Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

ovr99

Kamate kod ovrhe na nekretnini

Preporučene objave

Kod namirenja vjerovnika za porezni dug ovrhom na nekretnini zanima me da li se naplaćuju kamate koje su u zastari?  Npr. dug je utvrđen 2010. godine, prema opz-u zastara nastupa 1.1.2017. godine. U međuvremenu u z.k. izvadku upisana je zabilježba ovrhe te se nekretnina proda i dosudi kupcu 2020. godine. Zanima me što se događa sa kamatama i gdje je to uređeno  npr ako je glavnica 100 000 kn, a kamate do 2020. godine 50 000 kn koji iznos se namiruje? Hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 2 sati , ovr99 je napisao:

zanima me da li se naplaćuju kamate koje su u zastari? 

Tek nakon što zastari glavno potraživanje, zastarijevaju i sporedna potraživanja kao što su kamate. Kako kod Vas nije u zastari glavno potraživanje, jer je pokretanjem ovršnog postupka na nekretnini prekinut zastarni rok, tako da nema ni zastare u odnosu na kamate.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Onda je uređeno prema ZOO. čl. 245 st. 4 i 5. Iako kod osiguranja prema OPZ-u osigurana zastarjela tražbina po osnovi kamata koje su u zastari ne može se namiriti ni iz osigurane stvari. čl. 109. st.10. OPZ-a.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Radi se o dugu koji je utvrđen rješenjem o ovrsi i onda se ovdje primjenjuje Ovršni zakon, koji u čl. 21. kaže da se u ovršnom postupku i postupku osiguranja na odgovarajući način primjenjuju odredbe Zakona o parničnom postupku, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno. Odnosno da se na materijalnopravne pretpostavke i posljedice provedbe ovršnoga postupka i postupka osiguranja na odgovarajući se način primjenjuju odredbe zakona kojima se uređuju stvarna prava, odnosno obvezni odnosi. Što bi značilo, da kako Ovršni zakon ne regulira pitanje zastare, u primjenu dolazi Zakon o obveznim odnosima točnije čl. 233. koji kaže, da tražbine koje su utvrđene pravomoćnom sudskom odlukom ili odlukom drugoga nadležnog tijela javne vlasti, ili nagodbom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom, odnosno javnobilježničkim aktom, zastarijevaju za deset godina, pa i one za koja zakon inače predviđa kraći rok zastare. S tim da ovaj rok počinje teći od pravomoćnosti ovih odluka.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×