Jump to content
pudlica77

2 ovrhe na nekretninama radi istog potraživanja

Preporučene objave

Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:

Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi

Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim malo pojašnjenja :-) Znači, postoji jedan dug i za cijeli taj dug na temelju iste ovršne isprave, ovrhovoditelj je pokrenuo postupak ovrhe na nekretnini radi zabilježbe, utvrđivanja vrijednosti, prodaja i namirenja, te je potom ponovno za taj isti i cijeli dug pokrenuo drugi ovršni postupak u kojemu opet traži zabilježbu, utvrđivanja vrijednosti, prodaju i namirenje, ali ovaj put druge nekretnine? Također, kada su pred sudom pokrenuti ovi postupci? I u kojoj su točno fazi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji dug po kreditu pravne osobe koji je osiguran založnim pravima na nekretnini u vlasništvu te pravne osobe i nekretnine u vlasništvu fizičke osobe koja je založni dužnik sa svojom kućom. znači založno na nekretnini pravne osobe je glavno a sporedno je na nekretnini fizičke osobe.

Vjerovnik  prvo pokreće ovrhu na nekretnini fizičke osobe u 4 mjesecu 2018 godine na sudu radi namirenja tražbine po kreditu.....za ovrhu još nema rješenja

u 7 mjesecu 2018 godine isti vjerovnik za isto potraživanje pokreće ovrhu na istom sudu radi namirenja iste tražbine, niti za tu ovrhu još nema rješenja.

samo zabilježbe na ZK za obje ovrhe postoje na nekretninama, ne rješenja o ovrsi nego prijedloga za ovrhu!

nekretnina u vlasništvu pravne osobe je dostatna za namirenje cjeloukupne tražbine vjerovnika ali žalosno je to da on kreće prvo na nekretninu sporednog založnog u vlasništvu fizičke osobe koja ne vrijedi 10% duga!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znate li stanje tih spisa tj. gdje je zapelo da sud još nije donio rješenje o ovrsi već samo zabilježbu u zk do donošenja rješenje? Pitam, jer po Ovršnom zakonu sud treba u roku od 15 dana od dana podnošenja osnovanog prijedloga za ovrhu donijeti rješenje o ovrsi. Možda je nastupila kakva odluka po prvom prijedlogu, kada su podnijeli drugi prijedlog.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje bi bio u pitanju dug za kojega je temeljem iste ovršne isprve pokrenut dvostruki ovršni postupak na dvije nekretnine i to u odnosu na dva ovršenika. S obzirom da je vrijednost prve nekretnine manja, pokrenuli su ovršni postupak i na drugoj znatnoj većoj nekretnini. Baš da je ovakvo postupanje često, i nije. Međutim, ukoliko je dug uistinu velik, a vrijednost prve predmetne nekretnine je malena, onda ne čudi ovako postupanje. U svakom slučaju, dozvoljeno je. Iako mislim da im je ovdje nešto ˝zapelo˝,  naime da je sve uredu sud bi u roku od 15 dana (računajući od dana zaprimanja ovršnog prijedloga) morao donijeti rješenje o ovrsi. Očigledno sa prijedlogom nije bilo sve uredu, pa su temeljem čl. 109. Zakona o parničnom postupku pozvani da u roku od 8 dana naprave ispravak ili dopunu ovršnog prijedloga, a za to vrijeme je radi zauzimanja reda prvenstva sud stavio zabilježbu u zk. Ali opet, svi su ti rokovi prošli, sve da su tražili i produženje ovog roka od 8 dana. Trebali bi napraviti uvid u spis, jer postoji mogućnost da je okončan ili da su se ispunili uvjeti za okončanje. U ovoj fazi Vam sud ni nema što poslati, jer je zbog neurednog prijedloga komunikacija samo između suda i ovrhovoditelja, tek ukoliko bude doneseno rješenje o ovrsi to Vam se dostavlja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vrijednost nekretine u vlasnistvu pravne osobe je dovoljna da se ovrhovoditelj namiri u cijelosti!! osim toga isti uopće nece ozvoliti da se ona prodaje jer ce on prebiti svoje potrazivanje s vrijednoscu te hale kako bi postao njezin vlasnik, to jest kupiti ce je.... zato je i postao razlucni otkupivsi potrazivanje od banke s 70% popusta...po SZ kad  razlucni zeli postati vlasnikom zgrade to moze uciniti na ovrsi ali samo s utvrdenom vrijednoscu nekretnine!!stoga dostatna je vrijednost zrade za namienje cijelog duga!!! s obzirom na cinjenicu da utvrdena vrijednost će biti veca od duga..

Imajuci to u vidu on i dalje zbog privatnih odnosa i kompleksa , sto je nebitno, pokrece ovrhu na kuci i to prvo radi...danas smo vidjeli da je doneseno rjesenje!!

kada bi ovrha nekretnine u vlasnistvu pravne osobe zavrsila prije ovrhe u vlasnistvu fizicke osobe nebi bi bilo potrebe za ovrhom na nekretnini fizicke osobe jer duga vise ne bi bilo...

Imate li sto za preporuciti?

Hvala Vam najljepša...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve mi je jasno što želite reći… Kako je doneseno rješenje o ovrsi, kroz koji dan ćete ga dobiti na kućnu adresu, pa svakako treba iskoristiti pravo na žalbu u roku od 8 dana. Pogledajte čl. 80 b Ovršnog zakona, imate li na raspolaganju koji od ovih razloga kao temelj za žalbu ili čl. 50. Ovršnog zakona. I svakako bi trebali tražiti odgodu ovrhe (pogledajte uvjete po čl. 65. Ovršnog zakona) odnosno možda bi bilo dobro navesti kao razlog, da bi ovom ovrhom trpili nenadoknadivu ili teško nadoknadivu štetu, a protiv ove odluke na temelju koje je određena ovrha da izjavljujete pravni lijek, te predlažete odgodu do okončanja ovog drugog postupka, gdje je predmet ovrhe nekretnina čija vrijednost je daleko veća od Vaše i koja bi za razliku od Vaše nekretnine itekako bila dostatna za namirenje duga, te da dvostrukim postupkom za namirenje istog duga postoji mogućnost dvostruke naplate, što Vas također dovodi u situaciju da trpite nenadoknadivu ili teško nenadoknadivu štetu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio Kutjevo1
   U ovrsnom postupku doneseno je  od strane opcinskog suda Rjesenje o ovrsi 2010 godine koje nije postalo pravomocno. Naime ulozio sam prigovor  na Rjesenje u zakonskom roku, suid je poslao  prigovor na odgovor, alil nikad nije donio rjesenje po prigovoru, tako da rjesenje o ovrsi nije ni pravomocno, a nije ni izvrsno.
   Mwedjutim, sud je ipak izdao nalog da se u Zavodu MIO   izvrsi  takvo rjesenje. Zavod je od 2016. godine poceo odbijati od mirovine 50 % mirovine  i odbija taj dio i sada. 
   Obzirom da u ovakvoj situaaciji  se nisu stekli uvjeti za protuovrhu, ja bio htio tuziti sud opcinski sud , odnosno sudiju.
   Moje pitanje je protiv koga cu podnijeti tuzbu: protiv opcinskog suda ili sudije ili  zajedno, te kojem sudu ću dostaviti tužbu. Koji je sud stvarno nadlezan?
   Napominjem da sam i kod suda i kod Zavoda iscrpio sve mogucnosti  da se problem rijesi.
  • objavio MalaVelikaŽena
   Poštovanje!
   Ukratko: brat i ja smo bili pod ovrhama 12 godina nakon smrti naših roditelja i nasljeđivanja njihovih dugova. Prodajom stana ove godine riješili smo sve ovrhe, ili smo barem tako mslili.
   Uvidom u Specifikaciju nemogućnosti izvršenja osnove za plaćanje iz FINA-a - u prilogu - zaključila sam kako su navedene ovrhe neaktivne - Datum prestanka izvršenja je 4.8.2018. Većina ovih ovrha koje vidite na slici nije iskomunicirana od strane gradskog stambenog, banaka i ostalih sporih institucija s FINA-om. Naravno da su spori u ovom smjeru...
   Pročitala sam zakon i koliko ja razumijem, ovrhe su neaktivne kako bi račun bio odblokiran i likvidan, ali po nalogu ovrhovoditelja mogu se aktivirati u bilo kojem trenutku. Na stranu pitanje kakvu se to lažnu sigurnost daje građanima, ja pod svaku cijenu želim izbjeći da se to dogodi. Zvala sam odvjetničko društvo kojem je predana moja ovrha i oni su mi dostavili ukupan račun u iznosu od 1950kn, s "oproštenih" 1000 kn kamata.
   Međutim kada sam nazvala VIP i pitala da mi dostave sporne račune po kojima potražuju dugovanja - oni ih nemaju. Odvjetničko društvo također nema račune po kojima sam dužna. Ja isto tako nemam račune za telefon iz 2013.
   Moje pitanje jest: imam li ja pravo kao potrošač odbiti platiti potraživanja ako mi se ne dostave računi po kojima se ta potraživanja od mene zahtijevaju? Uzimam u obzir da su ti računi poslani 2013 ili 2012, ali vjerujem da imam pravo kao potrošač zahtijevati da mi se dostavi račun po kojem se od m ene zahtijeva uplata novčanog iznosa?
   Bila bih Vam zahvalna kad biste mi pomogli riješiti ovu zavrzlamu.
   S poštovanjem,
   Ivona

  • objavio princeza00
   Nakon smrti mog pokojnog oca, koji je digao kredit u HPB, iako nije primao mirovinu niti bio u radnom 0dnosu i primao plaću, ja nasljeđujem njegov dug i tužim HPB, jer smatram da netko tko nema primanja nema na osnovu čega dobiti kredit. Sud sam naravno izgubio nakon čega dobijem ovrhu od 26, 000 kn glavnice i 11, 000 kn zateznih kamata. Ni u tome nisam vidio problem, u redu, dug je toliki koliki je, krećem s plaćanjem i želim to podmiriti. 6 dugih godina sa moje vojne mirovine, koju redovno primam, HPB mi naplaćuje očev kredit u iznosu od 2,140kn. U redu, niti tu ne vidim problem, banka uzima što je njihovo, svaki dug se mora podmiriti. No, međutim tu stvari kreću nizbrdo, jer nedugo odlazim u HPB jer želim ostatak duga podmiriti, no ne mogu dobiti podatak koliko je duga još ostalo. U mirovinskom dobijem inf. da sam podmirio dug u iznosu od 51,000kn i da je ostalo još 3700kn za podmiriti, dok u fini dobijem inf. da je plaćanje duga prestalo još u 8.mj. 2018. g. Sad već pomalo gubim kontrolu, jer svatko priča svoju priču, a ja samo želim papir o svome dugovanju, kojeg uredno želim podmiriti. Uz to još da napomenem bez obzira na priču da je dug podmiren, svaki mj. pa i ovaj prethodni na odresku od moje mirovine stoji dugovanje od 2,140kn, koje naravno naplaćuje HPB. Nakon svega, odlazim u poslovnicu HPB u Sisku gdje me djelatnice upute da napravim zamolbu koju oni šalju u poslovnicu u ZG te da sačekam odg. Odgovor i dalje čekam, ali nažalost odg. nema. Ponovno za par dana, sad već sasvim izbezumljen odlazim u poslovnicu HPB u SK i nailazim na posve neočekivan odg djelatnice " Gospodine, mi sa vašim dugovanjem nemamo ništa jer je vaš dug prodan B2 kapitalu, obratite se njima" Dakle, da ne povjeruješ, ne znam jesam li dobro čuo, moj dug je prodan B2 kapitalu. ali HPB mi redovno svaki mj sa moje mirovine, usudio bih se sad već reći krade 2140kn i naplaćuje dug. Kontaktirao sam B2 kapital, ali ni to nije bilo lako, tražili su da im mailom pošaljem smrtni list moga oca i rj. o nasljeđivanju jer prije toga sa mnom ne žele komentirati moje dugovanje. Naravno, posalo sam navedeno, ali nitko me još uvijek nije kontaktirao. Ne znam kamo bih išao i kome bih se obratio jer ovoj priči se uskoro ne nadzire kraj. Ovo što sam napisao u nekoliko rečenica je zapravo nešto s čime se borim dosta dugo vremena. Živciranje, opterećivanje i uzaludno razmišljanje me prate zadnjih nekoliko mj. Jednostavno razočaran sam radom kompletnog sustava u kojem je očito netko zakazao, ne mogu vjerovati u to što mi se događa. Dakle, tražio sam samo jedan papir i na njemu par brojki i slova, ali ipak već sada usudio bih se reći ovo je samo neuređena HRVATSKA DRŽAVA, a ja sam samo RAZOČARANI HRVATSKI BRANITELJ.
  • objavio dujka13
