Jump to content

Mirovinski staž


toni22

Preporučene objave

Moli se za savjet za mirovinu odnosno po novom za dodatak staza. Otac sam koji plaća alimentaciju , a bivša ne radi... Dijete mislim prebaciti na svoju pk karticu i kako bih ostvario tako osobni odbitak.

Da li to na ikakav način utječe na dodatak staza po novom zomo, iako nisam koristio rodiljni dopust kao otac?

Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Novi ZOMO kojim se odredjuje "dodatni staz" u clanku 32a., stavak 3., spominje se samo ako je "dodatni rodiljni dopust" koristio otac djeteta, citiram.

"Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka ako je umjesto roditelja – majke ili posvojiteljice dodatni rodiljni dopust prema propisima o rodiljnim i roditeljskim potporama koristio roditelj – otac ili posvojitelj djeteta, kod ostvarivanja prava na mirovinu prema ovome Zakonu ili prema drugim posebnim propisima u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti, dodani staž u trajanju od šest mjeseci iz stavka 1. i 2. ovoga članka dodat će se u tom slučaju u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine roditelju-ocu djeteta, ako je koristio pretežni dio dodatnog rodiljnog dopusta."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema drugih izuzetaka, ovo je obrazlozenje uvodjenja instituta dodatnog staza za djecu, citiram:

"Institut dodanog staža predlaže se kao jedna od novih mjera pronatalitetne politike u mirovinskom sustavu. Roditelju – majci ili posvojiteljici se, kada ispune uvjet za priznanje prava na mirovinu, pri izračunu visine mirovine navršenom stažu dodaje 6 mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija