Jump to content
juremio

Autorsko pravo na web stranicu

Preporučene objave

Prije 15 godina kreirao sam web stranicu (u međuvremenu je nadograđivao) i dao je poslodavcu na korištenje. Poslodavac je bila udruga kojoj sam ja bio predsjednik. U ugovoru o radu se nigdje ne spominje izrada web stranice niti išta slično. Poslodavac je ulagao određena financijska sredstva u održavanje web stranice i navodio web stranicu kao svoj projekt (uz moje usmeno dopuštenje). Kada sam otišao iz udruge, novi predstavnik poslodavca (odnosno poslodavac) traži da mu se web stranica vrati što sam odbio. Dao sam mogućnost da poslodavac nastavi koristiti web stranicu za oglašavanje i druge promotivne aktivnosti na način kao što je to činio do sada.

Na koji sve način mogu dokazati da je stranica moje autorsko djelo?
Mogu li uskratiti pravo korištenja navedene web stranice poslodavcu?
Koja su prava poslodavca vezana uz moje autorsko djelo?

Uređeno od juremio

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Naš zakon kaže da web-stranica u cjelini nije autorsko djelo, ali njezini elementi mogu biti (izgled, dizajn, originalne baze podataka). U tom smislu porazmislite što je na toj stranici Vaša originalna intelektualna tvorevina, a što je preuzeto.

Ako su elementi stranice Vaše autorsko djelo, možete uskratiti poslodavcu pravo korištenja, a možete mu uz naknadu prepustiti pravo korištenja.

Primjerice, poslodavac može imati prvenstveno pravo na domenu (ime) pa mu je morate prepustiti, ima pravo zabraniti da se stranica prikazuje ako spominje rad udruge i slično.

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

obzirom je stranica online preko 15 godina, vjerojatno ju je posrkal archive.org [internet archive: https://archive.org/about - pohranjuje i arhivira, (i), web stranice "kroz vrijeme" te funkcionira kao "digitalna vremenska kapsula" (svaku pohranjenu i arhiviranu web stranicu moguće je "pregledati od prvog do zadnjeg arhiviranja")] pa preporučam baciti pogled i pronaći, po godinama, kaj je arhivirano.

 

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Registrirajte se kako bi mogli sudjelovati u raspravi

Da bi postavili pitanje ili objavili komentar trebate biti naš korisnik.

Izradite korisnički račun

Izradite korisnički račun na našoj stranici. Lako je!

Registrirajte se

Prijavite se

Već imate korisnički račun? Prijavite se ovdje.

Prijavite se sad
×