Jump to content

ovršni i ili stečajni


pudlica77

Preporučene objave

Dva interesantna pitanja

1.Razlučni vjerovnik u 1 prednosnom redu-  ako ne da izjavu da kupuje nekretninu i radi prijeboj  temeljem članka  SZ 247. st. 7  nego  umjesto toga sudjeluje u dražbi kao svaki drugi kupac  će  ako da najbolju ponudu osloboditi se polaganja kupovnine temeljem  OZ  čl.107 i izbjeći će situaciju prebijanja s utvrđenom vrijednošću temeljem članka 247 st 7 zbog toga jer će  onda prebijati s kupovninom koja moze biti puno puno manja od utvrđene vrijednosti?  oslobađanje od kupovnine je isto prijeboj ustvari?

2. S obzirom na to da nema  nikakvih posebnih odredbi o učincima prijeboja u SZ, za učinke prijeboja će biti mjerodavne odredbe Zakona o obveznim odnosima (čl. 195–202). Što bi značilo da dužnik, jamac i založni dužnik mogu ako to vjerovnik propusti sami dati izjavu u prijeboju pa da onda vjerovnik prebija s utvrđenom vrijednošću…?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ako dobro razumijem, da, tada će faktično razlučni vjerovnik uzeti nekretninu pod račun, bez plaćanja bilo kakve kupovnine.

2. Razlučni vjerovnik se namiruje izvan stečajnog postupka, on nije stečajni vjerovnik. Dužnik se nema što namirivati, on je stečajni dužnik, što on namiruje? Jamac, ako plaća po jamstvu, također nije stečajni vjerovnik, već se namiruje iz troškova stečajne mase. Založni dužnik je tko? On može samo hipotekarnom tužbom tražiti  brisanje zaloga na njegovoj nekretnini ako je tražbina prestala namirenjem u dražbi. Je li tako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ironija i problem je da neće jer će prebijati sa kupovninom koja može biti manja od utvrđene vrijednosti ako se prijavi na dražbu kao i svaki drugi kupac....a zakonom u SZ je predviđeno da mora prebijati s utvrđenom vrijednošću-Znači SZ kao lex specialis u ovom slučaju to i nije jer sam razlučni ako ne da izjavu o prijeboju temeljem 247 st 7 ima mogućnost sudjelovat na dražbi i oslobađat se kupovnine s dražboanom vrijednoscu temljem OZ čl.107

Ovo je po meni za ocjenu ustavnog suda....jer postoje dva instituta koji se koriste na isti način za isi subjekt s različitim rezultatom...osim toga na ovaj način se oštećuju stečajni vjerovnici jer tko kaže da taj razlučni ujedno nije i stečajni vjerovnik a to može biti što znači da će se za ostatak stečajne mase i dalje bude namirivao a trebao je prebijati s utvrđenom vrijednošću pa bi ostalo za druge stečajne vjerovnike poslije..

2. Ma ovo ništa nema tu izjave o prijeboju jer je stečajni lex specialis..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razlučni vjerovnik u stečajnom postupku može birati hoće li ostati u statusu razlučnog vjerovnika i namirivati se izvan i prije stečajnih vjerovnika, ili će dati izjavu o odricanju od prava na odvojeno namirenje (što redovito neće) i namirivati se zajedno sa svim ostalim vjerovnicima, sukladno svom statusu (ako je banka kao hipotekarni vjerovnik, vjerojatno kao vjerovnik drugog višeg isplatnog reda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija