Jump to content

zastara ovrhe na osnovu zaduznice


Nosorog95

Preporučene objave

Da li promjena vjerovnika (prvobitni vjerovnik u stecaju) utjece na prekid zastarog roka od 10 g? Znaci ovrha na osnovu zaduznice, stajala na Fini od 2011 s originalnim vjerovnikom, a sada je na mjestu drugo poduzece vjerovnik (znaci samo zamijenjen na isti datum 2011 kada je prvotni vjerovnik bio upisan) pod istim brojem ovrhe (rjesenje o ovrsi izdano na temelju zaduznice). Ta poduzeca su vlasnicki povezana, tj nakon sto je jedno bankrotiralo, ista svita je otvorila drugo poduzece i prenijela potrazivanja u bilancu novog poduzeca.

Da li je promjenom vjerovnika prekinut zastarni rok od 10 g ili i dalje tece od 2011 kada se prvi puta pokrenula naplata zaduznice?

Ako pretpostavim da ne, da ce recimo zastara nastupiti 2021.da li je to kraj, da li se ta zaduznica moze ikako ponovo aktivirati..traziti naplatu nekim drugim sredstvom naplate (nema novcanih primanja u Hr, nema pokretnina ni nekretnina u vlasnistvu) ili je to kraj?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje vrijedi da nema zastare za postupke blokade računa koje provodi Fina, pa se ni nema što prekidati. Na temelju te zadužnice se mogu pokušati namiriti na nekom drugom predmetu i sredstvu ovrhe, i tako do potpunog namirenja. Recimo, oni već sada ukoliko je otplata spora ili nikakva, mogu povući zadužnicu sa Fine i predložiti promjenu predmeta i sredstva ovrhe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci zaduznica je "vjecna"? Sto u slucaju kad nije moguca naplata - znaci nema nekretnina, pokretnina ni novcanih sredstava (nece ih nikada vise biti u Hr je duznik ne zivi u Hr)? kako se onda mogu namiriti. jednom? Da li to znaci da i nakon smrti duznika mogu potrazivati od nasljednika 

 

Dodatne informacije: nakon istrazivanja nadena ovrha iz 2009 (prvotni vjerovnik), a 2011 upisan drugi, na osnovu te ovrhe iz 2009. Imam broj, ali ne mogu naci (dokumenat nije dostupan na e-predmetu).

Da i nekako mogu traziti iz Fine tocan tijek postupka (kad je koji vjerovnik predao zahtjev za naplatu) ako nisam u HR, znaci ne mogu doci osobno u Finu traziti ispis?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovrhovoditelj može prekinuti rok zastare promjenom sredstva ovrhe, ali mora navesti predmet ovrhe. 

Pošto vi nemate imovinu to nije u mogućnosti i smatram da bi zadužnica zastarjela s rokom, znači ne može se više sudski tražiti da morate nešto platiti. Ako je tražbina zastarjela ni nasljednik ne može odgovarati za dug, samo se treba pozvati na zastaru.

Finu možete telefonom preko oiba kontaktirati ili mailom.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 21 sati , Nosorog95 je napisao:

Znaci zaduznica je "vjecna"?

Zadužnica ima učinak pravomoćnog rješenja o ovrsi i kako takva zastarijeva za deset godina i to računajući od dana pravomoćnosti.

prije 21 sati , Nosorog95 je napisao:

Sto u slucaju kad nije moguca naplata - znaci nema nekretnina, pokretnina ni novcanih sredstava (nece ih nikada vise biti u Hr je duznik ne zivi u Hr)?

Promjenom predmeta i sredstva ovrhe mogu pokušavati naplatu, bar recimo na novčanim sredstvima.

prije 21 sati , Nosorog95 je napisao:

Da li to znaci da i nakon smrti duznika mogu potrazivati od nasljednika 

Ukoliko Vas nasljednik naslijedi, onda nasljeđuje i Vaš dug, te za dugovanje odgovara do vrijednosti naslijeđene imovine, osim ako je Vaš dug u zastari.

prije 21 sati , Nosorog95 je napisao:

Da i nekako mogu traziti iz Fine tocan tijek postupka

Kako navodite da nemate sredstava, mišljenja sam da su u Fini trebali postupiti po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, a koji kaže da ako se tražbina iz osnove za plaćanje ne naplati od ovršenika fizičke osobe u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Agenciju, nakon što po toj osnovi za plaćanje nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci uzastopno s računa tog ovršenika, Agencija prestaje s izvršavanjem te osnove za plaćanje za ovršenika iz osnove za plaćanje za kojeg su zadovoljeni navedeni uvjeti.

prije 9 sati , Wanksta je napisao:

Ovrhovoditelj može prekinuti rok zastare promjenom sredstva ovrhe, ali mora navesti predmet ovrhe. 

Pošto vi nemate imovinu to nije u mogućnosti i smatram da bi zadužnica zastarjela s rokom,

Promjenom sredstva ovrhe može se prekinuti zastara, tako da ovu opciju ovrhovoditelj uvijek ima na raspolaganju i vjerujem da će na ovaj način i prekidati zastaru. To što nemate imovinu nije zapreka da oni ne bi pokušali naplatu, npr. na novčanim sredstvima, jer prije pokretanja nisu dužni dokazivati da li imate sredstva ili ne, pa ime je ovakava radnja dovoljna za prekid zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 22 sati , Nosorog95 je napisao:

ovrha na osnovu zaduznice, stajala na Fini

 

Prije 40 minuta, Borbena7 je napisao:

To što nemate imovinu nije zapreka da oni ne bi pokušali naplatu, npr. na novčanim sredstvima,

Na novčanim sredstvima je već bila ovrha pa bi promjenu trebalo dokazati na sredstvu imovine koje nema.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Wanksta je napisao:

Na novčanim sredstvima je već bila ovrha pa bi promjenu trebalo dokazati na sredstvu imovine koje nema.

Ovo je pogrešno, jer ako je danas ovršna isprava isknjižena iz Fininog očevidnika, doslovno sutra ovrhovoditelj može pokušati ponovno naplatu preko novčanih sredstava. Upravo ih to većina i radi, jer je Fina postupila po čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, potom su ovrhovoditelji ponudili ovršenicima da dobrovoljno podmire dug i svi koji su se na ovu ponudu oglušili su ponovno blokirani na Fini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem vam na odgovorima, ali jos uvijek mi nije jasno da li je rok tih 10 poceo teci od 2009 kada je ovrha "stavljena" na Finu ili je "poceo ponovo teci" 2011 kada je na mjesto prvobitnog vjerovnika stavljeno drugo poduzece (lihvarska pozajmica u pitanju i zato mi nije u interesu podmiriti dug jer to je cista pljacka ("normalne" dugove placam i rjesavam prema mogucnostima). Iz toga slijedi pitanje - ako je recimo vazeci ovaj datum 2009 to bi onda 2019 isteklo - i sto onda? 

Fina je trenutno maknula ovrhu po cl12, ali mi je jasno da time ovrha nije "nestala".

Znam da oni u bilokojem trenutku mogu pokrenuti novu ovrhu i ocito tada pocinje rok 10 g teci ponovo, taj dio mi je jasan. Znaci, mogu ponovo i na novcana sredstva ocito (sad je drugo pitanje sto ako sredstva nema, teoretski mogu EU ovrsnim nalogom, ali to je druga tema i necu sad o tome) ili na pokretnine ili nekretnine ako im nije bitno sto ih nema.

Ali sto u slucaju ako rok zastare istice 2019 i oni se ne "vrate" na Finu niti na sud s pokusajem naplate? Da li moraju vratiti zaduznicu negdje (meni), unistiti je ili je mogu zauvijek drzati i za 20 g se netko sjeti i pusti je na Finu i bude onako ,milijun kn kamata?

Da li ja mogu poduzeti neki pravni korak i doci do zaduznice ako istekne tih 10 g 2019? Jer me strah da jednog dana (ili nakon smrti cak) se netko sjeti poslat opet zaduznicu, a prigvor zastare nitko nece moci uloziti (ja nisam u Hr i necu ni znati, ili nakon smrti recimo, a zamislimo nasljednici imaju nesto novca na racunima).

Kako se uopce osporava zaduznica? Znam sto u slucaju obicne ovrhe koj aide preko JB ili suda, ali ne znam za zaduznicu.

Znaci moje pitanje je da li se moze zaduznica aktivirati i nakon isteka tih "prvih 10/zastare" g ili mora biti unutar tih 10 g (prije isteka zastare) pokrenuti novi pokusaj naplate?

uređeno: od Nosorog95
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Nosorog95 je napisao:

da li je rok tih 10 poceo teci od 2009 kada je ovrha "stavljena" na Finu ili je "poceo ponovo teci" 2011 kada je na mjesto prvobitnog vjerovnika stavljeno drugo poduzece

Kad se ovršna isprava dostavi Fini na provedbu, tada nema zastare. Znači, ovdje zastara uopće nije počela teći. Od dana kada ju je Fina isknjižila iz očevidnika, počeo je teći zastarni rok.

prije 8 sati , Nosorog95 je napisao:

Znaci, mogu ponovo i na novcana sredstva ocito (sad je drugo pitanje sto ako sredstva nema, teoretski mogu EU ovrsnim nalogom, ali to je druga tema i necu sad o tome) ili na pokretnine ili nekretnine ako im nije bitno sto ih nema.

Mogu na novčana sredstva i na pokretnine. Međutim, ne mogu na nekretnine i automobil, jer kod ovih ovrha već prije samog pokretanja postupka pred sudom, moraju dokazati da su te nekretnine odnosno automobil u Vašem vlasništvu.

prije 8 sati , Nosorog95 je napisao:

Znaci moje pitanje je da li se moze zaduznica aktivirati i nakon isteka tih "prvih 10/zastare" g ili mora biti unutar tih 10 g (prije isteka zastare) pokrenuti novi pokusaj naplate?

Uvijek se radnja ovrhovoditelja mora poduzeti s ciljem naplate tražbine prije isteka roka od 10. godina, u protivnom nastupa zastara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima. Buduci da imovine nema, ostaju jedino novcana sredstva i to ne u Hr. Po tome rok zatare istice 2028 sto je prilicno daleko. Ali recimo da to istekne i da oni ne pokusaju naplatu promjenom sredstva ovrhe tj ne prekinu tijek zastare, sto kad istekne taj rok 10 g? Kako ja mogu doci u posjed te zaduznice, pretpostavljam da to ne ide automatski i da je samo tako vratit. Sto moram poduzeti?

Druga varijanta je da idem na sud, ranije jer ugovor je lihvarski i kao takav bi trebao biti nistetan. 

Koji je rok zastare za pokretanje spora na sudu za proglasavanje ugovora nistetnim? Vise odredbi ugovora je nistetno, od nacina obracuna kamata, muljaze oko isplate novca ( navedene vece cifre nego su isplacene...kroz druga drustva sa ogranicenom odgovornoscu, za zaduznicu moram vidjeti kad dobijem podatke od Fine da li je bila bianco ili s ispunjenim iznosom, da li je pravilno ispunjena...) da vidim sto jos mogu osporavati, ali je pitannje vremena da li je to moguce 111 g nakon sklapanja ugovora o pozajmici?

I jos nesto, u slucaju da je zaduznica bila ispunnjena na jedno poduzece, da li se kao takva moze koristiti na to drugo poduzece koje je bilo kasnije upisano na Fini na mjesto prvog? Znaci u korist drugog d.o.o.? Nije rijec o prodaji duga agencijama za naplatu tipa Eos i sl, nego su isti kriminalci otvotili drugi d.o.o. (nisu svi vlasnici isti, ali dio je).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Borbena7 je napisao:

Kad se ovršna isprava dostavi Fini na provedbu, tada nema zastare. Znači, ovdje zastara uopće nije počela teći. Od dana kada ju je Fina isknjižila iz očevidnika, počeo je teći zastarni rok.

 

Može pojašnjenje? 
Ovo vrijedi i ako ovrha stoji na fini preko 10 god i da nije jedna lipa putem te ovrhe naplaćena?
Ili zastare nema samo ako se putem ovrhe povremeno oduzimaju novčana sredstva,što je i logično.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, wrritteer je napisao:

Može pojašnjenje? 
Ovo vrijedi i ako ovrha stoji na fini preko 10 god i da nije jedna lipa putem te ovrhe naplaćena?
Ili zastare nema samo ako se putem ovrhe povremeno oduzimaju novčana sredstva,što je i logično.

Zastare nema za postupke blokade računa koje provodi Fina, bez obzira da li je u tom vremenu bilo naplata ili ne. Naime, ako se nije moglo naplatiti, ne znači da se nije pokušalo i da se zastani rok nije prekinuo. Uz to, ovrhe na Fini nisu duže od 10. godina, jer Fina provodi ovrhu tek od 2011. godine, a prema čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, niti jedna nenaplaćena ovrha neće biti duže od 3. godine u Fininom očevidniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija