Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

zoki3

posjed-vlasništvo

Preporučene objave

Poštovanje,

dakle, moj djed je obrađivao zemlju za koju je imao Ugovor o korištenju još od 1953.g. U međuvremenu je nasljedstvom postao vlasnik polovine te zemlje, a na ostalu polovinu je imao pravo korištenja po tom Ugovoru.  Nakon njega, to vlasništvo i pravo korištenja-posjeda je prešlo na moju majku, pa sada i na mene. Na polovinu zemlje, kojoj nisam ja vlasnik, a s njom se koristim, vlasništvo dijele moji rođaci na više manjih dijelova. Oni nisu nikada koristili tu zemlju, pa ni njihovi roditelji.

Zanima me, da li mi moji rođaci mogu oduzeti pravo korištenja-posjeda na dio koji nisam u vlasništvu, a koji koristim nasljedstvom po navedenom Ugovoru? Napominjem i da se nije nikada radila parcelizacija na manje djelove. Čestice su takve kakve su bile oduvijek.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, zoki3 je napisao:

Ugovor o korištenju

Tko je druga ugovorna stranka.

 

, zoki3 je napisao:

da li mi moji rođaci mogu oduzeti pravo korištenja-posjeda na dio koji nisam u vlasništvu, a koji koristim nasljedstvom po navedenom Ugovoru?

Posjednik nevlasnik u sudskom postupku se teško može suprostaviti vlasničkom zahtjevu za predaju posjeda,izuzev da u istom postupku sa protuzahtjevom dokaže da je stekao pravo vlasništva predmetne nekretnine ili da ima valjanu pravnu osnovu koja ga ovlašćuje na posjedovanje.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Druga ugovorna stranka je majka moga djeda koja je bila vlasnik u cijelosti u tom momentu.

Zanima me na koji sve način posjednik nevlasnik u susdkom postupku može dokazati da je stekao pravo vlasništva predmetne nekretnine ili da ima valjanu pravnu osnovu koja ga ovlašćuje na posjedovanje.

Naime, imamo još neku zemlju kojoj nismo vlasnici, a koristimo je u obitelji 60 godina, dogovoreno samo usmeno, ali sve godine smo mi zavedeni u Katastru kao posjednik nevlasnik.

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici



×