Jump to content

Popravci u iznajmljenom stanu


Kai

Preporučene objave

Poštovani!

Podstanar sam u stanu u kojem stanodavci ne žele popravljati ništa. O svom trošku smo sanirali neke stvari (dotrajale, ne uništene), no kako u stanu ništa nije novije ni kvalitetnije, povremeno se nešto pokvari. Pokvario se plinski bojler, što nam je trenutno preskupa investicija da sami popravljamo, a po riječima majstora, nije se pokvarilo uslijed naše nepažnje, već proizvod nije kvalitetan i prije našeg dolaska redovito održavan. Oni tvrde da bismo to trebali platiti mi.

Najam je na crno (nažalost, ali to sad ne mogu promijeniti). Još se i oni prijete tužbom. Tko bi u datoj situaciji trebao snositi trošak i može li doista netko tužiti bez ikakvog ugovora i dokaza?

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz Zakona o obveznim odnosima, čl.554

(1) Radi održavanja stvari u stanju podobnom za ugovorenu uporabu najmodavac je dužan o svom trošku pravodobno izvršiti potrebne popravke, a najmoprimac je to dužan dopustiti.

(2) Najmodavac je dužan naknaditi najmoprimcu troškove popravaka koje je ovaj izvršio, bilo stoga što nisu trpjeli odgađanje ili ih najmodavac, obaviješten o njima, nije izvršio u primjerenom roku.

(3) Troškovi sitnih popravaka i troškovi redovite uporabe stvari padaju na teret najmoprimca.

(4) O potrebi popravka najmoprimac je dužan bez odgađanja obavijestiti najmodavca, u protivnom odgovara za odatle nastalu štetu.

(5) Najmodavac snosi poreze i druge javne terete iznajmljene stvari.

Čl.557

(1) Najmodavac odgovara za nedostatke stvari koji smetaju njezinoj ugovorenoj ili redovitoj uporabi bez obzira je li za njih znao ili ne, te za nepostojanje svojstava i odlika predviđenih ugovorom, osim onih manjeg značenja.

(2) Najmodavac ne odgovara za nedostatke koji su u trenutku sklapanja ugovora bili poznati najmoprimcu ili mu nisu mogli ostati nepoznati, ali odgovara za nedostatke koji su najmoprimcu, zbog njegove krajnje nepažnje, ostali nepoznati, ako je za njih znao i namjerno ih prešutio.

(3) Najmodavac odgovara za sve nedostatke stvari ako je tvrdio da ona nema nikakvih nedostataka.

(4) Najmoprimac je dužan bez odgađanja obavijestiti najmodavca o nedostatku koji bi se pokazao u tijeku najma, osim ako najmodavac zna za nedostatak, u protivnom gubi pravo na naknadu štete zbog nedostatka, a dužan je najmodavcu naknaditi štetu koju je pretrpio zbog toga.

(5) Odredbe o odgovornosti primjenjuju se i na nedostatke stvari koji nastanu u tijeku najma.

Naravno da postoje i obveze najmoprimca, no Zakon o obveznim odnosima kao i Zakon o najmu stanova propisuju da se ugovor o najmu sklapa u pisanom obliku. A kako nije jer navodite da je najam na crno", ugovor koji nije sklopljen u propisanom obliku nema pravni učinak, pa ispada ni vi niti on nemate zakonsko pravo što potraživati. Ali u Zakonu o najmu stanova postoji odredba u čl.26 da je najmodavac dužan ugovor o najmu stana kao i sve promjene glede visine najamnine dostaviti upravnom odjelu jedinice lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba te nadležnoj poreznoj upravi, kao i prekršajna odredba da će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna kazniti za prekršaj najmodavac koji ne postupi prema odredbi toga članka. Plus još za ne postupanje prema odredbama čl.87 st.1 Zakona o porezu na dohodak moguće "veselje" od 2 000-20 000 kn. Pa neka tuži.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno na odgovoru.

Po ovome pretpostavljam da bi taj popravak trebali nsnositi oni?

I pretpostavljam da je na crno bilo što teško dokazivo, no želim vidjeti koliko se u praksi zbilja dešava da netko eventualno podiže tužbu na nešto za što ne postoji ugovor.

Meni nikakav problem ne predstavljaju sitni popravci, ali ne želim ni da stvari koje spadaju u najmodavčevo održavanje dogovorenog stanja padne na mene, jer je "nemoguće da se pokvarilo". U ovakvom stanju je trenutno teško boraviti jer se nikako ne može ugrijati, uz vlagu k tome, ali njih to ne brine niti se boje da bi im stanari mogli odseliti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija