Jump to content
LidijaBK

Neredovito plaćanje alimentacije - postoji presuda suda

Preporučene objave

Ispričavam se ukoliko ovakva tema već postoji na portalu, ali ja je nisam uspjela pronaći.

Majka dvoje maloljetne djece (7 i 9,5 godina), od kojih je jedno s teškoćama u razvoju IV stupnja. Napominjem, da je majka upravo zbog činjenice teškoća djeteta korisnica statusa roditelja njegovatelja i njena primanja po toj osnovi su 2.500,00 kn. Troškovi koje ima ta obitelj, vezano uz teškoće mlađeg djeteta su povećani u odnosu na ''redovne'' troškove.

Postoji presuda suda prema kojoj je otac, bivši suprug, osuđen na 10 mj zatvora, uvjetno 4 godine, zbog neplaćanja alimentacije. Određena je alimentacija u iznosu 1.500,00 kn mjesečno, plus sve neplaćene alimentacije (cca 35.000,00 kn) što treba platiti u roku 4 godine.

Alimentaciju uplaćuje povremeno u smanjenom iznosu, obično 500,00 kn svaki treći ili četvrti mjesec. Pravnica Centra za socijalnu skrb smatra da je to dovoljno da majka ne može tražiti isplatu od države. Koliko je majci poznato, otac nigdje ne radi - nije prijavljen (rad na crno).

Da li je to kršenje uvjetne kazne (mislim da je)?  Na koji način, kome, i tko treba pokrenuti postupak aktiviranja kazne zatvora ? Odnosno kome se majka treba prvo obratiti.

Majka smatra da bi se otac,  u slučaju utvrđivanja kršenja uvjetne kazne, sjetio svojih obaveza. Koliko shvaćamo, aktivirala bi se kazna zatvora.

Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Slažem se, ovo je najgore za majku, 500,00 kn svaki treći ili četvrti mjesec je dovoljno da majka ne može pokrenuti novi postupak za povredu dužnosti uzdržavanja (kazneni postupak), i dovoljno za centar da smatraju da ne treba odobriti privremeno uzdržavanje države.

Što se tiče Vašeg upita o opozivu uvjetne osude, stvar je ovakva: trebali biste znati kakvog sadržaja presuda je donesena. Obično to bude na način da je uz uvjetnu osudu određen tzv. dodatni uvjet da otac mora u određenom roku uplatiti sve zaostale obroke alimentacije, u protivnom će mu se opozvati uvjetna osuda. U tom slučaju, sud nakon isteka tog roka saziva ročište radi opoziva uvjetne osude, u kojem se provjerava je li otac podmirio dug (spominjete 35.000,00 kn) i ako jest, onda se s te osnove oslobađa daljnje kušnje, a ako nije, daje mu se dodatni rok, najčešće, ili se opoziva uvjetna osuda, ali to je rjeđe, jer ako ode u zatvor, tim više neće moći uplaćivati uzdržavanje.

Dakle, predlažem dostaviti sudu na broj spisa podnesak kojim se traži da sud sazove ročište za opoziv uvjetne osude, jer okrivljenik nije u ostavljenom roku podmirio zaostale obroke uzdržavanja, te da oštećenica predlaže opozvati uvjetnu osudu okrivljeniku i uputiti ga na izdržavanje zatvorske kazne.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Nadam se, jer kako sustav funkcionira ......

No, proslijedila sam odgovor majci koja je u ovom problemu. Vidjet ćemo kako će ići dalje.

Hvala za podršku! :)

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×