Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Hoću mir

Pravilnik o postavljanju ograde(zida) u svrhu odvajanja dva susjedna posjeda

Preporučene objave

Poštovani, 

postoji li neki pravilnik po kojem se postupa pri ograđivanju posjeda?

Pri tome ne mislim na vrstu i visinu ograde nego sam položaj ograde. Mjernik je izašao na teren i stavio oznake. Smijemo li staviti ogradu sa naše strane zemljišta, recimo da je ograda/zid, uvučena oko 1 cm u naš posjed ili postoji neki pravilnik o tome koliko ograda mora biti od oznake. 

Sa dvorišne strane je susjedova kuća, čija je okapnica na samoj međi. Mi bi sad stavili ogradu po pravilniku duž čitave parcele, tako da se zna koliko je naše a koliko susjedovo,jer susjed stalno nekog vraga prigovara i ne da nam mira. 

Zato me zanima smijemo li graditi ogradu na svome zemljištu recimo, 1 cm od oznake, i tako fizički odvojiti našu parcelu od susjedove? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postoji Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji određuje pitanje ograde u čl.101-102.

U ovome slučaju bi se radilo o postavljanju vlastite ograde, koja se nalazi uz među te prema tome ne bi bila zajednička. Prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, ogradu do 2,2 m ili ogradni zid do 1,6 m visine bez projekta i dozvole.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala, taj dio o visini mi je jasan.

Mene zanima da li je dopušteno izgraditi zid kao ogradu bez udaljavanja od međe?

Taj zid bi bio oko 18 cm od zida susjedne kuće,jer je kuća izgrađena tako da je okapnica na međi. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Jasno vam je da za vlastitu ogradu ne treba tražiti dopuštenje susjeda i prema tome je čl.102 određen "Ograda koja se nalazi isključivo na nekretnini jednoga vlasnika nije u suvlasništvu susjeda, nego u vlasništvu onoga čije je zemljište."

No, kada je isključivo na nekretnini jednog vlasnika može se činiti da je lako odredivo, a može ispasti i da nije. Naime, međa je zamišljena linija koja povezuje međašne oznake. Pa kako kažete da je mjernik izašao na teren i stavio oznake, ukoliko nije rađeno u sklopu sudskog uređenja međa nego angažiran privatno, susjed se s time može složiti a i ne mora. Nadalje, uvijek postoji dopuštena pogreška pri mjerenju. I vi povučete uže između te dvije međašne oznake, udaljite se sa ogradom 1 cm i vi ste ispoštovali odredbu da je isključivo na vašoj nekretnini. Pitanje je jeste li. Kad ga već opisujete kao nekog tko prigovara i neda mira, a ne želeći se složiti sa izmjerom, zatraži sudsko uređenje međa te se utvrdi da je ograda (ili ogradni zid, svejedno) na međi ili čak na susjednoj čestici, ostaje vam parnica za dokazivanje vlasništva i označavanje međa. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru. Mjernik koji je izlazio na teren ujedno je i sudski vještak, izmjereno je precizno jer je susjeda najavila spor. 

Svi koji su izašli na teren utvrdili su da nismo u nikakvom prekršaju. Ali susjedi svejedno nešto smeta o uporno traži sud.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×