Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
AvatarX

Ugovor o dož. uzdržavanju

Preporučene objave

Pozdrav svima.

Situacija je ovakva. Od svoje bivše supruge sam se razveo 2014. godine. Njezina teta je umrla godinu i pol prije našeg razvoda. Moja supruga je tom prigodom od svoje tete nasljedila jednosoban stan na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju. Prije par dana sam sasvim slučajno saznao da se ugovor o dož. uzdržavanju smatra zajedničkom bračnom imovinom. Za čitavo vrijeme trajanja tog ugovora, od njegove ovjere pa do smrti primateljice uzdržavanja, ja sam bio u bračnoj zajednici sa svojom suprugom, dakle, imam pravo na pola stana. Svoju suprugu planiram tužiti krajem 2019. godine/početkom 2020. godine iz razloga što se trenutno nalazim u financijskom deficitu, a krajem ove godine očekujem uplatu pozamašne svote novca čiji dio ću iskoristiti za potrebe tužbe. Moja bviša supruga najvjerojatnije nije upoznata s time da imam pravo na 1/2 njezine nekretnine jer bi u protivnom već odavno nešto učinila po tom pitanju. Iz tog razloga bih htio da mi kažete kakve su šanse da dobijem sudski spor ako se uzme u obzir postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju? Pretpostavljam da će to sudu biti dovoljan dokaz, pogotovu što na svom email računu imam pohranjene financijske transakcije prema kojima sam svojoj supruzi svaki mjesec na njezin devizni račun u banci slao enormnu svotu novaca, što znači da sam na neki način zajednički s njom učestvovao uzdržavanju njezine tete.

Unaprijed se zahvaljujem

Srdačno

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
prije 6 sati , AvatarX je napisao:

kakve su šanse da dobijem sudski spor ako se uzme u obzir postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju?

Prema sudskoj praksi šanse postoje.

Odluka Županijskog suda u Varaždinu, br.Gž.910/12-2, od 4. veljače 2013.

„Imovina koju je jedan bračni drug stekao na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju ne predstavlja posebnu imovinu tog bračnog druga akoje ta imovina stečena za vrijeme trajanja bračne zajednice i ako su oba bračna druga prihvatila i izvršavala obveze iz ugovora o doživotnom uzdržavanju kojeg je sklopio jedan bračni drug.“ 

Odluka Vrhovnog suda RH Rev-2097/11 od 10. lipnja 2015

Imovina koja je stečena na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju za vrijeme trajanja bračne zajednice, predstavlja bračnu stečevinu, bez obzira na to jesu li stranke tog ugovora na strani davatelja uzdržavanja jedan ili oba bračna druga.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  ×