Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Punupitnika123

Prodaja nekretnine

Preporučene objave

Kupio sam nekretninu (stan u zgradi) u rujnu  2016. godine, te je tada vrijedio zakon o porezu na dohodak prema kojem je propisan rok od 3 godine, nakon kojeg se ista nekretnina može otuđit bez da se na to otuđenje plaća porez u iznosu razlike između tržišne vrijednosti i postignute cijene. 

U međuvremenu je izašao novi zakon o porezu na dohodak iz 2017. godine koji je taj rok smanjio s 3 na 2 godine.

Zanima me da se odlučim sada na prodaju gore spomenute nekretnine, prema kojem zakonu o porezu na dohodak (iz 2016. ili 2017.) bi se gledao moj slučaj, tj. koji rok važi u mojem slučaju onaj od 3 (kada sam kupovao nekretninu) ili onaj od 2 (sada kada je želim prodati) godine?

Da pojednostavim, mogu li svoju nekretninu kupljenu u rujnu 2016. prodati danas bez da plaćam porez na dohodak?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Postavila bih dodatno pitanje vezano za upit iznad.

npr. da je osoba  kupila stan te ga nakon kratkog vremena odlučila preprodati da li se porez na dohodak mora platiti iako je dotična osoba imala prijavljeno prebivalište na toj adresi?

hvala

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Punupitnika123 je napisao:

prema kojem zakonu o porezu na dohodak (iz 2016. ili 2017.) bi se gledao moj slučaj, tj. koji rok važi u mojem slučaju onaj od 3 (kada sam kupovao nekretninu) ili onaj od 2 (sada kada je želim prodati) godine?

U postupku oporezivanja primjenjuju se propisi koji su bili na snazi u vrijeme nastanka činjenica na kojima se temelji oporezivanje.

, brusketa je napisao:

da je osoba  kupila stan te ga nakon kratkog vremena odlučila preprodati da li se porez na dohodak mora platiti iako je dotična osoba imala prijavljeno prebivalište na toj adresi?

Dohodak od otuđenja nekretnina ne oporezuje se ako je nekretnina služila za stanovanje poreznom obvezniku ili uzdržavanim članovima njegove uže obitelji.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×