Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

marina mala

Razvrgnuće suvlasništva

Preporučene objave

Poštovani imam problem vezano za nasljeđenu nekretninu.

Nakon smrti mame brat i ja smo postali nasljednici u omjeru 1/2 1/2 zemljišta i kuće.Kuća je legalizirana no nije još upisana radim na tome .Brat  živi u svom stanu, no koristi kuću u cijelosti nekih 6 mj.godišnje

ja živim 300km dalje i dođem na 2 dana i to je to.No ne plača režije i ja sudjelujem u režijama koje ne koristim.Imali smo usmeni dogovor da je prizemlje moje a njegov kat,s tim da su u prizemlju kuhinja i wc koje on nema na katu i koristi moj dio kuće.Pošto odnosi nisu dobri predložila sam mu da me isplati,na što nije odgovorio ništa ne javlja se.Ne vidim budučnost da i uspijem nagovoriti ga da napravi poseban ulaz suživota u takvim uvjetima.Kako da ga nagovorim da me isplati ?Jer plačati nešto što ne koristim nema smisla,a zbog odnosa ne dolazim češće.On je napravio kamenoklesarsku radionu tako da ne mogu srediti i iznajmiti zbog buke.Imam obavezu i troškove a ne mogu koristiti kako želim.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Isplatiti vas može eventualno svojom slobodnom voljom. Ukoliko toga nema eventualno bi mogli tražiti razvrgnuće suvlasništva sudskim putem, no ukoliko dogovora nema, ni vi nemate nekakovog velikog izbora pri sudskom razvrgnuću jer je sud prvenstveno vezan zakonskim odredbama. Pa tako možete tražiti geometrijsku podjelu ukoliko je moguća (a kada se radi o obiteljskim kućama uglavnom nije moguća), razvrgnuće isplatom pri kojem bi vi mogli tražiti da vam stvar pripadne u cijelosti a da brata isplatite za vrijednost njegovog dijela koji bi se utvrdio pomoću vještaka ali bi pri tome morali navesti osobito ozbiljan razlog (pri čemu je sudska praksa izrazito rigiorozna), te ukoliko sud utvrdi da geometrijska dioba nije moguća, odlučit će da se stvar proda na javnoj dražbi a dobiveni iznos podijeli razmjerno suvlasničkim dijelovima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×