Jump to content

Neisplata plaće


juremio

Preporučene objave

Od 16.10.2018. zaposlen sam kod privatnika (j.d.o.o.) kao konobar. Nisam dobio potpisani ugovor o radu nazad niti platne liste odnosno obračun plaće svaki mjesec. U evidenciji HZMO/HZZO se vidi da sam prijavljen, ali mi na račun nije stigla niti jedna plaća već me isplaćuje isključivo na ruke i to iz dnevnog prometa kafića. Sada već nisam dobio plaću za zadnja dva mjeseca, a posredno sam iz susjednog kafića čuo preko zaposlenih da se navodno poslodavka raspituje da zaposli nove konobare jer samnom navodno nije zadovoljna. Tijekom radnog odnosa nije mi nikada uputila nikakvu opomenu ili na bilo koji način izrazila nezadovoljstvo samnom, dok sa drugim radnicima jest. Jedino nezadovoljstvo je izrazila danas kada sam slučajno zaspao i kasnio 2h na posao što se nije nikada dogodilo. Također, tražila je za vrijeme bolovanja da dođem na posao jer "nema tko radit". 

Zanima me koje su mi pravne opcije da zaštitim svoja prava i dobijem zaostale plaće. Poslodavkinju sam već prijavio državnom inspektoratu zbog neisplate plaće, međutim dok oni reagiraju moglo bi potrajati, a ja ako ostanem na ovom radnom mjestu moglo bi se dogodit da će mi dugovati i tri (ako ne i više) plaće. Čitao sam tumačenje da navodno mogu odbiti raditi sve do isplate plaće i da mi ne može zbog toga dati otkaz. Također, ukoliko ja dam otkaz zbog neisplate plaće kako mogu osigurati da mi se iste isplate? Kako je najbolje postupiti u mom slučaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
, juremio je napisao:

Čitao sam tumačenje da navodno mogu odbiti raditi sve do isplate plaće i da mi ne može zbog toga dati otkaz.

Pogrešno i nemojte to raditi.

, juremio je napisao:

Također, ukoliko ja dam otkaz zbog neisplate plaće kako mogu osigurati da mi se iste isplate? Kako je najbolje postupiti u mom slučaju?

Morate prije svega odlučiti što želite - ostanak u takvoj sredini i potencijalno tužakanje svakih par mjeseci ili odlazak i potraga za normalnijom radnom sredinom. U svakom slučaju, plaće će vam morati isplatiti za čitav odrađen rad, ukoliko ne dobrovoljno, onda sudskim putem - to je spor kojeg vi dobivate bez sumnje.

Osim Inspektoratu rada, možete se obratiti i svojoj Ispostavi HZZ-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija