Jump to content

EOS MATRIX i BANKA


jadrago

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet. 

Pokojni suprug i ja smo bili jamci za kredit firme koja je otišla u stečaj i nije platila kredit banci. Banka nam je poslala najprije dio kamata na tekuće račune na koje primamo mirovine i naplatila se prije par godina, pa povukla zadužnice. Prije 2 god.su poslali cijeli iznos u blokadu (nikada nikakve pismene obavijesti od banke) i njemu i meni. Suprugu su bili u redu čekanja i nisu se uspjeli ništa naplatiti do njegove smrti. Od moje mirovine se već dvije godine uredno naplaćuju svaki mjesec. Sada sam dobila dopis od EOS MATRIX da su temeljem Ugovora o cesiji postali zakoniti vlasnik potraživanja koje se odnosi na dospjelo nepodmireno dugovanje br._____i da im se javim radi dogovora oko naplate. Ukupan iznos duga se približio 195.000 Kn što je dosta više od ukupnog iznosa kredita iako je banka već primila i dio rata od firme dok je bila aktivna a i od nas se naplatila sa oko 20.000 Kn).

Od supruga sam Rješenjem o nasljeđivanju nasljednik nekoliko nekretnina u visini od oko 17% (ostalo njegova djeca a dio ima od prije i bivša supruga), neki od njih se protive prodaji pa ta opcija za sada nije moguća. A svi naši krediti i obaveze su ostali na meni. Imam i svojih nekretnina (u 1 živim ja, u 1 sin sa obitelji, a 3.je mala vikendica koju pokušavam prodati). Sada me zanima slijedeće:

- da li EOS MATRIX može teretiti samo mene za taj dug ili trebaju i drugi nasljednici sudjelovati u podmirivanju duga i kako to postići

- da li mi EOS MATRIX može "sjesti" i na neku moju nekretninu iako taj kredit banci nije imao nikakvo založno pravo na nekretninama

- da li im trebam poslati Rješenje o nasljeđivanju? Naime neki Vaši korisnici savjetuju ne davati nikakve podatke nego čekati ovršno rješenje pa dati prigovor. Za sada me nitko ne zove, samo sam dobila dopis. Od banke ništa.

 

Zahvaljujem unaprijed na savjetu 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svi nasljednici sudjeluju u podmirenju duga do visine vrijednosti naslijeđene imovine. Međutim, problem je što vjerovnik bira od kojeg će se nasljednika naplatiti, a onda je na nasljedniku da dokaže da se vjerovnik namirio do visine vrijednosti naslijeđene imovine (ili čak preko toga), a pri tome vjerovnik može ići i na imovinu nasljednika koja nije bila predmet ostavine, već i na neku drugu imovinu.

Ja ne bih čekala ovrhu, posebno ne na vlastitim nekretninama (jer radi naplate tražbine, vjerovnik može predložiti da se namirenje provede pljenidbom i prodajom nekretnine na dražbi), predlažem da sazovete sve nasljednike, da ih upozorite što im svima zajednički prijeti i pregovarala da se dug zajednički podmiri prema EOS Matrixu, u protivnom ako Vi budete nastavili podmirivati dug, možete ih upozoriti da ćete od svih njih zajednički utjerivati njihov udio u zajedničkom dugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, 

Zahvaljujem na odgovoru. Još jedno pitanje imam. Ukoliko se nasljednici ne odazovu, da li bi bilo mudro i provedivo da EOS-u ponudim upis hipoteke u jednu nasljeđenu nekretninu koja je lakše prodajna pa da se prilikom prodaje oni naplate od svih nasljednika jednako. I na koji način da to napravim?

Zahvaljujem unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Zahvaljujem na odgovoru, samo u ovom slučaju nema sudskog postupka u toku kada se radi o spomenutoj nekretnini. Ona je neopterećena, a ja sam pitala da li postoji mogućnost da EOS MATRIX stavi hipoteku pa da se jednog dana naplati od prodaje tako da bi svaki nasljednik snosio i jednaki dio duga.

Hvala i pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam, čekam da vidim da li će mi početkom veljače banka skinuti sa mirovine još ratu ili neće. Ako skine, znači postupak nije prekinut. Inače sam upravo saznala da je firma za koju smo garantirali i po kojoj osnovi smo i blokirani, još polovinom 12.mjeseca 18.dobila obavijest da je banka prodala dug EOS-u ali banka mi je početkom siječnja skinula uredno ratu sa mirovine. Ako su u 12.mj.prodali dug i ako im je EOS platio, onda su mi trebali obustaviti ovrhu, zar ne?

Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 4 minuta, jadrago je napisao:

Ako skine, znači postupak nije prekinut.

Prekid postupka neće utjecati na Vašu otplatu, jer se postupak prekida u odnosu na osobu koja je umrla, ne na Vas.

Prije 5 minuta, jadrago je napisao:

Ako su u 12.mj.prodali dug i ako im je EOS platio, onda su mi trebali obustaviti ovrhu, zar ne?

Ne. Oni nisu podmirili Vaš dug, već su ugovorom o cesiji stupili na mjesto ovrhovoditelja i postupak se nastavlja, ali sada u odnosu na njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro shvatila, jedno je postupak protiv mene- tu se nastavlja, skidaju mi sa mirovine svaki mjesec i dostavljaju sredstva EOS-u. Drugo je postupak protiv pok.supruga od kojeg se do sada nisu niti uspjeli naplatiti. Njima je očito svejedno od koga se naplaćuju. Pa ako im dostavim Rješenje o ostavini, oni se paralelno mogu po toj osnovi upisati na nekretninu koju nasljeđujemo. Dok se nekretnina ne proda, naplaćuju se od mene. Kada se uspije prodati, ostatak duga naplate od prodaje nekretnine i tek tada taj dug snosimo solidarno mi nasljednici. Jesam li to dobro shvatila? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , jadrago je napisao:

Drugo je postupak protiv pok.supruga od kojeg se do sada nisu niti uspjeli naplatiti. Njima je očito svejedno od koga se naplaćuju

Tako je. Vi ste jedan ovršenik, a on je bio drugi, i oboje ste bili zasebne stranke u postupku. Njima je isto tko će platiti dug, samo im je važno da je dug podmiren.

prije 2 sati , jadrago je napisao:

Pa ako im dostavim Rješenje o ostavini, oni se paralelno mogu po toj osnovi upisati na nekretninu koju nasljeđujemo

Ovo neće ići ovako. Nemate Vi što njima dostavljati, oni su dužni rješenje o nasljeđivanju dostaviti sud i paralelno podnijeti prijedlog da se postupak nastavi na nasljednike. Tek na njihov prijedlog sud donosi nastavak na nasljednike. Kad je ovo rješenje o nastavku pravomoćno, tada su osim Vas i nasljednici ovršenici, i tek tada ovrhovoditelj može predložiti neki predmet ovrhe u odnosu na nasljednike. Na Vas ne može jer Vi podmirujete dug, a da bi sud odobrio ovrhu na nekretnini ostalih nasljednika, mora biti ispunjen cijeli niz uvjeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Puno hvala na svim konstruktivnim savjetima. Jedino mi na kraju nije jasno otkuda njima Rješenje o nasljeđivanju. Kako oni do njega dođu? Da li oni uopće znaju da je njihov drugi dužnik pokojni?

Ispričavam se na puno pitanja, ali svi Vaši odgovori su mi pomogli sagledati jasnije cijeli predmet.

Hvala još jednom, 

s poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo pitajte, zato smo tu ;-)

Sud bi po službenoj dužnosti trebao paziti na situaciju da mu je jedna stranka pokojna, te bi po saznanju ove činjenice trebao napraviti prekid postupka za tu stranku. A ovrhovoditelj kako ima pravni interes, tako kao takav može podnijeti molbu sudu da mu se dostavi rješenje o nasljeđivanju, a potom ga proslijediti u ovom postupku radi nastavka. Razumijem da Vi želite da svi sudjeluju u podmirenju duga, pa u tom smislu možete poslati sudu podnesak s kojim ukazujete da je ovršenik umro, te da molite da se postupak u odnosu na njega hitno prekine, a sve kako bi sud po službenoj dužnosti nastavio postupak u odnosu na nasljednike. Zatim da predlažete da sud po službenoj dužnosti od ostavinskoj odjela, zatraži rješenje o nasljeđivanju kako bi donio rješenje o nastavku postupka na nasljednike, odnosno kako bi se omogućilo da svi sudjeluju u podmirenju duga, a ne samo Vi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, taman kad mislim da sam sve pohvatala dođem do zida. I opet nešto ne razumijem. Kako spominjete sud kada taj predmet nije nikada bio na sudu. Išlo je: banka-kredit djelomično plaćan-po prestanku banka šalje zadužnice u FINU-i sada se javlja EOS MATRIX sa svojom obavijesti. Nigdje nema suda, pa još molim to pojašnjenje. Hvala Vam unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija