Jump to content

Rastava braka


Girl900

Preporučene objave

Pozdrav, dakle situacija je ovakva u braku smo dvije godine imamo dvoje djece od 1,5 godinu i od 3 mjeseca. Zanima me kakva su prava meni kao majci? Naš bral ne funkcionira nezaposleni smo , primamo samo porodiljnu naknadu i dkečiji doplatak. On ne želj raditi jer ima kod kuće stoke ali nema koristi jer živimo s njegovima i on sve raadi kako oni žele. Ja sam sama s djecom po cjele dane. Zanima me kakva bi ja prava imala kao nezaposlena majka? I ako bi se rastali sporazumnim putem? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, ista prava kao i svi što se tiče razvoda braka i podjela bračne stečevine, zakon je za sve isti i tu nema iznimke, jedino što bi mogli, poslije razvoda braka, možebitno ostvariti ZMNN kao nezaposlena osoba, nadalje, ako bi djeca bila dodjeljena Vama na skrb i odgoj (da žive sa Vama), imali bi pravo na dječji doplatak, naravno i djeca na uzdržavanje od strane oca, no, ništa ne navodite što Vas zanima da li se želite rastati ili nastaviti takav život kao što ga opisujete.?

Ako se želite rastati, a pošto imate mld. djecu, trebali bi, pri nadležnom CZSS, pokrenuti postupak provođenja obveznog savjetovanje prije razvoda braka i medijacije u kojem bi Vi i Vaš suprug bili pozvani, te bi Vas se upoznalo sa posljedicama razvoda braka, kao i mogućnost dogovora oko daljnje skrbi za djecu, potpisivanje Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi (čl. 106. ObZ), ako se nebi uspjeli dogovoriti oko daljnje skrbi za djecu, CZSS bi Vam izdao potvrdu (zapisnike) kako je provedeno obavezno savjetovanje prije razvoda braka, kao i medijacija, koji bi Vam bio temelj za pokretanjem tostupka za razvod braka pri nadležnom Općinskom sudu, a pokrećete ga radi ozbiljno i trajno poremećenih bračnih odnosa (čl. 51. st. 2. Obiteljskog zakona), te dalje postupak teče svojim tijekom u kojem sud, prema utvrđenim činjenicama, donosu odluku o roditeljskoj skrbi, tj. donosi odluku kojem roditelju će se djeca dodjeliti na daljnji odgoj i brigu, s kojim će živjeti, dok se drugom, primjenom čl. 310. ObZ, određuje plaćanja uzdržavanja za djecu, kao i način održavanja kontakata i viđanja sa djecom..

To bi Vam ukratko bilo to, no, koliko vidim iz opisa Vaše situacije, mišljenja sam da bi ostvarili besplatnu pravnu pomoć pri Uredu državne uprave svoje županije, pa Vam je moja sugestija da se javite njima, kako bi ju i ostvarili...

Sretno Vam..!

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija