Jump to content

2 ovrhe na nekretninama radi istog potraživanja


pudlica77

Preporučene objave

Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:

Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi

Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim malo pojašnjenja :-) Znači, postoji jedan dug i za cijeli taj dug na temelju iste ovršne isprave, ovrhovoditelj je pokrenuo postupak ovrhe na nekretnini radi zabilježbe, utvrđivanja vrijednosti, prodaja i namirenja, te je potom ponovno za taj isti i cijeli dug pokrenuo drugi ovršni postupak u kojemu opet traži zabilježbu, utvrđivanja vrijednosti, prodaju i namirenje, ali ovaj put druge nekretnine? Također, kada su pred sudom pokrenuti ovi postupci? I u kojoj su točno fazi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji dug po kreditu pravne osobe koji je osiguran založnim pravima na nekretnini u vlasništvu te pravne osobe i nekretnine u vlasništvu fizičke osobe koja je založni dužnik sa svojom kućom. znači založno na nekretnini pravne osobe je glavno a sporedno je na nekretnini fizičke osobe.

Vjerovnik  prvo pokreće ovrhu na nekretnini fizičke osobe u 4 mjesecu 2018 godine na sudu radi namirenja tražbine po kreditu.....za ovrhu još nema rješenja

u 7 mjesecu 2018 godine isti vjerovnik za isto potraživanje pokreće ovrhu na istom sudu radi namirenja iste tražbine, niti za tu ovrhu još nema rješenja.

samo zabilježbe na ZK za obje ovrhe postoje na nekretninama, ne rješenja o ovrsi nego prijedloga za ovrhu!

nekretnina u vlasništvu pravne osobe je dostatna za namirenje cjeloukupne tražbine vjerovnika ali žalosno je to da on kreće prvo na nekretninu sporednog založnog u vlasništvu fizičke osobe koja ne vrijedi 10% duga!

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate li stanje tih spisa tj. gdje je zapelo da sud još nije donio rješenje o ovrsi već samo zabilježbu u zk do donošenja rješenje? Pitam, jer po Ovršnom zakonu sud treba u roku od 15 dana od dana podnošenja osnovanog prijedloga za ovrhu donijeti rješenje o ovrsi. Možda je nastupila kakva odluka po prvom prijedlogu, kada su podnijeli drugi prijedlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje bi bio u pitanju dug za kojega je temeljem iste ovršne isprve pokrenut dvostruki ovršni postupak na dvije nekretnine i to u odnosu na dva ovršenika. S obzirom da je vrijednost prve nekretnine manja, pokrenuli su ovršni postupak i na drugoj znatnoj većoj nekretnini. Baš da je ovakvo postupanje često, i nije. Međutim, ukoliko je dug uistinu velik, a vrijednost prve predmetne nekretnine je malena, onda ne čudi ovako postupanje. U svakom slučaju, dozvoljeno je. Iako mislim da im je ovdje nešto ˝zapelo˝,  naime da je sve uredu sud bi u roku od 15 dana (računajući od dana zaprimanja ovršnog prijedloga) morao donijeti rješenje o ovrsi. Očigledno sa prijedlogom nije bilo sve uredu, pa su temeljem čl. 109. Zakona o parničnom postupku pozvani da u roku od 8 dana naprave ispravak ili dopunu ovršnog prijedloga, a za to vrijeme je radi zauzimanja reda prvenstva sud stavio zabilježbu u zk. Ali opet, svi su ti rokovi prošli, sve da su tražili i produženje ovog roka od 8 dana. Trebali bi napraviti uvid u spis, jer postoji mogućnost da je okončan ili da su se ispunili uvjeti za okončanje. U ovoj fazi Vam sud ni nema što poslati, jer je zbog neurednog prijedloga komunikacija samo između suda i ovrhovoditelja, tek ukoliko bude doneseno rješenje o ovrsi to Vam se dostavlja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vrijednost nekretine u vlasnistvu pravne osobe je dovoljna da se ovrhovoditelj namiri u cijelosti!! osim toga isti uopće nece ozvoliti da se ona prodaje jer ce on prebiti svoje potrazivanje s vrijednoscu te hale kako bi postao njezin vlasnik, to jest kupiti ce je.... zato je i postao razlucni otkupivsi potrazivanje od banke s 70% popusta...po SZ kad  razlucni zeli postati vlasnikom zgrade to moze uciniti na ovrsi ali samo s utvrdenom vrijednoscu nekretnine!!stoga dostatna je vrijednost zrade za namienje cijelog duga!!! s obzirom na cinjenicu da utvrdena vrijednost će biti veca od duga..

Imajuci to u vidu on i dalje zbog privatnih odnosa i kompleksa , sto je nebitno, pokrece ovrhu na kuci i to prvo radi...danas smo vidjeli da je doneseno rjesenje!!

kada bi ovrha nekretnine u vlasnistvu pravne osobe zavrsila prije ovrhe u vlasnistvu fizicke osobe nebi bi bilo potrebe za ovrhom na nekretnini fizicke osobe jer duga vise ne bi bilo...

Imate li sto za preporuciti?

Hvala Vam najljepša...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve mi je jasno što želite reći… Kako je doneseno rješenje o ovrsi, kroz koji dan ćete ga dobiti na kućnu adresu, pa svakako treba iskoristiti pravo na žalbu u roku od 8 dana. Pogledajte čl. 80 b Ovršnog zakona, imate li na raspolaganju koji od ovih razloga kao temelj za žalbu ili čl. 50. Ovršnog zakona. I svakako bi trebali tražiti odgodu ovrhe (pogledajte uvjete po čl. 65. Ovršnog zakona) odnosno možda bi bilo dobro navesti kao razlog, da bi ovom ovrhom trpili nenadoknadivu ili teško nadoknadivu štetu, a protiv ove odluke na temelju koje je određena ovrha da izjavljujete pravni lijek, te predlažete odgodu do okončanja ovog drugog postupka, gdje je predmet ovrhe nekretnina čija vrijednost je daleko veća od Vaše i koja bi za razliku od Vaše nekretnine itekako bila dostatna za namirenje duga, te da dvostrukim postupkom za namirenje istog duga postoji mogućnost dvostruke naplate, što Vas također dovodi u situaciju da trpite nenadoknadivu ili teško nenadoknadivu štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija