Jump to content
Dinko111

Ugovori o doživotnom uzdržavanju između supružnika

Preporučene objave

Poštovani, suprug i ja srednjih smo godina i nadamo se da ćemo oboje poživjeti do duboke starosti. Međutim uvijek se može dogoditi da jedno od nas naglo umre. Kako imamo određenu imovinu koja je različito raspoređena između nas dvoje (nešto je samo na jednom, nešto je samo na drugom a nešto kao suvlasnici dijelimo pola/pola) i djecu koja su tek na početku samostalnog života i još uvijek prilično nezrela, ne bismo htjeli da se nakon eventualne prerane smrti jednog od nas njegova imovina dijeli na preživjelog supružnika i djecu. Umjesto toga htjeli bismo da sva imovina ostane na preživjelom supružniku te da ona tek kad on to odluči ili poslije njegove smrti pređe na djecu (koja bi u međuvremenu stasala i sazrela). 

Zanima me možemo li u tu svrhu nas dvoje sklopiti jedno s drugim ugovore o doživotnom uzdržavanju, pri čemu bi se ugovor aktivirao nakon eventualne smrti jednog od nas, dok bi drugi ugovor time otpao? Znam da inače kod takvog ugovora u slučaju smrti onoga koji daje uzdržavanje prije smrti onoga koji prima uzdržavanje djeca ovog prvog mogu preuzeti ulogu onih koji daju uzdržavanje  - no to nije ono što želimo i zapravo je upravo ono što želimo izbjeći. Zato nam je bitno da oboje sklopimo međusobne ugovore o uzdržavanju, a aktivirao bi se samo jedan, ovisno o tome tko bi od nas dvoje prvi umro. Dakle, ako bi umrla prvo supruga, aktivirao bi se ugovor po kojem je ona bila primatelj uzdržavanja a muž davatelj uzdržavanja te bi sva njezina imovina prešla na njega. I obrnuto. 

Je li to moguće i kako to napraviti? I je li takav naš međusobni dogovor siguran u smislu da ga nitko od naše djece ne bi nakon smrti jednog od nas mogao osporavati?

Također me zanima je li to moguće napraviti bez velikih troškova (npr. ovjerom ugovora od strane suda, za što se naovodno plaća sve zajedno 500+100kn troška po ugovoru). 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Trebalo bi vidjeti sudsku praksu, zakonski mi se čini da nije nedopušteno, ali neovisno o svemu postoji mogućnost da zbog postojanja obostranih ugovora sud zaključi da je navedeni ugovor sklopljen radi izigravanja nasljednika iz nasljedstva, odnosno radi uređenja imovinskih odnosa, a ne radi uzdržavanja, tako da niti jedan ugovor nije siguran od osporavanja.

Troškovi ne bi bili veliki, 500,00 kn po ugovoru.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Mora li se staviti zabilježba u zemljišnu knjigu? Bilo bi najbolje i najjednostavnije da se čuvaju oba ugovora kod kuće. Ostaje li i neki primjerak na sudu ili negdje drugdje prilikom ovjere? 

Uređeno od Dinko111
ispravka

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite svoj korisnički račun na ovoj stranici. Lako je, potpuno besplatno i trajno!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×