Jump to content
pudlica77

2 ovrhe na nekretninama radi istog potraživanja

Preporučene objave

Dali je ova situacija zakonski dozvoljena:

Da radi jednog potraživanja koje je osigurano s više založnih prava na  različitim nekretninama  (od kojih je 1  glavno a 2 sporedno založno) vjerovnik pokrene ovrhu nad  obje nekretnine u 2 različita ovršna postupka.Razlika u pokretanju između dvije ovrhe je 3 mjeseca i obje nisu uopće došle u fazu rješenja o ovrsi

Nadam se da je razumljivo...ako nije do not hesitate to ask me

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Molim malo pojašnjenja :-) Znači, postoji jedan dug i za cijeli taj dug na temelju iste ovršne isprave, ovrhovoditelj je pokrenuo postupak ovrhe na nekretnini radi zabilježbe, utvrđivanja vrijednosti, prodaja i namirenja, te je potom ponovno za taj isti i cijeli dug pokrenuo drugi ovršni postupak u kojemu opet traži zabilježbu, utvrđivanja vrijednosti, prodaju i namirenje, ali ovaj put druge nekretnine? Također, kada su pred sudom pokrenuti ovi postupci? I u kojoj su točno fazi?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji dug po kreditu pravne osobe koji je osiguran založnim pravima na nekretnini u vlasništvu te pravne osobe i nekretnine u vlasništvu fizičke osobe koja je založni dužnik sa svojom kućom. znači založno na nekretnini pravne osobe je glavno a sporedno je na nekretnini fizičke osobe.

Vjerovnik  prvo pokreće ovrhu na nekretnini fizičke osobe u 4 mjesecu 2018 godine na sudu radi namirenja tražbine po kreditu.....za ovrhu još nema rješenja

u 7 mjesecu 2018 godine isti vjerovnik za isto potraživanje pokreće ovrhu na istom sudu radi namirenja iste tražbine, niti za tu ovrhu još nema rješenja.

samo zabilježbe na ZK za obje ovrhe postoje na nekretninama, ne rješenja o ovrsi nego prijedloga za ovrhu!

nekretnina u vlasništvu pravne osobe je dostatna za namirenje cjeloukupne tražbine vjerovnika ali žalosno je to da on kreće prvo na nekretninu sporednog založnog u vlasništvu fizičke osobe koja ne vrijedi 10% duga!

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Znate li stanje tih spisa tj. gdje je zapelo da sud još nije donio rješenje o ovrsi već samo zabilježbu u zk do donošenja rješenje? Pitam, jer po Ovršnom zakonu sud treba u roku od 15 dana od dana podnošenja osnovanog prijedloga za ovrhu donijeti rješenje o ovrsi. Možda je nastupila kakva odluka po prvom prijedlogu, kada su podnijeli drugi prijedlog.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ovdje bi bio u pitanju dug za kojega je temeljem iste ovršne isprve pokrenut dvostruki ovršni postupak na dvije nekretnine i to u odnosu na dva ovršenika. S obzirom da je vrijednost prve nekretnine manja, pokrenuli su ovršni postupak i na drugoj znatnoj većoj nekretnini. Baš da je ovakvo postupanje često, i nije. Međutim, ukoliko je dug uistinu velik, a vrijednost prve predmetne nekretnine je malena, onda ne čudi ovako postupanje. U svakom slučaju, dozvoljeno je. Iako mislim da im je ovdje nešto ˝zapelo˝,  naime da je sve uredu sud bi u roku od 15 dana (računajući od dana zaprimanja ovršnog prijedloga) morao donijeti rješenje o ovrsi. Očigledno sa prijedlogom nije bilo sve uredu, pa su temeljem čl. 109. Zakona o parničnom postupku pozvani da u roku od 8 dana naprave ispravak ili dopunu ovršnog prijedloga, a za to vrijeme je radi zauzimanja reda prvenstva sud stavio zabilježbu u zk. Ali opet, svi su ti rokovi prošli, sve da su tražili i produženje ovog roka od 8 dana. Trebali bi napraviti uvid u spis, jer postoji mogućnost da je okončan ili da su se ispunili uvjeti za okončanje. U ovoj fazi Vam sud ni nema što poslati, jer je zbog neurednog prijedloga komunikacija samo između suda i ovrhovoditelja, tek ukoliko bude doneseno rješenje o ovrsi to Vam se dostavlja.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Vrijednost nekretine u vlasnistvu pravne osobe je dovoljna da se ovrhovoditelj namiri u cijelosti!! osim toga isti uopće nece ozvoliti da se ona prodaje jer ce on prebiti svoje potrazivanje s vrijednoscu te hale kako bi postao njezin vlasnik, to jest kupiti ce je.... zato je i postao razlucni otkupivsi potrazivanje od banke s 70% popusta...po SZ kad  razlucni zeli postati vlasnikom zgrade to moze uciniti na ovrsi ali samo s utvrdenom vrijednoscu nekretnine!!stoga dostatna je vrijednost zrade za namienje cijelog duga!!! s obzirom na cinjenicu da utvrdena vrijednost će biti veca od duga..

Imajuci to u vidu on i dalje zbog privatnih odnosa i kompleksa , sto je nebitno, pokrece ovrhu na kuci i to prvo radi...danas smo vidjeli da je doneseno rjesenje!!

kada bi ovrha nekretnine u vlasnistvu pravne osobe zavrsila prije ovrhe u vlasnistvu fizicke osobe nebi bi bilo potrebe za ovrhom na nekretnini fizicke osobe jer duga vise ne bi bilo...

Imate li sto za preporuciti?

Hvala Vam najljepša...

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Sve mi je jasno što želite reći… Kako je doneseno rješenje o ovrsi, kroz koji dan ćete ga dobiti na kućnu adresu, pa svakako treba iskoristiti pravo na žalbu u roku od 8 dana. Pogledajte čl. 80 b Ovršnog zakona, imate li na raspolaganju koji od ovih razloga kao temelj za žalbu ili čl. 50. Ovršnog zakona. I svakako bi trebali tražiti odgodu ovrhe (pogledajte uvjete po čl. 65. Ovršnog zakona) odnosno možda bi bilo dobro navesti kao razlog, da bi ovom ovrhom trpili nenadoknadivu ili teško nadoknadivu štetu, a protiv ove odluke na temelju koje je određena ovrha da izjavljujete pravni lijek, te predlažete odgodu do okončanja ovog drugog postupka, gdje je predmet ovrhe nekretnina čija vrijednost je daleko veća od Vaše i koja bi za razliku od Vaše nekretnine itekako bila dostatna za namirenje duga, te da dvostrukim postupkom za namirenje istog duga postoji mogućnost dvostruke naplate, što Vas također dovodi u situaciju da trpite nenadoknadivu ili teško nenadoknadivu štetu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


 • Similar Content

  • objavio apostolpravi
   Bok ekipo..
   Dali netko ima konkretne primjere- dali se provodila primjerica ovrha nad nekim tko radi npr u njemačkoj, a blokiran je u hrvatskoj??? dakle sve znam vezano za europski ovršni nalog, da sud mora donijeti odluku i da se tada može tek nekog blokirati u njemačkoj ili općenito vani, ali opet je tu ono ali- da to sve ide na sud u npr njemačkoj..
   Stoga mene zanima kako to doista sve funkcionira u praksi, dali se uopće agencije za naplatu ili banke odlučuju na takve procese naplate ili još uvijek je to sve više teorija a teže praksa?? možete navesti neki primjer nedavni( naravno bez imena i prezimena)
   hvala na preciznim odgovorima,razmišljanjima i primjerima
  • objavio saltyl
   Pozdrav, 
   trebao bi mi mali savjet/uputa vezano za provođenje ovrhe unutar EU, a van HR.
   Dakle trebalo bi ovršiti kupca (vps preko 40k kn), poslana je ovrha na temelju vjerodostojne isprave jb u Zadru, no s. služba u Kninu je odbacila ovršni prijedlog obzirom ovršenik ima prijavljeno prebivalište u inozemstvu (Luksemburg) na NEPOZNATOJ ADRESI.
   Moje pitanje glasi, može li se i putem kojih kanala saznati točno prebivalište te kada se sazna kome i u kakvoj proceduri se provodi ovrha za osobe sa prebivalištem u drugoj zemlji članici EU?
   Puno hvala na pomoći...
    
  • objavio ivanaa688
   Pozdrav,
   Danas mi je stigla ovrha za neplaće račune iz bneta. Naime,imala sam ugovor s bnetom za internet,koji sam raskinula putem maila po svim natuknicama koje su oni naveli,vlastoručno potpisala skrenirala, poslala kopiju osobne te vratila uređaj na njihov zahtjev. Danas sam podigla ovrhu za neplaće račune od mjeseca od kad sam raskinula ugovor ( kolovoz 2018. ). Kada sam ih zvala oni mi nisu dali nikakve povratne informacije već me direktno preusmjeravaju odvjetnici.
   Mene zanima na temelju čega oni meni mogu napraviti ovrhu ako je ugovor raskinut?
  • objavio Zlundra
   Poštovani,
   2016 godine sam kupila mobitel na pretplatu preko VIP-a te sam ga koristila sa otplatom pretplate do kraja 2017. 
   U 11. mjesecu (a i par puta prije čisto za provjeru) zvala sam dotičnu firmu te upitala koliko će me koštati tzv penali za prekid ugovora i otlatu uređaja (koji završava u 1.mjesecu 2018., 2.godine nakon kupovine uređaja)
   Na moje upite, odgovarali su mi da su "penali" određeni iznos, koji se na kraju povećao, te pošto sam odlazila iz zemlje, pristala sam platiti taj iznos koji je bio i veći nego što su rekli. Dakle, dana 8.11.2017. odlazim u Vip dućan i tražim raskid ugovora i otplatu penala. Zaposlenici su me uputili da raskid ugovora moram napraviti telefonski (?!) te su mi odbili oni to napraviti. Nakon zvanja i preusmjeravanja poziva, više puta sam pitala agenticu tj osobu koja je pokretala zahtjev za raskid koji je točnbni iznos koji ja moram uplatiti da se "riješim" svega jer me nema u Hrvatskoj nakon toga.
   Naravno, platila sam iznos (cca 700kn) te su nakon toga tražili da platim dodatnih 1000 kn koji su naknadno nastali i koji mi nisu bili rečeni ni u jednom trenutku.    Bilo kako bilo, iako na početku nisam bila spremna platiti navedene iznose za koje sam smatrala da su apsolutno krivo obračunati, s obzirom da sam fizički van zemlje od studenog 2017., jedino što mi je preostalo su prepriske mailovima i pozivi iz inozemstva, te sam na kraju krajeva, nakon poslijednje potvrde iz Vipnet d.o.o. da su sva dugovanja do odjave 8.11., skupa s preostalim penalima za mjesece do kraja ugovora i uređaj vrijedna 785,80kn, to sam uplatila 2.2. prije s njihove strane danog roka 5.2.2018.   Znači, prestanak ugovora od (što sam ja mislila studenog 2017.) sada bi DEFINITIVNO trebao bit postojeći i svi "dugovi" riješeni. VELJAČA 2018. I dalje ne živim u Hrvatskoj.   Dolazi mi ovrha na adresu prebivališta - ovrha na račune od veljače do lipnja 2018. za moj broj telefona. Ovrha na račune - a računa nigdje. Ovrha za "nepodmirene račune" koje niti imam fizički račun, niti opomenu za račun, niti opomenu pred ovrhu - samo ovrha.   Postavlja se pitanje kako je moguće da sam ovršena za račune od veljače do lipnja 2018. kada su sve ugovorne obveze prekinute s 8.11.2017. (ili vjerojatno 9.11. s obzirom da je zahtjev pokrenut 8.11.) i kada su svi traženi iznosi podmireni 2.2.2018.?   Naime, nisam znala da sam ovršena jer nisam u državi; uplatila sam 1000 kn na svoj tekući hrvatski račun koji su naravno "pojeli" u Fini. Naknadno sam uplatila i ostali iznos (1100kn) jer su mi samo sjedale kamate na početan iznos Zvala sam Vipovu odvjetnicu, još nakon prvog slučajnog plačanja dijela ovrhe, rekla je napišite mi sve u mailu i ne javlja se od prosinca 2018.     Molim Vas za pomoć/savjet da li mogu išta učiniti?   Unaprijed hvala.  
  • objavio Kutjevo1
   U ovrsnom postupku doneseno je  od strane opcinskog suda Rjesenje o ovrsi 2010 godine koje nije postalo pravomocno. Naime ulozio sam prigovor  na Rjesenje u zakonskom roku, suid je poslao  prigovor na odgovor, alil nikad nije donio rjesenje po prigovoru, tako da rjesenje o ovrsi nije ni pravomocno, a nije ni izvrsno.
   Mwedjutim, sud je ipak izdao nalog da se u Zavodu MIO   izvrsi  takvo rjesenje. Zavod je od 2016. godine poceo odbijati od mirovine 50 % mirovine  i odbija taj dio i sada. 
   Obzirom da u ovakvoj situaaciji  se nisu stekli uvjeti za protuovrhu, ja bio htio tuziti sud opcinski sud , odnosno sudiju.
   Moje pitanje je protiv koga cu podnijeti tuzbu: protiv opcinskog suda ili sudije ili  zajedno, te kojem sudu ću dostaviti tužbu. Koji je sud stvarno nadlezan?
   Napominjem da sam i kod suda i kod Zavoda iscrpio sve mogucnosti  da se problem rijesi.
 • Online korisnici

  No members to show×