Jump to content

Zastara za naknadu štete prouzročene kazenenim djelom


Marija_5

Preporučene objave

Poštovani,

molila bih vas za pomoć.

Kazneno djelo počinjeno je 2006. godine - kazneno djelo s propisanom kaznom težom od pet godina zatvora. Presuda je donesena 2011. godine. Prema tada važećem KZ, zastarni rok za kazneni progon je bio 10 godina (2016.)

Tužitelj 2017. godine pokreće zahtjev za naknadu štete i  poziva se na izmjene KZ-a (donesen 2011. stupio na snagu 2013.) po kojem je zastarni rok 20 godina i poziva se na odredbu zakona da će se "ako se prije nastupa zastare kaznenog progona promijeni rok zastare, primjenit zastarni rokovi novog zakona".

Zanima me, da li vam je poznata sudska praksa u ovakvim slučajevima i da li se mogu pozvati na načelo primjene bližeg zakona?

Puno hvala

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče zastare KD, ne možete se pozvati na načelo blažeg KZ-a za počinitelja, kao što i sami navodite, primjenom čl. 81., vezano za čl. 86. KZ-a., zastarni rok za KD za koja je zaprečena kazna zatvora duža od pet godina je 20 godina (NN 125/11, 144/12, 56/15, 61/15, 61/15-ispravak i 101/17) 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za naknadu štete, bojim se da ne možete, jer se ustvari primjenjuje čl. 231. ZOO-a koji kaže da prekid zastare kaznenog progona povlači za sobom i prekid zastare naknade štete. Dakle, 2011. kad je donesena kaznena presuda, ponovno počinje teći zastara, pa bilo desetogodišnja ili dvadesetogodišnja, čini mi se da je svejedno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija