Jump to content
plok

Naknada zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada

Preporučene objave

Poštovani, molim savjet.

 

Naime vlasnik sam objekta koje se nalazi u blizini neusklađenog odlagališta otpada(manje od 500m), nekretnina je 2001g. upisana u zemljišne knjige kao nelegalno sagrađena te je ista legalizira te ima uporabnu dozvolu od 2015g.

Odlagalište otpada je tu godinama ranije, no 2017g. izdana je građevinska dozvola za sanaciji i rekonstrukciju navedenog odlagališta te me zanima da li po Zakonu o održivom gospodarenju otpadom članak 41. stavak 1. ostvarujem pravo na naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta otpada.

Naime predao sam zahtjev no iz gradske uprave su me odbili pozivajući se na dio navedenog članka citiram

-        uz uvjet da je vlasništvo nad nekretninom stekao prije početka građenja te građevine za odlaganje otpada, ima pravo na novčanu naknadu zbog blizine neusklađenog odlagališta.

 

Obzirom da je u 2017g. izdana pravomoćna građevinska dozvola za sanaciju i rekonstukciju navedenog odlagališta, da po Zakonu o gradnji se po navedenoj dozvoli na samom gradilištu uistinu izvodi građenje i da je sama dozvola izdana za građevinu odlagalište otpada zanima me ostvarujem li pravo na naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine.

 

Unaprijed zahvaljujem na svim informacijama ako je potrebno dodatnih informacija slobodno zatražite.

Uređeno od plok

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Kad ste postali vlasnik te zemljišne čestice? (jer je zemljišna čestica ustvari nekretnina u pravnom smislu, dok zgrada i sve što je sa zemljišnom česticom razmjerno trajno spojeno predstavlja tek pripadak te nekretnine).

Meni se čini da biste imali pravo na naknadu, i da biste trebali uložiti žalbu na to rješenje, a potom i ući u upravni spor. No valjalo bi prije toga utvrditi sve činjenice.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ma vlasnici zemljišta smo od 1980-ih, ne znam točno, no stambeni objekt je napravljen negdje 2000-e, a upisan u katastar je 2001g.

Ako treba još činjenica slobodno tražite i hvala na odgovoru i ja mislim iako sam pravni laik da su ostvareni svi preduvjeti za ostvarivanje prava onog trenutka kada se krenulo sa sanacijom odlagališta.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Meni se čini po toj odredbi da ste u pravu, uložite žalbu, tu nemate što izgubiti (osim ako Vam nije protekao rok), pa ćete vidjeti što drugostupanjsko tijelo kaže na to, a onda ćete odlučiti ima li se smisla upuštati u upravni spor.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na trudu, može još jedan savjet, trebam li Žalbu uputiti Ministarstvu zaštite okoliša i energetike jer je Zakon o održivom gospodarenju otpadom donesen od strane tog Ministarstva ili Ministarstvu uprave?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Pozdrav, stiglo rješenje pa samo info da ne bih što zbrljao.

 Dakle rješenje je poslala gradska uprava i piše da se žalba može izjaviti Ministarstvu zaštite okoliša ali žalba s plaćenom pristojbom predaje se ovom tijelu pa pretpostavljam da žalbu trebam nasloviti na Ministarstvo, a predati je na gradsku upravu, jesam dobro shvatio?

Pristojba su u biti taksene marke koje trebam staviti na žalbu?

 

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×