Jump to content

ostavinska među nesrodnicima


jopa026

Preporučene objave

Štovani,

imam zanimljiv slučaj sa ostavinskom raspravom te molim pojašnjenjenje :

Zadnjih 50 godina živio sam sa ocem i njegovom drugom ženom koja mi nije biološka majka, a ona ima kćer iz prvog braka. Otac je umro prije 10 godina , ja sam se na ostavinskoj odrekao svojeg dijela u korist pomajke. Nedavno je umrla i pomajka te sam pozvan na ostavinsku raspravu obzirom da sam je ja pokopao i preuzeo tijelo u bolnici te obavio sve formalnosti jer smo živjeli zajedno u domaćinstvu čitavo vrijeme. Njezina kćer je trajno iselila k svome ocu u SAD još 1967. godine te je sa majkom održavala kontakt preko pisama i tel. razgovora, nije došla na sahranu i nije sudjelovala u podijeli troškova oko sahrane. Na ostavinskoj raspravi bilježnik mi kaže da ja nemam nikakva prava na nasledstvo obzirom da nisam u srodstvu sa pokojnicom. Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju nismo sklapali. Kao predmet ostavine pojavljuje se obiteljska grobnica koju je kupio moj pokojni otac i u koju su sahranjeni on i pokojna pomajka. Bilježnik kaže da je isključiva nasljednica kćer u Americi te da se ona ne može odreći nasljedstva u moju korist a ona i nije zainteresirana da preuzme obavezu  plaćanja godišnje naknade za korištenje grobnog mjesta koju ja uredno plaćam i za to postoje i dokazi. Bilježnik kaže da je jedino moguće da se obavi kupoprodaja između mene i kćeri u Americi predmetnog grobnog mjesta. Situacija je prilično sumanuta jer bi ja sad trebao kupiti nešto što je moj pokojni otac već kupio i platio prije cca 22 godine. Grobnica se nalazi u provinciji i nema jako veliku materijalnu vrijednost ( možda u visini pogrebnih troškova za pokojnu pomajku), više se radi o emotivnoj vrijednosti kao mjesto gdje se zapali svijeća i odnese cvijeće na spomen za pokojne. Meni je jasno da smo za života propustili napraviti posvojenje do moje osamnaeste godine i da nismo sklopili nikakav međusobni ugovor ali sad je mlijeko već proliveno...

Ako netko zna kako bi se ovo najbezbolnije raspetljalo molim da me uputi, srdačno se zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče ustupa grobnog mjesta, ako je ona upisana kao korisnica grobnog mjesta temeljem rješenja o nasljeđivanju, sastavite jednostavan ugovor o ustupu grobnog mjesta (doduše, ona bi morala ovjeriti svoj potpis, no to, vjerujem, može u konzulatu) bez naknade, i samo odnesete u upravu groblja i oni će promijeniti na temelju tog ugovora (obrazac ugovora možete pronaći bilo gdje na internetu, zove se ugovor o ustupu grobnog mjesta).

Ako je to jedina imovina, onda to nije strašan problem, po mom mišljenju, jedino bi mogao malo potrajati zbog pošte, konzulata i slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija