Jump to content

Kazneno djelo iz ćl. 247. st1. Kaznenog zakona


Provjereni

Preporučene objave

Poštovani, 

dana 11. ožujka 2016 godine, državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu pred Općinskim sudom u Splitu protiv dvojice optuženika zbog kaznenog djela iz čl. 247. st. 1 Kaznenog zakona, a u kojem sam ja oštečenik.  Na moj zahtjev da se suđenje vodi ispred Općinskog suda u Vukovaru, Vikovcima ili Osijeku, nisam dobio pozitivan odgovor. 

Od 11. ožujka 2016. do današnjeg dana nisam uspio dobiti nikakvu informaciju u kojoj fazi je predmet, niti me je itko kontaktirao za potrebe davanja iskaza i sl. u 0. mjesecu 2018. godine moj odvjetnik je poslao požurnicu za rješavanje predmeta. Ni nakon toga nisam dobio nikakav odgovor.

Moje pitanje glasi:

- imam li pravo tražiti da se suđenje izumjesti iz Splita u Općinski sud u Osijeku, Vinkovcima ili Vukovaru?

- koji je normalan rok za početak suđenja od dana kada je predmet došao na sud?

- imam li pravo tražiti odštetni zahtjev za podirenje iznosa koji su mi okrivljenici dužni platiti iz razloga što se suđenje nije obavilo u nekom normalnom vremenskom razdoblju? 

- koji je slijedeći korak nakon što sam poslao požurnicu i nisam postigao nikakve konkretne rezultate?   

- kako je moguce da ti isti okrivljenici i dalje rade nakon što im se zadužnice puste na naplatu , osnivaju novi jdoo i uredno posluju?

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Idemo redom:

- ne možete tražiti da se vodi kazneni postupak na mjestu gdje ste Vi kao oštećenik, mjesna nadležnost kaznenog postupka je tamo gdje je počinitelj radio ili bio dužan raditi, gdje je kazneno djelo počinjeno, odnosno gdje su nastupile posljedice kaznenog djela (počiniteljima je prebivalište ili boravište, pretpostavljam u Splitu)

- ako su okrivljenici u istražnom zatvoru, rokovi su nešto kraći, ali ako su na slobodi, rokovi su nešto dulji, no svi rokovi za održavanje rasprava su uglavnom instruktivne prirode, što znači da ne povlače posljedice u slučaju njihovog kršenja

- smisao kaznenog postupka nije da se oštećeniku omogući namirenje njegove štete, već da se počinitelj kazni za kazneno djelo, Vi ste imali i još uvijek imate opciju da radi namirenja dužnog iznosa povedete parnicu radi isplate protiv onih koji su Vas oštetili; stoga u kaznenom postupku možete postaviti imovinskopravni zahtjev, ali će o njemu sud odlučiti zajedno s odlukom o glavnoj stvari

- nakon isteka roka od 3 godine od podnošenja optužnice, pretpostavljam da i Vi možete podnijeti zahtjev za suđenje u razumnom roku, ali prethodno bi bilo dobro vidjeti u kojoj je fazi kazneni postupak

- ako nisu ranije osuđivani za neko od kaznenih djela protiv gospodarstva, mogu osnivati koliko god žele društava, nema zapreke za to.

Dakle, kao oštećeniku, Vaše mogućnosti nisu velike, ali predlažem da pokušate saznati u kojoj je fazi postupak (putem broja predmeta možete vidjeti kroz e-Predmet jesu li zakazivane rasprave, jesu li okrivljenici osuđeni itd.) i da onda isplanirate što ćete poduzeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mogu samo nadodati kako delegacija (promjena) nadležnosti nije nešto glede čega žrtva/oštećenik ima utjecaja, čak i kada bi bilo osnove za istu. To je dispozicija suda odnosno stranaka, ali samo ako su ostvareni uvjeti.

Što se informacija o predmetu tiče, uz navedeno, predlažem da ili vi ili vaš opunomoćenik izvrši uvid u spis, jer skoro 3 godine, a da niste dobili ama baš nikakav poziv ili pismeno, posebice imajući u vidu da ste žrtva, je malo previše, čak i za splitski sud, koji je drugi najveći, a time i najopterećeniji sud u zemlji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija