Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Meri03

Nasljedstvo nakon smrti bake

Preporučene objave

Poštovani,

Moja baka je jako bolesna i sada zeli ostaviti nekretninu (kuću) i zemljište, sve to prepisati na mene i oca. Ona je vlasnik 1/1. Ja nemam braće.

E sada, brat od moje bake silom se želi dočepati njene nekretnine i pokušava je namamiti da je dohrani ne bi li se okoristio i preoteo nam kompletnu nekretninu i zemljište u zamjenu za njeno uzdržavanje. Tako da bi nas na taj nacin razbaštinio. Svako par dana joj dolazi u posjete i vabi je da neka se njemu preseli da ce se on za nju dalje brinuti. S obzirom da teško živimo samo bi nam još to trebalo da ostanemo bez svega. A njen brat ima i nekretninu i dobro živi.

Sada imam dva pitanja, pošto neznam zakone o nasljeđivanju i pravima:

1. Da li njen brat nakon što ona sve prepiše na nas može opovrgnuti tu oporuku u slučaju da sa njome naknadno sklopi nekakav ugovor o doživotnom i/ili dosmrtnom uzdržavanju?

2. Može li se ona predomisliti i naknadno poništiti tu našu oporuku bez da je brat uzdržava i samo mu prepiše te nekretnine njemu u slučaju da mu se prikloni? Da li je to moguće?

P. S. On je spreman na sve samo da se dočepa svega što ona posjeduje. Jako je sposoban i inteligentan i bojimo se da će okrenuti nju protiv nas.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Meri03 je napisao:

1. Da li njen brat nakon što ona sve prepiše na nas može opovrgnuti tu oporuku u slučaju da sa njome naknadno sklopi nekakav ugovor o doživotnom i/ili dosmrtnom uzdržavanju?

2. Može li se ona predomisliti i naknadno poništiti tu našu oporuku bez da je brat uzdržava i samo mu prepiše te nekretnine njemu u slučaju da mu se prikloni?

Smatra se da je oporuka opozvana samom činjenicom da je naknadno sklopljen ugovor o otuđenju imovine koja je prethodno obuhvaćena oporukom,na što upućuju odredbe čl.66 Zakona o nasljeđivanju.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×