   Tražim iskusnog i stručnog odvjetnika kome bi ovaj predmet bio izazov i potvrda njegova iskustva. Nije bitno od kuda je. Ja sam iz Rijeke. Iscrpljena sam moralno i financijski dugogodišnjim traženjem svoga prava. Prava na nasljeđivanje.  Tražim odvjetnika kome nije bitna zarada. Nisam u mogućnosti plaćati pravnu uslugu ali u konačnici naplate prouzročene štete bi bilo moguće. Ovaj predmet je plod korumpiranih sudaca sa Riječkog suda kao i njihovih prijatelja izvan Rijeke. Vode se montirani procesi sa unaprijed donesenim presudama. Raspolažem svim dokazima i samo iskusan odvjetnik ovo može sigurno dobiti. Moj život i moje obitelji je ugrožen, sve sam izgubila, od sredstava na računu, svih nekretnina a sada je pitanje vremena kada će se zakazati deložacija iz obiteljske kuće u kojoj sam živjela sa ostaviteljem kako prije njegove smrti tako i nakon. Sudačka pravomoćna odluka se temelji na dokazano lažnoj oporuci, za  koju sam tražila vještačenje van raspravno ali još uvijek prije pravomoćnosti ostavinskog rješenja. Da li je sudac dužan po službenoj dužnosti pokrenuti kazneni progon nakon ovakvog saznanja? Sudac je odbacio naš zahtjev za vraćanje postupka u prijašnje stanje, citiram: "Takva revizija ne zadovoljava uvjete da bi se o njoj moglo meritorno odlučivati." Osim krivotvorine, svjedok oporuke je u tazbinskom srodstvu (vjenčani listovi) ali ne u zakonskom redu propisanog, ali je i to je činjenica -6 koljeno. Osim svega navedenog, sud je pripisao dijelove nekretnine mimo iste oporuke, pa sam i tu zakinuta kao i za nužni dio (od djeda). Sadržaj pravomoćne oporuke je nerazuman jer nije jasno kome se šta ostavlja pa je sud široke ruke sve pripisao jednom suvlasniku-oporučnom nasljedniku. Svi predmeti se zasnivaju na krivim odnosima(suvlasništvo-vlasništvo) pa je i tako kriva primjena zakona. O svemu je izvještćen i USKOK i DORH i ništa. Prejaka je ovo karika za mene. Meni preostaje naći osobu koja bi mogla i htjela ovo riješiti ili mi je zapisano otići sa ovoga svijeta. Vremena više nemam. Odvjetnik koji je ovo vodio (15 otvorenih  predmeta) je slao vježbenike koji nemaju dovoljno iskustva, a ja sam sve uredno nagrađivala, do sada. Nemam nikakva dugovanja. Otvoreno je 15 predmeta, samo prva dva presuda u našu korist, sve ostalo izgubljeno. Troškovi su narasli do neba, sudskih pristojbi i sl.
    
  • objavio WomanKc
   molim pomoć , dva puta su me ovršili za istu stvar iz t coma , eos matrix je uzeo novce sa računa , zovem ih a oni meni da nemaju nikakvih dugovanja po mom oibu i da ne znaju tko je uzeo novce i zašto, šta napraviti ?, a naravno i u t comu nemaju pojma o ničemu. pomoć molim vas.  i da naavno bez ikakve obavijeti bez ičega . Šta napraviti  zovem eos matrix oni po mom oibu uopće nemaju dugovanja i neznaju o čemu pričam  pomoć molim vas .
 • Online korisnici×