Jump to content
pudlica77

2 ovrhe na nekretninama radi istog potraživanja

Preporučene objave

Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:

Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi

Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim malo pojašnjenja :-) Znači, postoji jedan dug i za cijeli taj dug na temelju iste ovršne isprave, ovrhovoditelj je pokrenuo postupak ovrhe na nekretnini radi zabilježbe, utvrđivanja vrijednosti, prodaja i namirenja, te je potom ponovno za taj isti i cijeli dug pokrenuo drugi ovršni postupak u kojemu opet traži zabilježbu, utvrđivanja vrijednosti, prodaju i namirenje, ali ovaj put druge nekretnine? Također, kada su pred sudom pokrenuti ovi postupci? I u kojoj su točno fazi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji dug po kreditu pravne osobe koji je osiguran založnim pravima na nekretnini u vlasništvu te pravne osobe i nekretnine u vlasništvu fizičke osobe koja je založni dužnik sa svojom kućom. znači založno na nekretnini pravne osobe je glavno a sporedno je na nekretnini fizičke osobe.

Vjerovnik  prvo pokreće ovrhu na nekretnini fizičke osobe u 4 mjesecu 2018 godine na sudu radi namirenja tražbine po kreditu.....za ovrhu još nema rješenja

u 7 mjesecu 2018 godine isti vjerovnik za isto potraživanje pokreće ovrhu na istom sudu radi namirenja iste tražbine, niti za tu ovrhu još nema rješenja.

samo zabilježbe na ZK za obje ovrhe postoje na nekretninama, ne rješenja o ovrsi nego prijedloga za ovrhu!

nekretnina u vlasništvu pravne osobe je dostatna za namirenje cjeloukupne tražbine vjerovnika ali žalosno je to da on kreće prvo na nekretninu sporednog založnog u vlasništvu fizičke osobe koja ne vrijedi 10% duga!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znate li stanje tih spisa tj. gdje je zapelo da sud još nije donio rješenje o ovrsi već samo zabilježbu u zk do donošenja rješenje? Pitam, jer po Ovršnom zakonu sud treba u roku od 15 dana od dana podnošenja osnovanog prijedloga za ovrhu donijeti rješenje o ovrsi. Možda je nastupila kakva odluka po prvom prijedlogu, kada su podnijeli drugi prijedlog.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje bi bio u pitanju dug za kojega je temeljem iste ovršne isprve pokrenut dvostruki ovršni postupak na dvije nekretnine i to u odnosu na dva ovršenika. S obzirom da je vrijednost prve nekretnine manja, pokrenuli su ovršni postupak i na drugoj znatnoj većoj nekretnini. Baš da je ovakvo postupanje često, i nije. Međutim, ukoliko je dug uistinu velik, a vrijednost prve predmetne nekretnine je malena, onda ne čudi ovako postupanje. U svakom slučaju, dozvoljeno je. Iako mislim da im je ovdje nešto ˝zapelo˝,  naime da je sve uredu sud bi u roku od 15 dana (računajući od dana zaprimanja ovršnog prijedloga) morao donijeti rješenje o ovrsi. Očigledno sa prijedlogom nije bilo sve uredu, pa su temeljem čl. 109. Zakona o parničnom postupku pozvani da u roku od 8 dana naprave ispravak ili dopunu ovršnog prijedloga, a za to vrijeme je radi zauzimanja reda prvenstva sud stavio zabilježbu u zk. Ali opet, svi su ti rokovi prošli, sve da su tražili i produženje ovog roka od 8 dana. Trebali bi napraviti uvid u spis, jer postoji mogućnost da je okončan ili da su se ispunili uvjeti za okončanje. U ovoj fazi Vam sud ni nema što poslati, jer je zbog neurednog prijedloga komunikacija samo između suda i ovrhovoditelja, tek ukoliko bude doneseno rješenje o ovrsi to Vam se dostavlja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vrijednost nekretine u vlasnistvu pravne osobe je dovoljna da se ovrhovoditelj namiri u cijelosti!! osim toga isti uopće nece ozvoliti da se ona prodaje jer ce on prebiti svoje potrazivanje s vrijednoscu te hale kako bi postao njezin vlasnik, to jest kupiti ce je.... zato je i postao razlucni otkupivsi potrazivanje od banke s 70% popusta...po SZ kad  razlucni zeli postati vlasnikom zgrade to moze uciniti na ovrsi ali samo s utvrdenom vrijednoscu nekretnine!!stoga dostatna je vrijednost zrade za namienje cijelog duga!!! s obzirom na cinjenicu da utvrdena vrijednost će biti veca od duga..

Imajuci to u vidu on i dalje zbog privatnih odnosa i kompleksa , sto je nebitno, pokrece ovrhu na kuci i to prvo radi...danas smo vidjeli da je doneseno rjesenje!!

kada bi ovrha nekretnine u vlasnistvu pravne osobe zavrsila prije ovrhe u vlasnistvu fizicke osobe nebi bi bilo potrebe za ovrhom na nekretnini fizicke osobe jer duga vise ne bi bilo...

Imate li sto za preporuciti?

