Jump to content

Bjanko zaduznica i mjenica


Anapalu

Preporučene objave

Postovani,

molim pomoc, tocnije misljenje.

Naime, imam smrtni slucaj u obitelji te smo sad napokon uspjeli pronaci dokumentaciju u kuci. Preminuli je poslovno zapao u dugove iz kojih se ocito nije mogao izvuci.

Kopajuci po papirima pronasla sam cudnu dokumentaciju u kojoj otac 2011. u moje ime, od nekakvog kreditora M.M.T.H. doo, trazi da vrati 2 bjanko zaduznice i mjenice buduci kredit nikad nije isplacen. Naravno nastala je panika buduci se ja uopce ne sjecam da sam ista potpisivala. Pretpostavka je da nikad nisu vracene

Maloprije smo pronasli kopiju nekakvog ugovora o kreditu, u kojem su takodjer kopije 2 bjanko zaduznice na po milion kuna svaka, kopija mjenica nema. 

Navedeno je da su instrumenti osiguranja:

zaduznice, mjenice bez protesta, upis zaloznog prava na nekretninu (ne znam koju jer se ne navodi, polica osiguranja.

- ugovor je datiran 19.05.2009,

- zaduznice su datirane 08.06.2009

- ovjereno od strane biljeznika 09.06.2009

Prepoznajem svoj potpis, tad sam bila mladji punoljetnik, ali se me sjecam da sam to potpisivana. Za to znam da je nebitno

 

Nasla sam clanak Drage Hedla iz 2009. godine koji bas pise o ovim kreditorima, spominjuci direktora i da je naravno rijec o prijevari: https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nudili-milijunske-pozajmice-uzeli-ucesca-pa-nestali/2841266/

Prevaranti su zadrzali bjanko zaduznice i mjenice, nikome nisi vrati

Ako itko zna molim da mi odgovori:

- postoji li rok za aktivaciju zaduznica i mjenica?

- Ako da, koji je rok?

Zahvaljujem na odgovoru

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

Koliko sam shvatio Vaš potpis na zadužnici je ovjeren 09.06.2009 godine.

Rok zastare zadužnice kao ovršne isprave iznosi 10 godina. To u Vašem slučaju znači da ako se predmetne zadužnice ne podnesu Fini na naplatu do 09.06.2019. godine, po istima naplata više ne bi bila moguća. Sud na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti, no čini mi se da Fina pazi i naplatu po takvoj zadužnici ne provodi.

Doduše, postoji i drugo mišljenje, po kojem zastara ovakve zadužnice nastupa za 3 godine, jer da potpis na njoj nije solemniziran kako je to previđeno po izmjenama i dopunama Ovršnog zakona iz 2011. godine (promjena forme pravnog posla), već samo obično ovjeren na istoj. Moram Vam priznati da nisam pobornik ovakvog pravnog shvaćanja, ali isto je prošlo na više prvostupanjskih sudova u Istri, te je vjerovnik bio odbijen sa svojim zahtjevom za naplatu.

Za mjenicu vrijedi rok od 10 godina. No ona je jako opterećena formom i ako svi elementi nisu pravilno ispunjeni istovremeno s njenim izdavanjem i ako dužnik nije izdao ovlaštenje vjerovniku da ih popuni u njeno ime (to ovjaštenje ja nikad nisam vidio), one nisu valjane, već su štoviše iste ništave (protivne prisilnom propisu, a zakon ne predviđa drugu sankciju; ima sudske prakse o tome).

Ako ništa od ovog ne upali, tada ostaje prijedlog osnovom članka 210. Ovršnog zakona i usporedo s time tužba za ništavost, jer pravni posao nikad nije realiziran.

Eto, nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija