Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

gljista123

kako do nuznog dijela stana koji je otac prepisao na brata,za zivota

Preporučene objave

Pozdrav

 

Molila bih za savjet : kako mogu doci do svojih prava ,s obzirom da je otac jos uvijek ziv i poceo je prebacivati svu imovinu na brata. Nas je dvoje, brat i sestra. Sve skupa mi je jako cudno i sumnjivo, a ne znam kome se obratiti da bih zaustavila, ili osporila poklanjanje svega sto otac posjeduje od nekretnina. Medju nama nema nikakve svadje niti konfllikata, jednostavno ispada da cu ostati bez icega sto su roditelji stvorili. Majka je vec ranije umrla, s tim da ni tu nije mene nista " zapalo" 

 

Hvala unaprijed,od srca

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Prije svega, morate znati da pravo na nuzni dio pokrecete zahtjevom, ne pokrece se po sluzbenoj duznosti. 

Vi, kao apsolutni nuzni nasljednik(ostaviteljev potomak), imate pravo na jednu polovinu zakonskog dijela. Dakle, oporucitelj ne moze slobodno raspolagati nuznim dijelom. Ukoliko dođe do povrede nuznog dijela, oporucna raspolaganja se smanjuju, a darovi se vracaju dok se ne dopuni nuzni dio. Ako smatrate da se darovanjem povrijedilo vaše pravo na nuzni dio onda podizete tuzbu, ali ne koja ce osporavati darovni ugovor , nego trebali bi dokazati da se radi o takvom daru koji se, prema odredbama Zakona o nasljeđivanju, uračunava pri određivanju nužnog dijela. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, gljista123 je napisao:

ne znam kome se obratiti da bih zaustavila, ili osporila poklanjanje svega sto otac posjeduje od nekretnina

Za života oca Vi niste u situaciji da bilo što poduzimate, ovo iz razloga što nasljedno pravo stječete trenutkom smrti vašeg oca.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×