Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Husic Rasema

Stvarno pravo koristenja puta

Preporučene objave

Kupila sam kucu 2016 gdje dva susjeda imaju stvarno pravo koristenja puta koji vodi iz mog dvorista na glavnu ulicu.

put je bio djelimicno ravan a djelimicno stepenice.

posto ja imam kcerku u komi i samo imam taj izlaz na glavnu ulicu napravila sam pola puta rampu za invalidska kolica 120cm sirine, a 100cm je ostao isti put sa dijelom stepenica gdje susjedi koriste i sami rampu jer je prakticnije ali se ipak bune i nedozvoljavaju mi da uredim put do kraja da stavim vrata na ulaz da se moze zakljucat a kljuceve bi im ja dala da mogu bez problema da ulaze i izlaze! Oni to nedozvoljavaju i kazu jos ako me tuze da moram put vratit u prvobitno stanje!

interesuje me kakvo ja pravo tu imam kao vlasnik?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Husic Rasema je napisao:

interesuje me kakvo ja pravo tu imam kao vlasnik?

Nažalost jako mala. Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima je po pitanju služnosti dosta određen. Tako isti kaže da je nositelj prava služnosti ovlašten na određeni način služiti se tom stvari a svagdašnji je vlasnik dužan to trpjeti ili pak zbog toga nešto propuštati. Stoga bi bilo kakovo zadiranje u ovlaštenikova uspostavljena prava moglo uroditi tužbom.

No, kako isti zakon govori i o načinu izvršavanja ovlasti te preinaci načina izvršavanja u kojemu je bitan sporazum, probajte sjesti i napraviti nekakov dogovor ukoliko imaju iole srca i pameti (poradi ovoga što ste opisali) pa to stavite i na papir.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×