Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Sign in to follow this  
Eugen35

Uporabna dozvola - odbijanje

Preporučene objave

Poštovani,

sestri i meni, darovnicom je prenesena roditeljska vikendica na istočnom području Zagrebačke županije. Vikendica ima Građevinsku dozvolu iz 1974. i u potpunosti je izgrađena prema Projektu ovlaštenog arhitekta. U 2018, podnijeli smo zatjev za legalizacijom kućice za alat u područnoj ispostavi Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša, te pritom ustanovili smo da vikendica nije ucrtana u geodetsku kartu (samo crtkano). Objašnjeno nam je da geodeti pri oblasku terena, nisu našli nikog tko bi im pokazao Građevinsku dozvolu. Kada smo im predočili Građevinsku dozvolu, na temelju uvida u nju savjetovano nam je da zatražimo Uporabnu dozvolu čije ishođenje podrazumijeva i Tehnički pregled na koji ćemo biti pozvani. I tu sad počinju problemi... 

- Telefonskim pozivom, obaviješteni smo da se nismo odazvali na tehnički pregled (za koji nismo ni dobili poziv) i da nam zbog toga neće biti izdana Uporabna dozvola. Na inzistiranje o podacima o povratnici, rekli su da je još nisu dobili. 

- Kao razlog za odbijanje Uporabne dozvole, uhvatili su se toga da je arhitekt u opisu projekta naveo da se stepenice koje vode na gornju etažu nalaze na STRAŽNJOJ FASADI OBJEKTA, a da smo ih mi napravili - na prednjoj (sic!?). Naime oni smatraju da je PREDNJA FASADA OBJEKTA ona koja gleda na ulicu. Drugim riječima, tvrde da smo naopačke izgradili vikendicu jer nismo znali pročitati arhitektonski projekt ?!!

- Odbijaju daljni razgovor, konzultacije, te ponovni izlazak na teren iz razloga jer smo se usudili u telefonskom ragzovoru propitivati o problemu.     

Pojašnjenje: Objekt je arhitektonskim projektom zamišljen i izgrađen na na brijegu. PROČELJE objekta (PREDNJA FASADA), na kojem su prozori, ulazna vrata, a ispred kojeg je terasa, usmjeren je prema padini. STRAŽNJA STRANA objekta (STRAŽNJA FASADA), koja je bez vrata i prozora ukopana je u brijeg i na njoj se nalaze vanjske stepenice za gornju etažu. Iza brijega nalazi se vododerina i šikara koju oni nazivaju ulicom. Zadnji smo u nizu, na rubu šume. Pristupni put vodi do početka parcele i prestaje cca 20 metara od objekta. Znači sve je izvedeno točno prema ideji i u gabaritima ahritektonskog projekta, za što je izdana Građevinska dozvola, te je sve sukladno sadašnjem Zakonu o gradnji, čl. 144 (20/17) koji regulira izdavanje Uporabne dozvole. 

Molimo savjet, jer nam se čini da sve ovo vuče u smjeru zbog čega se naša zemlja zaslužila 48 bodova na IPK ljestvici Transparency Internationala.   

 

Uređeno od Eugen35

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Odbili su Vam zahtjev za izdavanje Uporabne dozvole (za objekte izgrađene do 01.10.2007.) jer objekt nije izveden prema građevinskoj dozvoli, a ne zbog toga jer se vi niste odazvali zaključku kojim se određuje uvid u spis.  

Prije 15 minuta, Eugen35 je napisao:

Molimo savjet

Pošto je ovdje stvar više tehničke prirode, bez konkretnog uvida u građevinsku dozvolu i priloženi nacrt te pregleda izvedene građevine teško je nešto konretno reći. 

U žalbenom postupku, podastrite sve dokaze i činjenice zbog kojih mislite da bi Vaš zahtjev trebao biti usvojen. 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad

Sign in to follow this  

  • Online korisnici

    No members to show×