Jump to content

ulazak u zajednicu(braćnu/izvanbraćnu) pod ovrhom


kako to

Preporučene objave

Poštovani,

u vezi sam sa djevojkom nekoliko godina i sada je došlo vrijeme da započnemo zajednički život, brak trenutno ne dolazi u obzir,a za izvanbračnu zajednicu nisam siguran, naime, problem je sljedeći. Već nekoliko godina ja sam pod ovrhama s tim da imam u najavi jednu od t-com u vrijednosti oko milion kuna, uglavnom te ovrhe su ne naplative pošto nemam imovine,a vec mi se uskraćuje dio od plaće propisan zakonom i tim tempom otplatit će se za par stotina godina pošto radim za minimalac u firmi. Sa druge strane djevojka je kupila stan putem kredita banke i tek je na početku otplate istog, pitanje je sljedeće: kako se zaštiti da jednog dana u ime mojih dugova nebi njoj sjeli na nekretninu?

Takodjer planiramo proširenje obitelji ali stupanjem u brak,koliko nam je poznato, sve ulazi u bračnu stečevinu i postoji mogućnost pokretanja ovrhe na toj nekretnini, ne znam kako djeluje izvanbračna zajednica ali kako zaštiti nekretninu od mojih dugovanja prije stupanja u bilo kakvu zajednicu ili ostati živjeti na istoj adresi poput cimera? da li je možda rješenje da se prijavim kao podstanar u njenom stanu, ona plaća porez,a kad jednog dana budemo htijeli sklopiti izvanbračnu zajednicu imamo dokaz o stanovanju na istoj adresi koliko vec bude potrebno?

zahvaljujem na odgovoru

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, sigurno je to što navodi poštovani drot13, jer je plaćen (stečen) prije zasnivanja bračne zajednice novcima dobivenim po kreditu....da pojasnim, dakle, kada je Vaša djevojka uzela kredit (bilo koje vrste), tim novcima od kredita je uplaćen stan i stečeno je pravo vlasništva nad njim, od tog trenutka je ona vlasnik stana bez obzira da li je banka stavila hipoteku na njega ili nije, dok je kredit ostao za otplaćivati u redovitim mjesečnim ratama, sukladno ugovoru, a dužan ga je otplaćivati onaj tko je i potpisao ugovor o kreditu, dakle ona...

Još ću Vam malo pojasniti "našim riječnikom", dakle, ako ja hoću kupiti neku stvar, a za istu nemam dostatnih novčanih sredstava, ja od Vas posudim novce i dogovorimo se da Vam iste vraćem obročno (jedna vrsta kredita), tim novcima kupim tu stvar i ona je od tog trenutka moje vlasništvo, a ostaje mi da Vama, obročno, kako smo se o dogovorili, vratim novce koje sam posudio od Vas i za koje sam kupio tu stvar...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, puno Vam hvala, tako sam nekako i mislio, samo sam htio još provjeriti kod stručnih ljudi pa da smo sigurni, preozbiljne su to stvari da bi ih se samo tako olako shvatilo. Zanima me još šta se dogadja sa drugom imovinom, npr automobil ili namještaj koji se stekne tijekom zajedničkog života i da li uopće još postoje ovrhe takvog tipa da dodju popisivati imovinu zato što živimo na istoj adresi i kako mogu dokazati da ništa u vezi ne pripada meni već njoj. Da li bi bilo pametno za svaki slučaj ovjeriti nekakvu izjavu kod javnog bilježnika ili odvjetničkog ureda?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , kako to je napisao:

Zanima me još šta se dogadja sa drugom imovinom, npr automobil ili namještaj koji se stekne tijekom zajedničkog života i da li uopće još postoje ovrhe takvog tipa da dodju popisivati imovinu zato što živimo na istoj adresi i kako mogu dokazati da ništa u vezi ne pripada meni već njoj.

Postoji ovrha ovakve vrste. Kako se kod Vas radi o velikim dugovima, budite sigurni da će ovrhovoditelji pokušati baš sve da se bar donekne naplate. Znači, ako je auto u Vašem vlasništvu, bez problema će biti predmet ovrhe. Također, postoji i ovrha na pokretninama, pa ukoliko do nje dođe, dovoljno je da ovrhovoditelj samo navede adresu gdje se nalaze Vaše pokretnine, a onda je teret dokazivanja na osobi koja tvrdi da su to njene, a ne Vaše pokretnine. Prema tome, bilo bi pametno, da sve što u stanu kupujete ima račun s kojim bi partnerica mogla dokazati da je to ona kupila.

prije 23 sati , kako to je napisao:

Da li bi bilo pametno za svaki slučaj ovjeriti nekakvu izjavu kod javnog bilježnika ili odvjetničkog ureda?

Da sam na Vašem mjestu, ja bi napravila kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu u kojoj tvrdim da nemam nikakvih vlasničkih prava ni na stanu, ni na pokretninama koje sam zatekla u njemu s obzirom da su u vlasništvu partnerice. 

, kako to je napisao:

Sa druge strane djevojka je kupila stan putem kredita banke i tek je na početku otplate istog, pitanje je sljedeće: kako se zaštiti da jednog dana u ime mojih dugova nebi njoj sjeli na nekretninu?

Da bi se uopće pokrenuo postupak ovrhe na nekretnini, potreban je vlasnički list u kojemu je kao vlasnik ili suvlasnik ovršenik, kako toga u Vašem slučaju nema, tako nema mogućnosti za pokretanje ovog postupka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija