Jump to content

Za Mrljavca ili sl. Nerješena inval. mirovina hr. branitelja


anonimno

Preporučene objave

Kako bi mi se rješio nedovršeni zahtjev hr. branit. za priznanje prava na inval. mirovinu zbog opće, odnosno profesionalne nesposobnosti za rad koja je posljedica bolesti (PTSP) zadobivene u obrani suveren. RH, a nastupila je 1999. , odnosno invalid. mirovina priznata mi je 16.12.2001. Kada prema ČLANKU 16. ZOPHBDRtrebalo bi utvrditi moje prosječne vrijednosne bodove na temelju pripadajuće osnovice za čin i ustrojbeno mjesto hrv. branit. utvrđene za godinu koja prethodi godini u kojoj se ostvaruje pravo na inval. mirovinu, DAKLE 2000. GOD. Prve osnovice utvrđene su tek za 2004. god.(čl.20. i 157.), radi određivanja mirovine u 2005. god. Za 2003. i bilo koju drugu raniju godinu osnovice nisu i niti će biti utvrđene!???????

 

I JOŠ JEDNO PITANJE !

POVEĆAVAJU LI SE INVALIDSKE MIROVINE DJELATNIH VOJNIH OSOBA (IZ GARDIJSKIH POSTROJBI) ostvarene prema odredbama ZOMO prije početka primjene novog ZOPHBDR tj. do prosinca 2004. godine. Nije mi jasno jer mi se u rješenju o invalid. mirovini isprepliću zakoni (ZOMO, Zakon o općem upravnom postupku, Zakon o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO) Umirovljen sam iz gardijske postrojbe, žalio sam se dva puta na rješenje. SREDIŠNJA služba navodi da mi je priznata OPĆA NESPOSOBNOST, a Središnja služba mi je u rješenju ponovo izračunala mirovinu po profesionalnoj nesposobnosti. HRVI sam privremeno od 4. mjeseca ove godine( jer me je Pančić zeznuo i ukinuo invalidnost prije 3. godine), mirovina mi je 2.145,00 kn + 114,78 (20% invalid.) HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa po starom Zakonu nemam pojma kako su se određivale osnovice ali bilo je i onda nekakvih osnovica za činove.................Koliko vidim mirovina ti je mala jer pretpostavljam da nemaš čin, a po novom Zakonu možeš u braniteljsku mirovinu i bez statusa HRVI pa ti izgleda tako i obračunavaju.

 

_________________________________________________

POVEĆAVAJU LI SE INVALIDSKE MIROVINE DJELATNIH VOJNIH OSOBA (IZ GARDIJSKIH POSTROJBI) ostvarene prema odredbama ZOMO prije početka primjene novog ZOPHBDR tj. do prosinca 2004. godine.

_____________________________________________

 

Da.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvala Mrljavac ! Možeš li mi reći gdje se mogu informirati za prosječne vrijednosne bodove koji su bili prije ovog Novog zakona (za moj slučaj 16. 12.2001) znači pretpostavljam za 2000. god. Inače vojnički čin mi je pozornik, a imam postavljenje za dužnost zapovjednika desetine (i završenu školu u Jaski). Što više podataka saznajem sve manje znam, vjeruj mi toliko je sve to komplicirano !

Skužio sam da si iz Osijeka LEGA (čuvajte mi Glavaša)

POZDRAV IZ RIJEKE !!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražio sam po netu ali ne mogu nigdje naći. Imaju to oni negdje u mirovinskom u arhivi ali to ti ne može puno pomoći jer su se onda mirovine dukčije obračunavale, a po novom Zakonu je povoljnije. Koliko se sjećam onda se obračunavavao i dodatak za mjesce provedene u ratu, a sad je to uračunato u ona uvećanja 10-30%. Imao sam to prije godinu dana. Poslao sam ti na news grupe u winraru na hr.misc.binaries nešto o braniteljima - ima i tablica za izračun mirovine i ponešto o tome pa skini.

 

A što se Glavaša tiče vidiš kakva je situacija: 1941-1995. nije nikome smetao kada smo mi branitelji, HRVI i on stavili glavu u torbu da branimo lijepu našu, a sada svima smetamo.Glavaša su okvalificirali kao ratnog zločinca, a mi imamo "prevelike mirovine" pa su pojedini subjekti predlagali da naše mirovine budu kao i one koje dobivaju sudionici rata 1991-1945. Oni koji tako misle mogu se slikati.

 

:xwave:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledaj Kompa u invalid. mirovini sam od 16.12.2001. zbog profesional. nesposobnosti za rad ( mada mi je SREDIŠNJA služba HZMO temelje kontrole otkrila da mi je priznato pravo na inv. mirovinu ZBOG OPĆE nespo. za rad). PODRUČNA SLUŽBA u Zagrebu mirovinu mi rješavaju prema ČLANKU 75. do 77. ZOMO i ČLanku 7. stavku 1. i 2. Zakona o pravima iz mirov. osigur. DVO, pol. službenika i ovl. služb. osoba ( utvrđeni su mi najpovolj. prosj. bodovi ostvareni od 1998. do 31.12.2000.) Ove godine u 4. mjesecu ponovo mi je priznat HRVI (20% na osnovu PTSP -a) privremeno na godinu dana ( Pančić mi je ukinuo 2003. 20%). Poslao sam Žalbu Središnjoj službi iZahtjev za priznavanje OPĆE INVALID. Dali gdje griješim, da li me čeka povoljniji prijevod i koliko se čeka?, jer čekam VEĆ 7 GODINA!!!

POZDRAV!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da će ti po novom Zakonu biti dosta povoljnije. Ako ti priznaju opću invalidnost imat ćeš povoljniju mirovinu i ako ti još i ostane 20% HRVI još bolje. Ako imaš status dragovoljca sa HRVI koeficijent ti je 1,85. Imaš i uvećanje za vrijeme provedeno u ratu+čin, ali puno ovisi i o tome koliko će ti priznati vojni-civilni dio uzrok nesposobnosti. Tu je dosta bitan ratni put i dali si se prije u civilstvu liječio od kojekakih boleštura. Pokušaj si sam izračunati sa svojim parametrima koje samo ti znaš u tablici koja je poslana na hr.misc.binaries. Samo pazi to je tablica za 100% priznatu vojnu (opću ili profesionalnu). Profesionalna je koeficijent 0,80 a opća 1,0.

 

Pozdrav - odoh na selo kuhati čobanac.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kompa Mrljavac ! Ne samo da te davim o mirovini , možeš mi pojasniti postupak kako da dođem do NEWS GRUPE U WINRAREU gdje si mi poslao podatke , totalno sam nepismen za kompjuter, tek sjedim par dana za njim .HVALA TI PUNO i DOBAR TEK, čobanac je prva liga, jeo sam ga 100put jer su mi punac i punica iz Slavonije. Pozdrav iz Rijeke !!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija