Jump to content
toni22

Mirovinski staž

Preporučene objave

Moli se za savjet za mirovinu odnosno po novom za dodatak staza. Otac sam koji plaća alimentaciju , a bivša ne radi... Dijete mislim prebaciti na svoju pk karticu i kako bih ostvario tako osobni odbitak.

Da li to na ikakav način utječe na dodatak staza po novom zomo, iako nisam koristio rodiljni dopust kao otac?

Puno hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Novi ZOMO kojim se odredjuje "dodatni staz" u clanku 32a., stavak 3., spominje se samo ako je "dodatni rodiljni dopust" koristio otac djeteta, citiram.

"Iznimno od stavaka 1. i 2. ovoga članka ako je umjesto roditelja – majke ili posvojiteljice dodatni rodiljni dopust prema propisima o rodiljnim i roditeljskim potporama koristio roditelj – otac ili posvojitelj djeteta, kod ostvarivanja prava na mirovinu prema ovome Zakonu ili prema drugim posebnim propisima u obveznom mirovinskom osiguranju generacijske solidarnosti, dodani staž u trajanju od šest mjeseci iz stavka 1. i 2. ovoga članka dodat će se u tom slučaju u ukupni mirovinski staž za određivanje mirovine roditelju-ocu djeteta, ako je koristio pretežni dio dodatnog rodiljnog dopusta."

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nema drugih izuzetaka, ovo je obrazlozenje uvodjenja instituta dodatnog staza za djecu, citiram:

"Institut dodanog staža predlaže se kao jedna od novih mjera pronatalitetne politike u mirovinskom sustavu. Roditelju – majci ili posvojiteljici se, kada ispune uvjet za priznanje prava na mirovinu, pri izračunu visine mirovine navršenom stažu dodaje 6 mjeseci za svako rođeno ili posvojeno dijete."

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×