Jump to content

cruellena

Preporučene objave

Poštovani, 

Molim vas pomoć oko pravnog tumačenja.

Imam ugovor o doživotnom uzdržavanju s tetkom koja nema direktnih nasljednika (ni djece ni muža). S obzirom da nakon njezine smrti nasljeđujem nekretninu jesam li obavezan za tu nekretninu platiti porez. Naime, nije mi jasno ulazim li u kategoriju onih koji su oslobođeni plaćanja poreza,  pa vas molim tumačenje ovog teksta i pojašnjenje ulazim li ja kao nećak u tu kategoriju?

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija:

  • bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s primateljem uzdržavanja te od njega stječu nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ili na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju                

Pravo na oslobađanje imate i ako ste nekretninu naslijedili ili dobili na dar i pripadate u jednu od sljedećih kategorija:

  • bračni drug, izvanbračni drug, formalni i neformalni životni partneri, potomci i preci koji čine uspravnu liniju te posvojenici i posvojitelji koji su u tom odnosu s umrlim ili darovateljem
uređeno: od cruellena
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, cruellena je napisao:

Naime, nije mi jasno ulazim li u kategoriju onih koji su oslobođeni plaćanja poreza,  pa vas molim tumačenje ovog teksta i pojašnjenje ulazim li ja kao nećak u tu kategoriju?

Niste po tom osnovu oslobođeni od plaćanja poreza,no treba imati u vidu da vam se za svaku godinu pruženog uzdržavanja porez umanjuje za 5℅,( čl.8 st.2 )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija