Jump to content

(ne)legalna vikendica u zelenoj zoni


kreso05

Preporučene objave

Pozdrav,

imam zemljišnoknjižni/katastarski/legalizacijski problem.
Imam vikendicu u Granešini (Zagreb) u zelenoj zoni (Z), dakle poljoprivredne čestice. Postupak za legalizacijom je dovršen i imam rješenje o izvedenom stanju svih objekata (vikendica 53m2 , pomocna zgrada 16m2 i garaza 19m2).
Tijekom procesa legalizacije svih objekata i nakon izdavanja Rješenja o izvedenom stanju dobio sam od Gradskog ureda za prostorno uređenje "Rješenje o utvrđivanju građevne čestice" prema kojem je na dvije postojeće čestice (u novoj katastarskoj izmjeri to je jedna čestica) formiraju tri nove građevne čestice (128 m2- prema rješenju granica oko kuće je 2m od zidova pa je ova površina veća, 16m2 i 19m2). Prema tome izrađen je parcelacijski elaborat i predan u katastar. Katastar ga nije htio provesti iako imam potvrde na parcelacijski elaborat i o Gradskog ureda za prostorno uređenje i od katastra.

U Granešini su imovinsko pravni odnosi vrlo zamršeni te je trenutno u procesu postupak nove izmjere i stvaranje nove zemljišne knjige "Granešina nova".
Tim postupkom se dovode u red katastarske cestice i vodi spor protiv RH (koja je upisana kao vlasnik) gdje se poziva na dosjelost i mislim da tu ne bi trebalo biti problema.
Jučer sam bio na raspravi i rečeno je da bi nova zk trebala biti objavljena oko lipnja 2019. Dakle stvorena je nova čestica 1619m2 s tri objekta površine 53, 16, 19.

Tu počinje problem:
Koliko sam shvatio, tvrtka koja je vršila geodetsku snimku za novu izmjeru nije u tlocrtnu površinu kuće uračunala nadstrešnice i balkone, što je sukladno tadašnjem zakonu.
Dakle stanje u novoj izmjeri se ne poklapa sa stanjem u parcelacijskom elaboratu, geodetskom snimkom nelegalno izgrađene zgrade itd.
Išao sam u Katastar i pitao kako da to korigiram te su mi predložili da provedem parcelacijski elaborat u kojem se vidi geodetska snimka objekata i na kojem je kuća prikazana kao objekt sa 63m2.

Dakle pitanja su:
Zašto se prvobitno tražilo formiranje građevinske čestice? Moj odgovor bi bio: ne može objekt biti na poljoprivrednom zemljištu. ALI, u novoj izmjeri se predviđa samo jedna čestica sa sljedećim podacima: voćnjak 1200m2, vikendica 53 m2, pomoćna zgrada 16m2, garaža 19m2, i ostala površina je dvorište (ne znam brojke napamet, a dokument mi nije u blizini)
Dakle, je li segmentiranje velike parcele potrebno? Ima li kakve prednosti to?

U nekoj budućnosti, jer se radi o starojoj kući, volio bih se upustiti u rekonstrukciju / izgradnju zamjeskog objekta / rušenje i građenje.
Hoće li išta od ovog biti moguće obzirom da se radi o zelenoj zoni? Isplati li se zbog ovog ići u katastru mijenjati površinu vikendice i stvarati te tri građevne parcele jer će na njima biti moguća gradnja? Što uopće znači građevna parcela u zelenoj zoni?

Eto, isprike na dugom postu i nadam se da će mi netko pomoći jer ni katastar, a ni moj geodet nisu od pomoći.

Hvala :)

ps. zona mješovite namjene završava 20ak metara od vikendice. Kada se očekuje nova rasprava o GUP-u Zagreba?

uređeno: od kreso05
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, kreso05 je napisao:

"Rješenje o utvrđivanju građevne čestice" prema kojem je na dvije postojeće čestice (u novoj katastarskoj izmjeri to je jedna čestica) formiraju tri nove građevne čestice

U biti bi se tu radilo o čestici sa *, dakle o čestici zgrade koje su napravljene upravo zbog onoga što navodite, nerješenih i zamršenih imovinskih odnosa. Kako je u tijeku nova katastarska izmjera jedna čestica sa zgradama je sasvim logična s time da će stajati da je za zgrade priloženo rješenje o izvedenom stanju.

Kako god bilo, čestice zgrade ili jedna sa zgradama koje se nalaze u Z zoni ako je moguća rekonstrukcija/gradnja, propisana je prostornim planom u odredbama za provođenje (npr. da je čestica veća od xy m2, da je dijelom u stambenoj a dijelom u zelenoj zoni, da je kulturno dobro itd.) a koliko vidim za taj vaš dio, trenutno ništa od toga. A GUP će se mijenjati onda kada odlući skupština na osnovu broja i kvalitetnih prijedloga inicijativa za izmjenu i dopunu. S time da je incijativa za izmjenu onoga što vas zanima upitna ako se nalazi uz park šumu Grada mladih koja je označena kao posebno vrijedna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija