Jump to content

100.000 tema na Legalis portalu!  Nakon 16 godina od pokretanja ove stranice, dana 31.07.2019. na Legalis portalu je pokrenuta 100.000-ta tema. Time je na ovom portalu raspravljeno više od 100 tisuća pravnih pitanja, i to kroz 526.000 pojedinačnih objava korisnika. U ovom trenutku Legalis portal broji 90.700 registriranih korisnika.

Melchior

Datum dospijeća računa JB za ostavinski postupak

Preporučene objave

Poštovani,

Jedinom nasljedniku iza pokojnika (po oporuci) Javni bilježnik je uz Rješenje o nasljeđivanju dostavio i račun za ostavinski postupak ( 3.125kn) i nekavu naknadu za upis ( 120kn), ukupno 3.245,00 kn sa naznačenim Datumom isporuke: 27.01.2019. te Datumom dospijeća: 02.02.2019.

Pri dnu računa je i Upozorenje: Sukladno odredbi čl. 31. stavak 3. Ovršnog zakona upozorava se dužnik da, u slučaju neispunjenja dospjele novčane obveze, vjerovnik može zatražiti određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave.

Kako rok dospijeća može biti tako kratak? (usput, datum isporuke je nedjelja?)

Tim više što postoje i drugi nasljednici koji su u postupku oporuku priznali, no postoji ipak rok žalbe na Rješenje koji je dulji od roka dospijeća računa (neki ga još nisu niti zaprimili). Iznos računa je popriličan, zapravo maksimalan, a u ostavinskoj masi nema novčanih sredstava iz kojih bi se mogao podmiriti. Sva imovina su nekretnine tako da će trebati uskoro platiti i porez na promet nekretnina. Može li i hoće li usitinu Javni bilježnik ići sa ovrhom?

Još nedavno, koliko znam, taj račun se plaćao kad ti je trebao pečat pravomoćnosti na rješenju, znam da ga neki nisu godinama platili jer im nije trebala pravomoćnost rješenja.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Stavljanje ovog upozorenja je zakonska obveza za račune ispostavljene fizičkim osobama po čl. 31. st. 3. Ovršnog zakona, dakle, to je obvezni element računa, što ne znači da će javni bilježnik i zaista odlučiti pokrenuti ovrhu po tom računu. Međutim, javni bilježnik je dužan ispostaviti račun po Zakonu o javnom bilježništvu i javnobilježničkoj tarifi, i ne vidim da je on u bilo kojem smislu pogriješio ovdje.

Javni bilježnik u pravnom prometu je kao i bilo koji drugi gospodarski subjekt, a koliko znam, nigdje nisu propisani najkraći rokovi dospijeća računa, posebno ne prema fizičkim osobama.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Ne mislim ni ja da je pogriješio, al baš da je datum dospijeća računa stavljen prije nego što je uopće moguća pravomoćnost Rješenja jer nije još niti dostavljeno svima, nije mi baš jasno.

Može li netko pojasniti kakva je to stavka na računu :

- Naknada za upis HUO (UPP-OS-xxx/2018) ..... prolazni iznos...... 120,00 kn  ?

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×