Hvala Vam najljepša...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve mi je jasno što želite reći… Kako je doneseno rješenje o ovrsi, kroz koji dan ćete ga dobiti na kućnu adresu, pa svakako treba iskoristiti pravo na žalbu u roku od 8 dana. Pogledajte čl. 80 b Ovršnog zakona, imate li na raspolaganju koji od ovih razloga kao temelj za žalbu ili čl. 50. Ovršnog zakona. I svakako bi trebali tražiti odgodu ovrhe (pogledajte uvjete po čl. 65. Ovršnog zakona) odnosno možda bi bilo dobro navesti kao razlog, da bi ovom ovrhom trpili nenadoknadivu ili teško nadoknadivu štetu, a protiv ove odluke na temelju koje je određena ovrha da izjavljujete pravni lijek, te predlažete odgodu do okončanja ovog drugog postupka, gdje je predmet ovrhe nekretnina čija vrijednost je daleko veća od Vaše i koja bi za razliku od Vaše nekretnine itekako bila dostatna za namirenje duga, te da dvostrukim postupkom za namirenje istog duga postoji mogućnost dvostruke naplate, što Vas također dovodi u situaciju da trpite nenadoknadivu ili teško nenadoknadivu štetu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Ren11
   Roditelji su mi vlasnici građevinskog terena, te bi ga oni prepisali na mene. Međutim, otac je ovršen (dug oko 150.000,00kn). Vrijednost terena je oko 300.000,00kn. S obzirom da imam želju graditi kuću na navedenom terenu zanima me kako riješiti situaciju. Da li je moguće tražiti cijepanje terena pa da svatko od njih tada bude vlasnik jedne polovice, te da mi tad samo mama prepiše svoj dio. Ili je jedino rješenje prodaja ili nešto treće? Zahvaljujem na pomoći
  • objavio Miamalena
   Placala sam Eosu za tele 2 i prestala jer se iznos nije smanjivao bas puno.Sada su me zvali da ce odvjetnik promjenit da se plijeni imovina koju imam,ne sredstva na racunu nego pokretnine i nekretnine.Nemam nista na sebi.Prijete da uplatim 300 kn do 2 sata i da mi nece ništa.Šta da napravim po tom pitanju?
  • objavio Stark1991
   Pozdrav,
   Zanima me dali se članak 369. ovršnog zakona odnosi na novčana sredstva ili općenito na ovrhe.
   Konkretno ako imam nekretninu pod ovrhom od 2009. i 2016. godine.
   Dali znaci ako ovrhovoditelj ta 3 mjeseca nakon novog ovršnog zakona zakona nije ništa poduzeo ja trebam/mogu poslati zahtjev za obustavu ovrhe ili ne?
   Također zanima me bili mi mogli pojasniti taj člnaka kao "laiku".
   Puno hvala.
  • objavio Mrvac123
   Pozdrav, zamolio bih Vas informaciju o slijedećem:
   Razmatram o kupnji stana čije je vlasništovo čisto, tj. u teretovnici (više) nema nikakve zabilježbe i stan glasi na jednu fizičku osobu.
   Međutim sadašnji vlasnik je došao u posijed stana na dražbi koja je uslijedila nakon ovrhe banke prvog vlasnika.
   Sadašnji vlasnik je uknjižio pravo vlasništva pravomoćnim rješenjem o dosudi nad ovhrom, tj. u povijesti vlastovnice je vidljivo da je postojala zabilježba (riešenje o dosudi broj ovrhe ...), te nakon toga brisanje zabilježbe (dosuda, zaključak broj ...).
   Brisanje zabilježbe (ovrhe) je dosuđeno krajem 2016. godine.
   Mene konkretno zanima, u slučaju da se odlućim za kupnju tog stana i upišem se kao vlasnik, da li je moguće da prvobitni vlasnik nekada ponovno pokrene pitanje te ovrhe, ispravnosti presude ili nešto treće.
   Unaprijed hvala na odogovrima.
    
  • objavio domaći0210
   Poštovani danas sam od Eosmatrixa na moju inicijativu dobio ponudu za jednokratnu otplatu dugova po tri predmeta ( copy paste maila)
   Poštovani,
   nastavno na Vaš zahtjev, u nastavku Vam dostavljamo ponudu za plaćanje dugovanja prema EOS Matrix d.o.o. koja se vode pod br. 1,2,3,.
   Na dan 20.12.2018. preostalo dugovanje br.:
   1 iznosi 24.010,45 HRK. 2 iznosi 10.265,75 HRK. 3 iznosi 16.738,19 HRK.  Obavještavamo Vas kako smo u mogućnosti odobriti popust za jednokratnu uplatu:
   za predmet br. 1 u iznosu od 21.000,00 HRK. za predmet br. 2 u iznosu od 8.000,00 HRK. za predmet br. 3 u iznosu od 12.000,00 HRK.  Ponude vrijede do 19.01.2019. godine.
   (brojeve predmeta sam izbrisao i upisao 1,2,3.
   postavio sam im pitanje ako uplatim po toj ponudi hoće li se obustaviti ovršni postupak za te predmete.
    
   Oni odgovaraju:
     
   Ukoliko izvršite uplate po ponudama dostavljenim u prethodnom e-mailu za dugovanja prema EOS Matrix d.o.o. koje se vode pod br. 1,2,3 do 19.01.2019. godine, pokrenut će se postupak zatvaranja predmeta i obustave ovrhe/povlačenja instrumenata osiguranja.
    
   SMATRATE LI I VI DA TREBAM UPLATITI ZA
   predmet 1 3010,45 kn
   predmet 2 4265,75 kn
   predmet 3 4738,19 kn
   jer su jasno napisali da mi za pojedine predmete odobravaju popust u iznosu od.
 • Online korisnici×