Jump to content
Sign in to follow this  

Preporučene objave

Poštovani, 

Molim vas pomoć oko pravnog tumačenja.

Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju s tetkom koja nema direktnih nasljednika (ni djece ni muža). S obzirom da nakon njezine smrti nasljeđujem nekretninu jesam li obavezan za tu nekretninu platiti porez. Naime, nije mi jasno ulazim li u kategoriju onih koji su oslobođeni plaćanja poreza,  pa vas molim tumačenje ovog teksta i pojašnjenje ulazim li ja kao nećak u tu kategoriju?

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija:

 • bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju                

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija:

 • bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem
Uređeno od cruellena

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, cruellena je napisao:

Naime, nije mi jasno ulazim li u kategoriju onih koji su oslobođeni plaćanja poreza,  pa vas molim tumačenje ovog teksta i pojašnjenje ulazim li ja kao nećak u tu kategoriju?

Niste po tom osnovu oslobođeni od plaćanja poreza,no treba imati u vidu da vam se za svaku godinu pruženog uzdržavanja porez umanjuje za 5℅,( čl.8 st.2 )

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

 • Similar Content

  • objavio FVugrinec
   Dakle ovako, nedavno sam se ispisao s fakulteta. Točnije 19.02.2019. i prvo što sam napravio je otišao na burzu, ali na kraju od toga nije bilo ništa zato što mi na ispisnici piše da mi status studenta prestaje 30.09.2019. Prvo sam pomislio da je došlo do nekakve pogreške što su mi rekli i u studentskom servisu jer sam pomislio da bih možda mogao raditi preko ugovora posšto ipak piše da imam status studenta (eto lud sam), ali su mi u referadi rekli da je podatak točan. Što ja sve sad moram napraviti kako bih se negdje mogao zaposliti i što to točno znači da status studenta prestaje 30.09.2019.
   unaprijed vam se zahvaljujem na odgovorima!
  • objavio chloe2307
   Postovani,
   da li je kupoprodajni ugovor vazeci ako je mi je izvanknjizni vlasnik prodao zemlju? 
   Sto se moze uciniti po tom pitanju kako bih dobila povrat novca i raskinula ugovor?
   Unaprijed hvala
  • objavio dd1910
   Pozdrav, 
   trebam pomoć vezanu za imovinu koja je raspodijeljena prije 20godina. Radi se o 1kući sa zemljištem i još nekoliko zemljišta i dionicama. Pokojnik je imao 2 sina i 3 kćeri od čega je 1 kćer poginula prije ostavinske, brat "M" i sestra "D" su se odrekli svog dijela u korist brata "I", a sestra "A" živi u Australiji već 40 godina. Na ostavinsku se nije odazvala i nije se očitovala i pripalo joj je 10% svega. Brat "I" i sestra "A" nisu kontaktirali sigurno zadnjih 30 godina te su jedino sestre povremeno u kontaktu. Sestra "D" tvrdi da se sestra "A" također nekad kasnije odrekla svog dijela preko veleposlanstva, ali mi nemamo nikakve dokaze o tome osim o tome da se odrekla spomenutih dionica. Budući da je brat "I" živio u toj kući cijeli svoj život sa pokojnikom, u kuću ulagao prije pokojnikove smrti, ali i nakon (kuća je srušena za vrijeme rata, "I" ju je obnavljao i opremao, sam plaćao sve režije itd.) da li je moguće njoj nekako "oduzeti" tih njezinih 10%? 
  • objavio Globus21
   Hitno! Molim vas preporuku dobrog odvjetnika za radno pravo u Osijeku,tocnije zabranu rada i otkaz ugovora o radu na neodredjeno! Hvala
  • objavio ellen1234
   Pozdrav. 
   Bila bi zahvalna ako bi mi netko mogao odgovoriti na slijedeca pitanja. 
   Otac uskoro ide na ostavinsku raspravu, jos nije dobio poziv. Kako obiteljski odnosi nisu dobri, moj otac nije upoznat postoje li i novci koje je moj djed imao. 
   Prije 10ak godina, prodao je nekoliko terena i dobio pozamasnu svotu novaca po nasoj procijeni, sudeci po broju kvadrata i cijeni po kvadratu. 
   Medjutim, moj otac je od tih novaca dobio zanemarivo malo novaca.
   Isto tako,djed je bio sve do smrti u privatnom starackom domu, te moj otac nije upoznat niti od cega je umro niti je li bio lisen poslovne sposobnosti.
   Ono sto mene zanima je slijedece-
   1)Moze li moj otac podignuti osmrtni list?
   2)Pise li u osmrtnom listu koji su zakonski naslijednici?
   3) Moze li moj otac s osmrtnim listom ili nekim drugim dokumentom provjeriti postoje li novci na bankovnom racunu? (Nije upoznat u kojoj banci je imao racun)
   3) Moze li moj otac otici u centar za soc.skrb pitati za lisenost poslovne sposobnosti i tko mu je bio skrbnik ako ga je imao?
   4) Ukoliko je netko imao punomoc i baratao s njegovim novcima, mora li ta osoba ukinuti punomoc ukoliko vise nije prisebna? 
   5) Je li dokaz da netko nije priseban jedino pismena lisenost poslovne sposobnosti ili su dovoljni papiri lijecnika?
   6) Moze li se traziti da se uvrsti u ostavinsku i ukoliko je nesto darovano nekome od ostalih naslijednika, konkretno novci? 
   Puno hvala onome tko mi odgovori!
   Lijep pozdrav
 • Online korisnici×