakon što sam preuzeo skrbništvo morao sam po automobil ići vučnom jel automobil nije bio registriran neposredno prije preuzimanja skrbništva, tražio sam da osoba iz centra ide samnom na primopredaju, bilo je sve dogovoreno međutim od njih se nitko nije pojavio, a pošto je udaljenost bila dosta velika auto smo preselili kod mene u garažu, opet sam ih zvao jel je auto bio oštećen no za to nikad nisu odgovarali. Dali je postojala uopće zakonska osnova za korištenje potpuno novog vozila od strane tog skrbnika punih 12 godina?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Napišite pismenu Predstavku nadležnom Ministarstvu na rad (dosadašnji i sadašnji) tog CZSS, navedite sve u što sumnjate da je, u konkretnom slučaju, rađeno protuzakonito, zatražite njihove izvide i postupanje temeljem utvrđenog, te da se Vas, kao sadašnjeg skrbnika, izvjesti o nađenom i poduzetom temeljem njihovog nalaza

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×