Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

blama5

Darovanje nekretnine s kupoprodajnim ugovorom

Preporučene objave

Poštovanje!

Pitanje glasi: Otac želi darovati (odnosno prepisati) sinu stan za života. Trenutno otac nema vlasnički list nego samo kupoprodajni ugovor, jer je tvrtka koja je izgradila zgradu propala 90-tih godina te se dosada nije riješilo pitanje uknjižbe stoga nedostaje vlasnički list.  Vlasnici stanova zgrade skupno su pokrenuli postupak zahtjeva za uknjižbom. S obzirom da ne znamo koliko će dugo još trajati ovaj postupak uknjižbe, pitanje je može li otac ikako sada darovati stan, iako nema trenutno vlasnički list? Što je potrebno od dokumenata? I kako ide ta procedura?

Hvala!

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, blama5 je napisao:

može li otac ikako sada darovati stan, iako nema trenutno vlasnički list?

Takav darovni ugovor bi imao nedostatak u vidu očitovane volje (nedostatak clausule intabulandi) jer je dana od strane nevlasnika (čl.119 Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima) a ni sam nema valjani ugovor kao pravni prednik jer pretpostavljam da je i u kupoprodajnom isti problem sa nedostatkom clausule.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

U tom slučaju imam još dva pitanja.

1. Ukoliko otac nenadano premine, a vlasnički list još uvijek nije dobiven, na koji se način onda nasljeđuje nekretnina?

2. Može li se za očevog života napraviti oporuka i ovjeriti kod javnog bilježnika, koja bi bila dovoljna, danas sutra kad otac premine, za nasljeđivanje nekretnine, dakle sada u ovom trenutku dok se još nema vlasnički list.

U planu je svakako doći do vlasničkog lista, samo je u pitanju brzina našeg pravosuđa, odnosno vremenski period koji je potreban za to ostvarivanje. Naime, radi se o tome da se sin hoće na vrijeme osigurati i doći do svoga dijela nasljedstva, kako se danas sutra ne bi morao sporiti s drugim nasljednikom. Jer zasad je sve na usmenom dogovoru između 2 nasljednika, a znamo da takvi dogovori vrlo brzo padnu u vodu.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

1. U ostavinskom postupku utvrdit će se kao izvanknjižno vlasništva i rješenjem o nasljeđivanju će i nasljednici postati izvanknjižni vlasnici. No, u tome slučaju a kako ni pravni prednik ne posjeduje ispravu podobnu za upis, nasljednici se neće moći upisati kao vlasnici temeljem rješenja o nasljeđivanju nego će se morati pokrenuti pojedinačni ispravni postupak ili postupak pred parničnim sudom radi sređivanja vlasništva ili utvrđenja prava vlasništva na predmetnoj nekretnini.

Poradi ovoga,

prije 4 sati , blama5 je napisao:

Naime, radi se o tome da se sin hoće na vrijeme osigurati i doći do svoga dijela nasljedstva, kako se danas sutra ne bi morao sporiti s drugim nasljednikom.

ako taj drugi ima pravo zahtjevati nužni dio, ni darovni ugovor a niti oporuka nisu nešto od pomoći osim ako ga oporučitelj isključi iz nasljedstva temeljem odredbi Zakona o nasljeđivanju koji su pojašnjeni u članku.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×