Jump to content

kako do nuznog dijela stana koji je otac prepisao na brata,za zivota


gljista123

Preporučene objave

Pozdrav

 

Molila bih za savjet : kako mogu doci do svojih prava ,s obzirom da je otac jos uvijek ziv i poceo je prebacivati svu imovinu na brata. Nas je dvoje, brat i sestra. Sve skupa mi je jako cudno i sumnjivo, a ne znam kome se obratiti da bih zaustavila, ili osporila poklanjanje svega sto otac posjeduje od nekretnina. Medju nama nema nikakve svadje niti konfllikata, jednostavno ispada da cu ostati bez icega sto su roditelji stvorili. Majka je vec ranije umrla, s tim da ni tu nije mene nista " zapalo" 

 

Hvala unaprijed,od srca

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Prije svega, morate znati da pravo na nuzni dio pokrecete zahtjevom, ne pokrece se po sluzbenoj duznosti. 

Vi, kao apsolutni nuzni nasljednik(ostaviteljev potomak), imate pravo na jednu polovinu zakonskog dijela. Dakle, oporucitelj ne moze slobodno raspolagati nuznim dijelom. Ukoliko dođe do povrede nuznog dijela, oporucna raspolaganja se smanjuju, a darovi se vracaju dok se ne dopuni nuzni dio. Ako smatrate da se darovanjem povrijedilo vaše pravo na nuzni dio onda podizete tuzbu, ali ne koja ce osporavati darovni ugovor , nego trebali bi dokazati da se radi o takvom daru koji se, prema odredbama Zakona o nasljeđivanju, uračunava pri određivanju nužnog dijela. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija