Jump to content
Teta Jelka

Ostavina - pošteni posjednik

Preporučene objave

Može li me netko savjetovati što mi je sada činiti. Naime, moji su se raditeljii razveli dok sam bila skroz mala, tako da oca nisam praktički nisam niti upoznala. Znam samo da je živio u stanu koji je naslijedio nakon smrti svoje majke. Znam i to da je prije moje majke imao još dvije supruge i majka misli da je imao još djece iz prijašnjih brakova, ali nezna ništa konkretno jer on o tome nikada nije htio s njom razgovarati. Njihovi bračni odnosi su se toliko poremetili da više nikada nakon rastave nisu imali kontakta. Pa tako niti ja jer nije niti tražio da me vidi. Prije dvije godine smo slučajno saznale da je on preminuo još koncem 2009. godine, i to jer je predstavnik stanara zgrade u kojoj je živio pokojni otac zvao majku da pita što je će biti sa tim stanom i neka pokušamo nešto riješiti. Možda je važno napomenuti to da je stan vanknjižno vlasništvo (problem je u papirima cijele zgrade). Ja sam kao nasljednik pokrenula prijedlog radi naknadno pronađene imovine. Bilo je ročište na sudu, objavljeno je u NN kako bi se javili još event. postojeći nasljednici (nije se nitko javio) i sada imam ponovno zakazano ročište. Zanima me ako ja prihvatim ostavinu, odnosno taj stan koji je u jako, jako lošem stanju, i ako ga uredim i možda prodam, može se li se naknadno netko javiti i tražiti svoj dio. Isto tako, postoji veliki dug za pričuvu i tko još zna za što. Zanima me zastara dugovanja i to ako se javi još netko naknadno da ima pravo na ostavinu dali ćemo zajedno dijeliti te troškove i zaostala dugovanja. Znam za onih 10 godina poštenog posjednika, ali zaista nebih uložila svoje novce pa to onda dijelila s nekim drugim i ostala bez dijela uloženih sredstava. Možda da čekam istek od tih 10 godina pa da tek onda počnem nešto uređivati kako bih bila sigurna da je to sada samo moje ? 

Uređeno od Teta Jelka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

I u Zakonu o nasljeđivanju (čl. 138.) je zastara prava zahtijevati ostavinu jedna godina od kada je nasljednik saznao ostavinu, a najdulje deset godina od ostaviteljeve smrti. Kako je ostaviteljeva smrt nastupila 2009. godine, taj rok ističe ove godine tako da ćete, po mom mišljenju, biti mirni.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Teta Jelka je napisao:

dali mi savjetujete da ipak čekam do listopada tj do datuma isteka roka od 10 godina

Nezahvalno je uopće dati takav savjet,no činjenica je da se za proteklo vrijeme nitko drugi nije pozvao na svoje nasljedno pravo,glede čega su velike šanse da će tako i ostati.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad


  • Online korisnici

    No members to show×