Jump to content
Danijel30

Ravnopravno roditeljstvo sudska presuda

Preporučene objave

Iskreno, ja nisam čuo da je donesena i jedna presuda na temelju ravnopravnog roditeljstva, no, mislim da i ima udruga koja se zove, koliko znam, "Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo", možete je probati pronaći na internetu, pa se obratite njima možda oni nešto više znaju i raspolažu sa takvim isl. presudama i primjerima..

Sretno...!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Presudu sam uspio dobiti ali imam drugo pitanje. Što su po struci posebni skrbnici i ima li ista u svom opisu posla s djecom obaviti razgovor i pitati ih otvoreno s kojim od roditelja žele živjeti? To se dogodilo u mom slučaju a čini mi se da je prekoračila svoje ovlasti. Ispravite me ako griješim. Hvala 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Posebni skrbnici su, u pravilu, pravnici sa položenim pravosudnim ispitom zaposleni u Centru za posebno skrbništvo, a djetetovo mišljenje se, u ovakvim slučajevima, uvijek utvrđuje i ukoliko bi bilo u skladu s njegovom dobrobiti - poštuje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Zar ne bi s djetetom razgovor trebali obaviti psiholozi bez direktnog pitanja nego kroz obradu izvući zaključak što je zapravo za njegovu dobrobit? 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Posebne skrbnice nemaju nikakvih specifičnih edukacija u pogledu razvojnih potreba djeteta, mentalnog zdravlja, privrženosti i sl., a što je nužno za ulogu koju im je namijenio zakonodavac. Stoga me ne iznenađuje kada ste napisali da je posebna skrbnica otvoreno pitala dijete s kojim od roditelja želi živjeti. Osoba koja dovodi malodobno dijete u situaciju da bira između roditelja, osoba koja teret odluke stavlja na leđa malodobnog djeteta, ili ne zna svoj posao ili je vrlo zlonamjerna jer takav pristup zove se zlostavljanje djeteta. Ovo nije jedini biser posebnih skrbnica. U zadnje vrijeme često čitam sudske odluke u kojima sutkinja citira mišljenje posebnih skrbnica pa napiše da "zbog niske kronološke dobi djeteta nije moguće utvrditi volju i mišljenje". To je vrlo opasna glupost koja pokazuje količinu njihovog neznanja. Ovo pokazuje da one ne samo da nemaju specifične edukacije koje sam gore naveo, već one ne znaju što piše u Europskoj konvenciji o ostvarivanju dječjih prava, a bome nemaju pojma niti o praksi Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u tom pogledu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×