Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Zvonimir1234

Moja sestra i ja želimo kupiti stan...

Preporučene objave

Poštovani, molim vas za savjet.

Moja sestra i ja želimo kupiti stan i upisati vlasništvo pola-pola.
Moja sestra ima nevjenčanog supruga i dvoje malodobne djece. Ja sam samac.
Moja sestra živi sa svojom obitelji, a u stanu koji bismo ona i ja kupili živio bih ja sam.

Iz toga me zanima sljedeće:
Ako moja sestra umre, tko nasljeđuje njenu polovicu stana? Njena djeca, tj. moje nećakinje?
Ako umrem ja samac, tko nasljeđuje moju polovicu stana?
Moramo li sestra i ja kod javnog bilježnika ovjeriti izjave da u slučaju njene smrti ja budem njen nasljednik, a u slučaju moje smrti da ona bude moja nasljednica?

U slučaju da ja kao samac postanem vlasnik cijelog stana, tko nasljeđuje stan nakon moje smrti?

Gdje su granice što se može, a što se ne može raditi sa svojom polovicom nekretnine kada su dvoje vlasnika? Npr. ja ne mogu prodati svoju polovicu stana nekome bez njene suglasnosti? Može li ona nekoga useliti u stan u kojem ja živim sam protiv moje volje zato jer je vlasnica pola toga stana?

Ako moja sestra meni proda svoju polovicu stana, da li to rješavamo preko normalnog kupoprodajnog ugovora? Ili nekako drugačije?

Kako da i ona i ja sebe pravno zaštitimo u situaciji gdje zajedno kupujemo stan na kojem ćemo vlasništvo imati pola-pola, a gdje ja mislim doživotno boraviti isključivo sam? Sa čime je ona naravno i suglasna.

Unaprijed hvala na odgovorima.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ako Vaša sestra umre prije, njezina djeca i izvanbračni drug nasljeđuju polovicu nekretnine na jednake dijelove (time da on može tvrditi da je njegova polovica njezine polovice s obzirom na izvanbračnu stečevinu) kao zakonski nasljednici, odnosno oporukom ona može odrediti oporučnog nasljednika.

Ako Vi umrete prije, ako nemate živih roditelja, nasljeđuje Vas sestra kao zakonski nasljednik, odnosno oporučno možete odrediti oporučnog nasljednika.

Ako Vas je sestra naslijedila kao oporučnog nasljednika i ona umre prije, pa Vi postanete samovlasnik nekretnine, tada Vas, ako nemate roditelja i djece, nasljeđuju nećakinje na jednake dijelove kao zakonske nasljednice.

Glede svog suvlasničkog dijela možete činiti sve samostalno, dakle, svoju polovicu možete prodati bez njezine suglasnosti, ako bi netko htio kupiti pola stana. Ona ne može vršiti posjedničke ovlasti glede stana (posjed je drugi par cipela u odnosu na vlasništvo, to je faktična vlast na stanu) ako je među vama dogovoreno da ćete Vi samostalno vršiti posjed: niti može useliti sebe niti nekoga. To možete regulirati kupoprodajnim ugovorom, gdje ćete reći da jedno od Vas ulazi u posjed stana koji će samostalno vršiti.

Sestra Vam može prodati ili darovati svoju polovicu stana, u oba slučaja se radi o uobičajenom kupoprodajnom ili darovnom ugovoru. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×