Jump to content

Vidjanje djeteta nakon razvoda braka


Maraton

Preporučene objave

Vaš je dužnost da se pridržavate Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, a isti se može mijenjati kada je to u skladu s dobi i zrelošću djeteta ili ako to zahtijevaju nekakve bitno promijenjene okolnosti na koje se pozivate. Samovoljno ne možete preinačiti ovaj Plan, već je potrebno poštivati proceduru, kao što je bio slučaj i kod donošenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, u tom slučaju trebate zatražiti izmjenu Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi zbog promjenjenih okolnosti, kao što Vam je rečeno, ako i sve dok postoji dužni ste ga i poštivati bez obzira na sve, ako je to iz opravdanih razloga nemoguće, kao i dogovor sa drugim roditeljem oko viđanja djece (što je u Vašem slučaju), imate pravo pokrenuti postupak za izmjenu istog...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, to uopće niko ovdje nije rekao, ali se uvijek gledaju interesi djeteta i dijete bi trebalo biti na prvom mjestu, dakle, ako se odluku kojom su djetetu, a i Vama, zagarantirana neka prava (ista se ne odnosi samo na plaćanje uzdržavanja, već i na pravo djeteta da ima obadva roditelja i kontaktira sa njima), nemožete sprovoditi iz opravdanih razloga, o tome ste dužni izvjestiti nadležne institucije (CZSS i sud), te zatražiti izmjenu postojeće odluke, a sve u interesu Vašeg djeteta, no, opet sve ostaje na Vama, tj. Vi sami morate odlučiti što i kako dalje, mi Vam samo navodimo mogućnosti koje se mogu dogoditi ako se, u potpunosti, ne poštuje važeća odluka, u koju, ponavljam, ne spada samo plaćanje uzdržavanja za dijete, već i kontakti sa djetetom

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako u sudskom rješenju zaista piše po dogovoru (što me čudi, jer se obično detaljno propisuju termini susreta i druženja), onda ako dogovora nema, ne morate pustiti dijete, pogotovo ne samo bez pratnje, ako primopredaja djeteta nije uređena (to s obzirom na dob). Međutim, dijete ima pravo na održavanje osobnih odnosa s oba roditelja, i onim s kojim živi, i s onim s kojim ne živi, tako da s te strane drugi roditelj ima pravo na susrete i druženja sa svojim djetetom, i dijete ima pravo na susrete i druženja s tim roditeljem, pa vodite računa o tome da prava djeteta i oca budu u cijelosti ispoštovana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru,dijete je izvanbracne zajednice i zivi samnom od rodjenja pa smo oboje naveli da ce se druzenja i susreti s ocem odvijati po dogovoru oba roditelja.

Dijetetu je omoguceno svaki put druzenje sa ocem kada on dodje u Hrvatsku,no bojim se da bi me mogao tuziti ako sad dijete ne pustim u drugu zemlju na tjedan dana :/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudske odluke u kojima nisu detaljno precizirani osobni odnosi djeteta s roditeljem, naročito gdje kvalitetna komunikacija u interesu djeteta izostaje, otvaraju velik prostor za manipulaciju jednog ili drugog roditelja. Ono što djetetov otac treba napraviti jest pokrenuti novi postupak u kojem će zatražiti da se osobni odnosi djeteta sa njime ne odvijaju na temelju "dogovora oba roditelja" već da ti odnosi budu precizno uređeni. Istovremeno otac će morati odrediti/znati koji su to termini kada će dijete provoditi vrijeme sa njime pa i odlaziti u inozemstvo na više dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
prije 15 sati , Goran7 je napisao:

Kakva je situacija s djetetom mlađim od dvije godine kojeg se još uvijek doji, može li otac zahtijevati da kod njega prespava noć ili dvije.

Kako se do sada održavaju odnosi oca i djeteta?

prije 15 sati , Goran7 je napisao:

Postoji li donja starosna granica?

Nema strogo propisane dobne granice. Svako je dijete drugačije i posebno na svoj način. Vrlo je bitna činjenica da se dijete još uvijek doji. Uz to je bitno, koliko je dijete prisno vezano za roditelje, kako i koliko je otac do sada sudjelovao u djetetovom životu tj. koliko bi bilo potrebno vrijeme prilagodbe za dijete koje nužno itd. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Goran7 je napisao:

Kakva je situacija s djetetom mlađim od dvije godine kojeg se još uvijek doji, može li otac zahtijevati da kod njega prespava noć ili dvije. Postoji li donja starosna granica?

Ako govorimo o samom prespavljivanju djeteta onda mogu reći da ne postoje nikakvi razlozi da dijete već u ovoj dobi ne bi spavalo kod vas. Štoviše, postoji konsenzualno izvješće 110 stručnjaka mentalnog zdravlja djece iz preko 20 zemalja da bi djeca već od najranije dobi trebala prespavljivati kod oba roditelja i to nema nikakve veze sa privrženošću na način kako se nerijetko može pročitati u mišljenjima centara za socijalnu skrb, a onda i u obrazloženjima pojedinih sudskih odluka.

Navodite da je dijete dojeno. U slučaju vašeg djeteta možemo govoriti o produženom dojenju koje se obično obavlja 2-3 puta dnevno: ujutro, navečer prije spavanja i otprilike sredinom dana. Ključno je da li roditelji u ovom trenutku dok je dijete još uvijek dojeno mogu postići dogovor, kompromis  oko prespavljivanja, a da se ne remeti uobičajeni ritam produženog dojenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, 

Zanima me vidanje dijeteta s babom i dijedom.. Nemam nista protiv toga, dijete staro 3 godine.. Idemo jednom il dva put tjedno i budemo po cijele dane tamo. Sad odjednom zele svaki tjedan jedan cijeli dan ga nasamo, na sta im i dijete kaze da nezeli bez mame i baca se i udara. I ja kazem da je mali i da ce bit tako kad bude spreman iako je po meni svakako previse cijeli dan da dijete negdje bude, nisam ga njima rodila neg sebi.. Pa je moje pitanje kolko oni zapravo prava imaju mjesecno jer su rekli da ce ic u centar i da ce to dobit.. Da napomenem neznam jel ima veze, al otac nikakve veze s dijetetom nema i ja imam samostalno iskljucivo skrbnistvo. Neznam kog pitat, hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 48 minuta, Barbara12345 je napisao:

jer su rekli da ce ic u centar i da ce to dobit

da bi "to dobili" vas moraju tužiti.

o "tome" ne odlučuje czss već sud.

ako odu u czss, bit ćete i vi pozvana na razgovor.

ako se odluče na tužbu, czss će sudu dostaviti mišljenje i prijedlog stručnog tima. moguće je da czss sudu da mišljenje i prijedlog da im na samo ostavljate dijete, ali to sud ne mora prihvatiti.

je li dijete zdravo ili je u pitanju bolesno dijete odnosno dijete s poteškoćama u razvoju/s posebnim potrebama?

koliko su stari baka i djed? jesu li zdravi ili bolesni? jesu li oni uopće u stanju brinuti se za trogodišnje dijete sami? postoji li u toj obitelji povijest obiteljskog nasilja, alkoholizma odnosno neke druge bitne činjenice zbog koje/ih biste eventualno mogla smatrati da bi dijete moglo biti u opasnosti ako biste ga na samo ostavljala s njima?

što je s ocem djeteta? zašto otac ne ostvaruje kontakte s djetetom?

uređeno: od Ancica
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav

Dijete je zdravo i normalno. 

Baka i djeda imaju 60 godina, normalno baka nije zato da je dijete tolko tamo to je sam od djede fantazija. 

Otac dijeteta ima novu ženu i dijete pa ovo nevida jer nesmije niti želi.  I živi u drugoj drzavi. A kad su oni u osijeku takoder baba i djeda neostvaruju nikakav kontakt s mojim dijetetom, nezele ih upoznat i skrivaju moje dijete. 

Znam da ce dobit neko pravo jer vec i s tom zenom i sinom vode u centru postupak i dobili su 2 put mjesecno na 4 sata. Mene sam zanima dal stvarno mogu dobit jednom tjedno, cijeli dan to mi je malo previse. Tolko realno ni otac nema prava, bar u mojem slucaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sto mogu navest protiv je sama cinjenjca dq je moj sin uvijek na drugom mjestu. Oni ga uce da ima brata i tatu, a tata neda upoznavanje. Ja sam za upoznavanje, a ne ovak da moj pati jer zna da postoje, a onaj drugi ni nezna. Pa činjenica da su oduvijek kontra mene ja nedajem sokove, oni daju, jq kazem da nesmije psovat, oni nek psuju, ja da se netuce oni ga to uce. I cinjeniva da su par puta kad mi je trebalo ga cuvat odbili jer im je sin bio pa nisu smjeli

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , Barbara12345 je napisao:

i dijete kaze da nezeli bez mame i baca se i udara. 

Dijete će dobiti pravo na susrete i druženja sa bakom i djedom. Za procjenjivanje u kojem opsegu ovo je premalo informacija.

No puno ozbiljniji problem vidim u ovome što navodite "i dijete kaze da nezeli bez mame i baca se i udara.", to nije normalno i oko ovoga trebate se posavjetovati sa strukom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidite ja stvarno dosta toga loseg mogu navest za baku i djedu, al eto nema potrebe. Meni je sam dosta da iskoristavaju moje dijete  jer njima da je stalo nebi vecinu stvari tak radili. Ja neznam sta je njima u glavi problem da sve prisilno rade i prvo misle na sebe to mi je najgore. Znam da ce doc vrijeme kad c3 dijete samo ic i to sam prihvatila, al jednostavno jos nije. A i sigurno nikad nece bit da ga tolko imaju ni oni ni moji roditelji. Jer je normalna stvar da vikendom kad je dijete kuci i nemamo nikakvih obaveza da ja zelim bit snjim. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite samo da se nadovežem, točno je da pravo na kontakte i druženje imaju djed i baka sa unučetom, ali ako je nešto sporno, razvidno je da je takva situacija u konkretnom slučaju, i ne mogu se dogovoriti sa roditeljem s kojim dijete živi o vremenu i načinu provođenja kontakata, djed i baka su dužni pokrenuti izvanparnični sudski postupak u kojem će zatražiti donošenje odluke o provođenje kontakata sa unučetom, a sud je taj koji će, temeljem mišljenja djelatnika CZSS i ostalih utvrđenih činjenica, donijeti odluku koju će biti dužni poštivati i oni i roditelj s kojim dijete živi, obvezujuća za sve..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija