Jump to content

Datum dospijeća računa JB za ostavinski postupak


Melchior

Preporučene objave

Poštovani,

Jedinom nasljedniku iza pokojnika (po oporuci) Javni bilježnik je uz Rješenje o nasljeđivanju dostavio i račun za ostavinski postupak ( 3.125kn) i nekavu naknadu za upis ( 120kn), ukupno 3.245,00 kn sa naznačenim Datumom isporuke: 27.01.2019. te Datumom dospijeća: 02.02.2019.

Pri dnu računa je i Upozorenje: Sukladno odredbi čl. 31. stavak 3. Ovršnog zakona upozorava se dužnik da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave.

Kako rok dospijeća može biti tako kratak? (usput, datum isporuke je nedjelja?)

Tim više što postoje i drugi nasljednici koji su u postupku oporuku priznali, no postoji ipak rok žalbe na Rješenje koji je dulji od roka dospijeća računa (neki ga još nisu niti zaprimili). Iznos računa je popriličan, zapravo maksimalan, a u ostavinskoj masi nema novčanih sredstava iz kojih bi se mogao podmiriti. Sva imovina su nekretnine tako da će trebati uskoro platiti i porez na promet nekretnina. Može li i hoće li usitinu Javni bilježnik ići sa ovrhom?

Još nedavno, koliko znam, taj račun se plaćao kad ti je trebao pečat pravomoćnosti na rješenju, znam da ga neki nisu godinama platili jer im nije trebala pravomoćnost rješenja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stavljanje ovog upozorenja je zakonska obveza za račune ispostavljene fizičkim osobama po čl. 31. st. 3. Ovršnog zakona, dakle, to je obvezni element računa, što ne znači da će javni bilježnik i zaista odlučiti pokrenuti ovrhu po tom računu. Međutim, javni bilježnik je dužan ispostaviti račun po Zakonu o javnom bilježništvu i javnobilježničkoj tarifi, i ne vidim da je on u bilo kojem smislu pogriješio ovdje.

Javni bilježnik u pravnom prometu je kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt, a koliko znam, nigdje nisu propisani najkraći rokovi dospijeća računa, posebno ne prema fizičkim osobama.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mislim ni ja da je pogriješio, al baš da je datum dospijeća računa stavljen prije nego što je uopće moguća pravomoćnost Rješenja jer nije još niti dostavljeno svima, nije mi baš jasno.

Može li netko pojasniti kakva je to stavka na računu :

- Naknada za upis HUO (UPP-OS-xxx/2018) ..... prolazni iznos...... 120,00 kn  ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija