Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
isidora79@net.hr

Darovni ugovorili...

Preporučene objave

Poštovani,

Otac, brat i ja trenutno živimo zajedno u obiteljskoj kući. Brat koji je bolestan treba uskoro otići u dom preko centra za soc. skrb. Jedan dio kuće glasi na mene a drugi dio na oca.  Donji dio kuće je zk upisan, gornji dio kuće nije, ali posjeduje građevinsku dozvolu (taj kat je prije mnogo godina nadograđivan). Otac mi želi darovati svoj dio nekretnine. Obrazac iz narodnih novina zahtjeva da se uz podatke k.o.,kč.br., zk. ul.  upiše i podatak: "u naravi se sastoji od", te da na temelju takvog dar. ug. daroprimatelj (ja) može ishoditi uknjižbu vlasništva. Ukoliko se na dar. ugovor upišu podaci samo iz zk (znači za donji dio kuće) dali to znači da se darovnica ne odnosi na onaj gornji dio tj. na cijelu kuću i na koji način mi tata može darovati cijelu kuću, a da soc. služba nakon smrti mog oca ne traži "svoj dio kolača"? Drugim rječima, kako da ništa ne pripadne bratu, a kako mu država radi smještaja u dom ne bi uzela nasljedstvo? Još nešto: dali se na tom dar. ugovoru može navesti i jedna klauzula da otac ima pravo uživanja do smrti i dali će ona unutar dar. ugovora biti pravovaljana? Unaprijed hvala na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, isidora79@net.hr je napisao:

dali se na tom dar. ugovoru može navesti i jedna klauzula da otac ima pravo uživanja do smrti

Može

 

, isidora79@net.hr je napisao:

podatke k.o.,kč.br., zk. ul.  upiše i podatak: "u naravi se sastoji od",

Onako kako stoji u z.k.izvadku.

 

, isidora79@net.hr je napisao:

dali to znači da se darovnica ne odnosi na onaj gornji dio tj. na cijelu kuću i na koji način mi tata može darovati cijelu kuću

Ako ste vlasnik k.č.na koju se oslanja kuća,vlasnik ste  zemljišta ,kuće i njenog nadograđenog dijela.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×